Jugoslavenski neoavangardni umjetnički časopisi

Od četvrtka, 27. listopada, posjetitelji mogu doći u Galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva te vidjeti povijesni i dizajnerski pregled jugoslavenskih neoavangardnih umjetničkih časopisa koji su nastali u periodu od šezdesetih do devedesetih godina 20. stoljeća. Izložba je otvorena do 15. studenog. Autorica izložbe je kustosica Ana Radovanović.

U sklopu izložbe na zidovima galerije prikazano je 28 časopisa koji su abecedno poredani. To su: AdresaAkcentBrezaBit InternationalGalerija 212GorgonaEdicija AKatalog 143KontaktorL.H.O.O.Q.Maj 75Mentalni prostorMixed Up UndergroundMoment biltenNeuroartNovine Galerije SCPesmosPNPostgorgonaPrvi brojP.S. GorgonaRokSecond ManifestoSignalTotalUnderground ElevatorWestEastWow. Uz naslov svakog časopisa priloženo je nekoliko fotografija i detaljne informacije koje daju zoran uvid u njegov sadržaj. Na postamentima su izloženi i neki primjerci koji se u cijelosti mogu pogledati i prelistati, ali nažalost, u malom broju. Časopisi nisu bili vezani za tržište. Bili su nezavisni, samizdat publikacije, namijenjeni samo za ljubitelje neoavangardne umjetnosti (što nije bio slučaj u zapadnim zemljama). Organizirale su se privatne radne zajednice antikapitalističkog karaktera. Njihova svrha bila je osnivanje mjesta za sastanke i izlaganje radova umjetnika nove prakse uz glasilo: “Umjetnici umjetnicima!”. Zanimljiva je činjenica kako je većina tih časopisa bila tiskana na mnogo jezika, što potvrđuje njihov značaj izvan granica prostora u kojem su nastajali.

Jedan od najpoznatijih časopisa je svakako antičasopis Gorgona, koji je nastao 1961. godine, ujedno i jedinstven za jugoslavensko područje. Časopis je pokrenula istoimena umjetnička grupa koju su činili slikari (Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder i Marijan Jevšovar), arhitekti (Miljenko Horvat), kipari (Ivan Kožarić) i povjesničari umjetnosti (Dimitrije Bašićević, Matko Meštrović i Radoslav Putar). Josip Vaništa pokrenuo je izdavačku djelatnost te je do 1966. godine izdano 11 brojeva, a bila su pripremljena još dva koja ipak, iz financijskih razloga, nikad nisu tiskana. Nakon završetka djelovanja grupe, Vaništa još objavljuje časopise Postgorgona i Postscriptum (P.S.).

Ova izložba podsjeća nas na jedan značajan period hrvatske umjetnosti. Ujedno je i dokaz kako ne samo da nismo zaostajali, već smo bili i jedna od vodećih zemalja i središta kulture. Časopisi su izlazili na brojnim jezicima, a njihov cilj bio je držati u toku simpatizere avangardne umjetnosti.

Autorica koncepcije izložbe: Ana Radovanović

Vizualni identitet i dizajn postava izložbe: Maja Subotić

Kustos HDD galerije / produkcija izložbe: Marko Golub
Projekt je proizašao iz magisterija pri fakultetu ISIA Urbino, Italija, mentor prof. Leonardo Sonnoli

Više o izložbi: http://dizajn.hr/blog/jugoslavenski-neoavangardni-umjetnicki-casopisi-1960-1990/

Fotografije: Silvia Zaplatić