Sanja Jureško: TIŠINA

U Galeriji Greta (Ilica 92) u ponedjeljak, 23. svibnja, otvorena je izložba umjetnice mlade generacije  Sanje Jureško pod nazivomTišina. Izložena su tri njena rada koja nastavljaju ciklus započet slikom Muk. Slika je prepoznata na izložbi Erste fragmenata, a banka ju je otkupila što se pokazalo odskočnom daskom za budućnost. Pružila se prilika za prvu samostalnu autorsku izložbu, dodatno povećavajući vrijednost njezina rada.

Brzina života suvremenog čovjeka i stalne promjene koje potresaju njegov svijet oduzimaju mu vrijeme za preispitivanje vlastitih misli i osjećaja. Društvo nameće univerzalne norme i običaje što svijest pojedinca čini uzburkanom poput morske površine. Često ovisi o vjetru koji puše ili hridini koja se nalazi na njegovoj putanji. Dubokim uronom pod površinu, situacija se bitno mijenja. Vlada tišina i stabilnost, a jasnoću koju pojedinac osjeća prilikom tog čina autorica očituje prikazivanjem emocija na licu portreta vlastite sestre. Uvlači promatrača ‘pod more’ direktnim i odlučnim pogledom te laganim smiješkom koji  poziva u atmosferu mira i tišine. Prihvaćajući taj apel, posjetitelji izložbe odvajaju vrijeme za razmišljanje o sebi samima dok s druge strane stakla život nezaustavljivo teče. Tko sam ja? Što uistinu mislim? Što zaista želim? Ta i mnoga druga pitanja prolaze promatračevim umom, a umjetnost samo još jednom pokazuje svoju moć i utjecaj na čovjekov svijet te način na koji uzrokuje promjene u njemu.

Ideja koja je zamišljena prilikom stvaranja prve spomenute slike, proteže se kroz sve izloške koje zajednički čine ciklus zvan Tišina. Međutim, ta ideja drugačije se realizira, pa kod Muka možemo govoriti o suspregnutome strahu s kojim se suočava lik analizirajući svoju unutrašnjost. Panika uzrokovana mogućnošću nestanka kisika, nedostatkom vremena za ostvarenje najdubljih želja, ne tematizira slike izložene u Greti. Lagani osmijesi i duboki pogledi koji nas promatraju sa zidova galerije ipak šalju drugačiju poruku. Upozoravaju na važnost samosvjesnosti, ali se uloga komentatora ovoga puta dodjeljuje promatraču. Korištene su hladne boje koje dodatno naglašavaju udaljenost čovjekove unutrašnjosti od njegovih postupaka. Što se tiče same tehnike, radi se o akvarelu, a primjećuju se utjecaji tašizma. Svaka od slika djelomično se sastoji od mrlja nastalih proizvoljnim prskanjem boje, ali je glavna uloga forme ipak prepuštena liniji. Svjetlosti koja djelomično pada na lik nemoguće je odrediti izvor, pa se doima kao da je pruža vanjski svijet.

Snažna poruka koju šalje Sanja Jureško zasigurno je ostavila trag na posjetitelje izložbe koja je otvorena do petka, 27. svibnja.

O umjetnici:

Rođena je  1990. godine u Rijeci, a 2009. maturirala na Grafičkom odsjeku u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Sveučilišni naziv Prvostupnice (Baccalaure) slikarstva stekla je 2013. godine. Trenutačno je studentica magisterija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Sudjelovala je  na mnogim grupnim izložbama, likovnim radionicama, kolonijama, i umjetničkim rezidencijama. (preuzeto s www.urbanka.hr)

Fotografije: ljubaznošću kustosice Sonje Švec Španjol