Otočić Badija dobiva umjetničku galeriju

U utorak, 17. rujna 2019. godine otvorena je Galerija fra Bernardin Sokol na otoku Badiji, u Korčulanskom arhipelagu. Galerija je dio franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ime je dobila po Bernardinu Sokolu, franjevcu i skladatelju koji je 1944. godine poginuo na Badiji. Stalni postav galerije predstavljaju donirana umjetnička djela akademskih kipara i slikara, supružnika Izvora Oreba i Emilije Karlavaris. 

Kiparska i slikarska djela u galeriji raspoređena su u dvama izložbenim prostorima. U prvom prostoru izložene su slike i skulpture Izvora Oreba, dok se u drugom, manjem prostoru, nalaze kiparske i slikarske minijature Emilije Karlavaris. Ribarska kućica (1988), Svićarice u Luškoj vali (1987) te Samostan sv. Križ na Čiovu (1986) neke su od izloženih slika Izvora Oreba nastale u tehnici ulja na platnu. Osim iste tehnike, u svim je slikama prisutan i isti motiv - krajolik. U skladu s područjem nastanka djela, prevladava morski krajolik koji na pojedinim slikama  prikazuje luku i ribarske brodice. Ostatak slika čine vedute koje prikazuju jednostavnu ljepotu kuća i naselja južne Dalmacije. U drugom izložbenom prostoru nalazi se četrdesetak minijaturnih ulja na platnu i skulptura Emilije Karlavaris, autorice ilustracije Rimskog misala iz 1980. godine čiji je ikonografski program napravio Anđelko Badurina, franjevac i povjesničar umjetnosti. Dok u drvu i terakoti oblikuje minijature figura i glava raznih osoba, pritom prikazujući ljudsku individualnost i raznolikost, autorica u slikarstvu prikazuje minijature u tehnikama ulja na platnu i kartona. S mirom u prolaznost (1995), Kamenita vrata (2002), Nonice te Procesija iz polja za Blato neki su od naziva minijatura slika čiji su motivi religiozni. Emilija Karlavaris slika molitve, opatice, crkve te procesije koje su unatoč minijaturnim formatima iznimno detaljno naslikane. Osim vjerskih motiva, umjetnica slika i minijature mrtve prirode. 

Galerija fra Bernardin Sokol pruža širi uvid u opuse umjetnika Izvora Oreba i Emilije Karlavaris koji su svojom donacijom unaprijedili kulturnu scenu otoka Korčule te općenito hrvatsku likovnu scenu. 

 

(izvor fotografije)

 


Galerija se može posjetiti od svibnja do listopada svakoga dana od 10 do 18 sati. 

Emilija Karlavaris rođena je u Rijeci 28. prosinca 1952. godine. Diplomirala je kiparstvo 1977. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Istaknula se kao majstorica minijature u mediju kiparstva i slikarstva. U kiparstvu je stvorila brojne, dojmljive portretne figure, glave i lica s precizno prikazanom fizionomijom, pritom izražavajući individualnost svakog portretiranog lika. U slikarstvu je izradila čitav niz vrsnih minijatura religiozne tematike, naslikavši brojne procesije, samostane i časne sestre, ali i mrtve prirode. Dok u kiparstvu izražava ljudsku jedinstvenost, u slikarstvu su joj figure oslobođene portretnih karakteristika, s naglaskom na simbolici likovnih prikaza.[1]

 

Izvor Oreb rođen je 7. studenoga 1946. godine u Veloj Luci. Diplomirao je kiparstvo 1972. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1973. do 1978. godine suradnik je majstorske radionice Frane Kršinića. Javno izlaže od 1967. godine u zemlji i inozemstvu. Radi u mediju kiparstva i slikarstva. U kiparstvu radi punu i reljefnu plastiku u različitim materijalima, čistih obrisa. U javnom prostoru izložene su mu dvije skulpture, jedna u Krapini u Parku skulptura, a druga u Posušju gdje je izradio spomenik fra Grgi Martiću 1995. godine. Tijekom bogate umjetničke karijere izradio je brojne portrete, krokije, karikature i groteske. U slikarstvu je prepoznatljiv po slikanju marina i primorskih krajolika smirena kolorita te je jedinstven majstor tonskog slikarstva u hrvatskoj umjetnosti.[1]


[1] https://www.badija.hr/umjetnicka-galerija/ (23. 4. 2021.)

 

Naslovna fotografija: Sara Kaštela

Poveznice