The book of land: Spring

U Galeriji Prsten u Domu HDLU otvorena je izložba multimedijalne umjetnice Helge Goran, pod nazivom the book of land: spring. Putem video projekcija i fotografija umjetnica je predstavila svoje viđenje prirode i svakidašnjih trenutaka koje, iz perspektive slučajnih prolaznika, često i ne opažamo. Spoj slike i zvuka u prostorijama galerije pruža jedinstven doživljaj tih trenutaka.

Helga Goran rođena je u Puli 1968. godine, a od 1996. godine živjela je u Novom Zelandu gdje je završila preddiplomski studij likovnih umjetnosti na Design&Arts College of New Zealand and WCAD, a kasnije i diplomski studij fotografije na Massey sveučilište u Wellingtonu. Bila je finalistica za nagradu Anthony Harper 2010. Danas djeluje u Puli i Beogradu i bavi se raznim područjima umjetnosti – fotografijom, videom, crtanjem, slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i edukacijom.

Foto ljubaznošću HDLU-a

Njenoj svestranosti na području likovnih umjetnosti svjedoči upravo izložba the book of land: spring. Na velikim površinama galerijskih zidova projicirane su pokretne i nepokretne slike, a poseban doživljaj omogućuju i zvučni zapisi koji su u pozadini. Gledajući, primjerice, biljke koje se gibaju pod naletima vjetra, kukce u svojim prirodnim staništima ili pse koji trče preko lokvi, u pozadini se mogu čuti zvukovi aviona ili šum vjetra, što omogućuje potpunost doživljaja. Na taj način ostvaren je dojam galerijskog prostora kao nadrealnog ambijenta i zbilja je moguće poistovjetiti se s prikazima prirode. Projekcije velikih dimenzija obuhvaćaju dovoljno prostora tako da se čini kao da smo više od promatrača. Tomu doprinosi i tehnika te način snimanja. Naime, pažnja je usmjerena na krupni plan, tako da čak i svijet malih mrava izgleda jako moćno i time dobiva na važnosti. Također, umjetnica je odabrane kadrove snimala iz sniženog očišta, u središtu zbivanja, usred vegetacije. Upravo zbog toga su ti prizori realni, ali čak na još bliži način, na koji ih u svakodnevnom životu ne doživljavamo. Priroda je prikazana u mnogim oblicima, a u projiciranim kadrovima prevladava crno-bijela tehnika. Vegetacija koja se doima mirnom i pomalo mističnom odaje dojam mirne i netaknute prirode. S druge strane, njenu življu stranu pokazuju snimke igre pasa, ponovno snimljene iz sniženog očišta, tako da su u krupnom planu pseće šape među biljnom vegetacijom ili u vodi.

Galerijski prostor može se obilaziti više puta kako bi se pogledale sve pokretne i nepokretne slike, jer se projekcije stalno mijenjaju i ponavljaju. Osim što je ova izložba prikaz pogleda na svijet iz gledišta jedne umjetnice, ona je za gledatelja prozor u trenutke prirode kakve nema priliku iskusiti u svakodnevnom životu. Promatrajući isječke iz života kukaca, životinja, biljaka, iz samog vegetacijskog središta, promatrač barem na trenutak ima priliku sagledati život prirode iz drugačijeg položaja, i to je ono što ovoj izložbi daje dodatnu vrijednost.

Izložba u galeriji Prsten otvorena je do 8. svibnja.  

Moglo bi te zanimati