POV: ŠKOLJKE

Izložba Petre Pavetić Kranjčec u suradnji s kolektivom Kvadar

POV: scrollaš kroz nove objave Kvadra na kojima uz ilustracije školjaka i šum mora u pozadini na kojima ovaj kolektiv najavljuje novu izložbu POV: Školjke te misliš kako ideš na izložbu radova inspiriranih morem, školjkama i drugim mediteranskim motivima, a završiš na... WC-u?! Ovaj šok prošli su svi koji su se 6. svibnja našli na otvorenju nove izložbe studentskog umjetničkog kolektiva Kvadar i mlade umjetnice Petre Pavetić Kranjčec čiji je glavni motiv WC školjka. Naime, garažu na Trgu Petra Krešimira IV. na kućnom broju 18, kolektiv Kvadar pretvorio je u novu pop-up galeriju te u njoj ugostio radove Petre Pavetić Kranjčec, a koje su posjetitelji mogli pogledati od 6. do 11. svibnja 2024. godine.

Kroz izložbu umjetnica je prezentirala dio radova iz ciklusa fotografija koji je započela 2019. godine, a u kojemu se bavi pitanjem odnosa javnoga i privatnoga koji pronalazi objedinjenog u prostoru javnoga WC-a. Zidove garaže tako su ispunile fotografije različitih zagrebačkih javnih WC-a izrađene u malim kvadratnim formatima te postavljenima tako da posjetitelje podsjećaju na pločice karakteristične za prostor javnih WC-a, a tom efektu doprinijelo je i ponavljanje te rotacija istih fotografija koje su stvorile svojevrstan mozaik pločica/fotografija.

Ponavljanjem ovoga motiva autorica u javni prostor donosi ono što inače pokušavamo ostaviti skrivenim te u promatraču nastoji probuditi osjećaj nelagode i gnušanja koje vežemo uz posjete javnim sanitarijama. Iako su na fotografijama prikazani WC-i koji variraju po stupnju čistoće i urednosti, promatrač će bez obzira na to osjećati određenu dozu nelagode suočen s nizom slika prostora rezerviranih za privatnu sferu ljudskog djelovanja. Također, Pavetić Kranjčec pokazuje i kako bez obzira na različit izgled i stupanj urednosti i čistoće fotografiranih javnih WC-a, kao i mogućih anegdota proživljenih u prikazanim prostorima, posjetitelj će biti prisiljen suočiti se i sa spomenutim negativnim emocijama potaknutima mogućim zarazama ili neugodnim iskustvima vezanima uz ove prostorije.

Fotografijama postavljenima na zidove garaže, odnosno izložbenog prostora, suprotstavljena je zlatna WC školjka postavljena na zlatnome postolju smještenome i osvijetljenome u središtu izložbenog prostora tako da čini središnju točku izložbe. Zlatnu školjku umjetnica objašnjava kao materijalizaciju skrivenih želja posjetitelja kada ulaze u neki javni WC, a to je da pronađu čistu i nekorištenu školjku rezerviranu samo za njih. Međutim, fotografije na zidovima podsjećaju nas kako su to samo maštanja i želje koje nikada nećemo ostvariti u prostoru javnih sanitarija.

POV: ŠKOLJKE druga je izložba u organizaciji studentskog umjetničkog kolektiva Kvadar te su i ovim postavom pokazali kako ne odustaju od toga da zaintrigiraju posjetitelje te im pruže novo iskustvo i predstave nove mlade autore u neformalnom prostoru garaže. Također, ovom izložbom umjetnica Petra Pavetić Kranjčec kod posjetitelja je osvijestila nov pristup prostoru javnih WC-a kroz materijalizaciju ovih prostora u postavu izložbe kojim se osvrće na susret javnoga i privatnoga  te naših stavova i (neostvarenih) želja vezanih uz iste, a na koje ćemo se podsjetiti svakim budućim posjetom javnim WC-ima.

Poveznice
Moglo bi te zanimati