Mit i mašta Wintona Afrića

Pikto galeriji, 15. ožujka, otvorena je izložba ‘Mit i mašta’, kojom dr. sc. Winton Afrić predstavlja publici svijet fantastičnih bića i likova. Izložba je podijeljena na dvije cjeline, Maštu i Mit, koje su međusobno povezane i u kojima možemo pratiti umjetnikov razvoj. Kronološki gledano, ranija cjelina unutar umjetnikova opusa je Mašta, u kojoj nam umjetnik predstavlja fantastična bića i likove koje je osmislio, a koji su ostvareni digitalnim slikanjem i tiskom na platnu.

S otvorenja, foto: Greta Mohr Pavlin

Osim fantastičnih bića, kao što su Anar Nui Arcana ili Hipokerasi, umjetnik na digitalnom štafelaju slika i različite fantastične krajolike. Iako je digitalnim načinom slikanja Afrić već ostvario pomak u odnosu na tradicionalne metode oblikovanja, on se ubrzo odlučuje za daljnji iskorak i okreće se novom mediju izražavanja koji mu omogućuje bavljenje trećom dimenzijom. Kako bi što preciznije prikazao fantastična bića, počinje se izražavati kroz 3D dizajn i 3D ispis. Osim promjene medija, dolazi i do promjene teme, te se tako umjetnik okreće od vlastite mašte prema mitološkom svijetu, čime dolazimo do druge cjeline izložbe.

U ovoj cjelini, nazvanoj Mit, prikazani su likovi bića iz slavenske mitologije, koja nije toliko popularizirana kao što su to, na primjer, rimska ili grčka mitologija. Tako se publika upoznaje s mitološkim likovima kao što su Pozoj – Veles ili Jura Grande, koji su prikazani i po nekoliko puta iz različitih kuteva. Razlog za takvo prikazivanje je zbog toga što 3D modeli prethode 3D ispisu likova u skulpturi te se, bez uvida u izgled lika sa svih strana, skulptura ne bi mogla ispisati. Jedina izložena skulptura nastala 3D ispisom je skulptura Velesa, za koju je trebalo čak 850 sati ispisivanja, a planiran je 3D ispis i ostalih likova iz bajki, narodnih priča i predaja. Uz prikaze mitoloških likova postavljena su tekstualna objašnjenja i kratke informacije za posjetitelje koji nisu otprije upoznati s prikazanim likovima.

Ono što je osobito važno spomenuti je da su, iako je ovo samostalna izložba Wintona Afrića, važnu ulogu kod stvaranja djela imali članovi Umjetničke organizacije Artefakt. Organizaciju je osnovao Afrić, zajedno s Goranom Koprekom i Gabrijelom Šitum, a cilj organizacije je stvoriti mitsku kartu i bestijarij hrvatskih mitskih stvorenja. Također, cilj im je educirati ljude o tehnologiji 3D modeliranja i 3D ispisa, a izloženi radovi su nastali u sklopu njihova projekta Kreacija vizualnog identiteta likova i bića iz hrvatske kulturne baštine. Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s djelovanjem Umjetničke organizacije Artefakt i njihovim budućim projektima, ali također i osvijestiti posjetitelje o bogatstvu ovog aspekta hrvatske kulturne baštine koji nije toliko poznat javnosti.

Ova izložba otvara pitanje zaziranja od korištenja moderne tehnologije u umjetnosti te zapravo propituje odnos društva prema umjetnicima koji se služe mogućnostima što ih pružaju moderni mediji. Ovakav način digitalnog stvaranja djela zahtijeva jednaku vještinu i posvećenost umjetnika kao i tradicionalne metode oblikovanja. Odaziv posjetitelja u velikom broju na otvorenje ove izložbe daje nadu da će društvo uskoro još više cijeniti umjetnike kao što je Winton Afrić.