Rezidencijalni program za mlade umjetnike na Jelsa Art Bijenalu 2021

LAB852 raspisuje natječaj za sudjelovanje na rezidencijalnom programu u sklopu Jelsa Art Bijenala 2021: Saturn u Opoziciji

Jelsa Art Bijenale je festival suvremene umjetnosti koji povezuje različite publike kroz mnoštvo umjetničkih medija i praksi. Ovu manifestaciju specifičnom čine radovi koji su pretežito izvedeni s ciljem približavanja suvremene umjetnosti što široj publici te promicanja umjetnosti koja nosi poruku o društvenoj odgovornosti i održivosti. Ovogodišnje izdanje pod nazivom Saturn u Opoziciji razmatrat će različite aspekte šestog planeta Sunčevog sustava i njegova metaforička tumačenja. JAB2021 sagledavat će vrijeme kao suštinsku, građevnu dimenziju našeg postojanja, nositelja neporecivog svojstva da stvara i uništava u jednakoj mjeri. S time na umu, odabrane su i glavne lokacije istraživanja i prezentacije Jelsa Art Bijenala: s jedne strane, to su objekti izvan upotrebe koje nezaustavljivo preuzima priroda, a s druge lokacije u prirodi u kojima život buja i obnavlja se, a koje čovjek nezaustavljivo preuzima.

Ususret samom Bijenalu, LAB852 raspisuje natječaj za sudjelovanje na rezidencijalnom programu u suradnji s inicijativom Moon Gallery i EU projektom Magic Carpets. 

UMJETNIČKA REZIDENCIJA

Rezidencijalni program JAB-a odvijat će se u dva ciklusa - od 1. do 11. srpnja te od 19. do 30. srpnja 2021. godine - za vrijeme kojih će umjetnici u suradnji s mentorima producirati nove radove te ih prezentirati na lokacijama Bijenala. Ideje elaborirane kroz prvi ciklus bit će uvrštene u selekciju radova za slanje na Mjesec u okviru projekta Moon Gallery, dok će se drugi ciklus, namijenjen umjetnicima koji djeluju u mediju videa, fokusirati na stvaranje „vremenske kapsule“ različitih paralelnih narativa, u suradnji s umjetnicom Gemmom Riggs.

PROFIL UMJETNIKA ZA SUDJELOVANJE

U sklopu natječaja za sudjelovanje u rezidenciji, Jelsa Art Bijenale traži umjetnike kojima odgovara kolaborativni rad u okruženju izvan studija, budući da su lokacije cijelog Bijenala određene radom u javnom prostoru te radom u napuštenim objektima.

Na prijavu su pozvani umjetnici koji djeluju u područjima videa, zvuka, književnosti/poezije, arhitekture, skulpture, land arta te praksi koje djeluju na sjecištu znanosti i umjetnosti.

ŠTO REZIDENCIJA NUDI

 • Radionicu Moon Gallery: galerija namjerava između 2022. i 2024. godine u suradnji s ESA (European Space Agency) poslati sa Zemlje na Mjesec sto odabranih artefakata kompaktnog formata 10 x 10 x 1. Na Hvar će doći kustosice projekta i idejni začetnik prof. Bernard Foing kako bi održali radionicu za polaznike umjetničke rezidencije te seriju predavanja za javnost.

 • Mentorstvo u produkciji novih radova

 • Putne troškove

 • Smještaj u kampu

 • Troškove produkcije novog rada

 • Prezentaciju u okviru Jelsa Art Bijenala

Mentori programa:

 • Gemma Riggs (UK) - umjetnica i filmašica iz Londona koja radi u područjima videa, instalacije, fotografije i zvuka; gostujuća predavačica na MA programu Arhitektura okoliša na Royal College of Art u Londonu.

 • Elizaveta Glukhova i Anna Sitnikova (RU/NL) - Elizaveta Glukhova, istraživačica i medijska umjetnica, i Anna Sitnikova, umjetnica, dizajnerica i kustosica, kustoski su tim sa sjedištem u Amsterdamu, osnivačice projekta Moon Gallery.

 • Zdravko Krasić (HR) - arhitekt i urbanist, pokretač inicijativa Dječja soba i urbanizam.net, formacija unutar skupine arhitekata zainteresiranih za analitički proces mapiranja i uzorkovanja lokalnih fenomena.

POSTUPAK PRIJAVE

Prijave se šalju isključivo elektroničkom poštom na adresu marija@lab852.com do 6. lipnja 2021. godine (u ponoć), a svi elementi trebaju biti povezani u jedan PDF dokument.

Prijava treba sadržavati:

 • životopis/e prijavitelja – max 1 A4 stranica

 • motivacijsko pismo - max 1 A4 stranica

 • umjetnički portfolio prijavitelja  – max 15 A4 stranica

Pristigle prijave razmatrat će umjetnički savjet rezidencijalnog programa Jelsa Art Bijenala: Elizaveta Glukhova, Marija Kamber, Karmen Krasić Kožul, Jelena Mićić, Gemma Riggs te Anna Sitnikova. Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Bijenala do 15. lipnja 2021. godine.

Kontakt osoba za prijavu je Marija Kamber (marija@lab852.com). Ako u roku od pet radnih dana od slanja prijave na stigne potvrda o zaprimanju, potrebno je kontaktirati LAB852 na broj telefona 091/7500 127.


Više o rezidenciji pronađite na mrežnim stranicama LAB852-a, a više o JAB2021-u pronađite na mrežnim stranicama Bijenala.

Poveznice
Moglo bi te zanimati