Tihana Mikša Perković – Past… at last

U četvrtak, 10. ožujka, u galeriji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, ULUPUH-u, otvorena je izložba Tihane Mikše Perković pod nazivom Past… at last koju uz samu umjetnicu postavlja i Maša Štrbac. Radi se o nagrađivanoj autorici koja već drugi put samostalno izlaže radove u sklopu ULUPUH-a i o njenih jedanaest komada odjeće, nastalih u periodu od otprilike pola godine, koji na potpuno suvremen način interpretiraju naš folklor. Uz njih su izložene i fotografije Vanje Šolina koje prikazuju odjeću na modelima u pokretu kojima demonstriraju njihovu nosivost. Gotovo svi komadi, raspoređeni u tri prostorije galerije, vise sa stropa i postavljeni su tako da se mogu sagledati sa svih strana. Neki se uz to i rotiraju, time dodatno olakšavajući promatranje sa svih strana. Kao ukras na podu ispod odjeće nalazi se lišće i granje čime se naglašava seoski štih materijala od kojih su predmeti izrađeni.

Foto ljubaznošću ULUPUH-a

Kako sama umjetnica navodi, u odjevnim kompozicijama naglasak je na tekstilno bogatim, razigranim teksturama i nejednoličnim obojenjima. Posljedica toga su simetrične, jednostavne i zatvorene forme samog odjevnog ruha bez zahtjevnijih zahvata u samu konstrukciju.

Ono što je umjetnicu potaknulo na stvaranje ovih izložaka je, kako kaže, loš redizajn folklora u tekstilu što ju je navelo da se i sama okuša u stvaranju zadržavajući suvremeni izričaj, ali i sam hrvatski folklor kao ogromno vrelo inspiracije. Uz tehnike plisiranja, ručnih obojenja, nepravilnih i pravilnih prošiva te tretiranja voskom, kiselinama i drugim, naglasak je na tradiciji nekrojenog ruha. Radi se, naime, o postupku koji čuva tkaninu spajajući gotove tekstilne rukotvorine i više ih ili manje nabirući.

Komadi su monokromni, a siluete jednostavne kako bi naglasile materijale, njihovu teksturu i detalje. Iako se pretežito služi zagasitim bojama, često koristi i crvenu, kako za same odjevne predmete tako i za detalje na nekim tamnijim komadima.

Urednica Maša Štrbac navodi: ‘Upravo kroz slobodno poigravanje oblicima i eksperimentirajući sa suvremenim tehnikama obrade, ona tradicionalne oblike narodne nošnje uvodi u svijet svoga vremena.’

Neki posjetitelji zasigurno će ove komade poželjeti u svom ormaru, no većina će nas ipak ostati pri tome da uživa u ovoj originalnoj izložbi.

Izložba se može razgledati do 26.3.2016.

Moglo bi te zanimati