Robotički ritam Moritza Simona Geista

Posjetitelji zagrebačkog kluba Močvara imali su priliku 10. ožujka uživati u neobičnom performansu njemačkog umjetnika Moritza Simona Geista koji se bavi stvaranjem elektroničke glazbe uz pomoć mehaničkih robota. Geist se publici predstavio s audiovizualnom instalacijom MR-808 u kojoj programirane robotičke strukture proizvode zvuk. Umjetnika je inspirirala poznata elektronička ritam mašina TR-808 koja je bila osobito popularna i mnogo se koristila 80-ih godina te je odlučio napraviti njenu repliku.

Što se tiče samoga zvuka, umjetnik oživljava elektroničke zvukove tipične za TR-808, uvodi zvukove iz svakodnevnog života i spaja sve s elementima suvremene elektronske glazbe. Za razliku od digitalno generiranog zvuka, umjetnik ne može kontrolirati hoće li instrument proizvesti zvuk u točno određeno vrijeme te dolazi do pojave estetike greške. To znači da sama glazba nije predvidljiva i da umjetnik ne može dobiti isti rezultat svaki put. Ono što je zanimljivo jest da se umjetnik na početku performansa ne predstavlja publici samostalno, već ga najavljuje robotički programiran glas.

Geistov MR-808 predimenzionirana je drvena replika originalnog instrumenta, a unutar devet odjeljaka nalaze se razni udaraljkaški instrumenti koji proizvode zvuk. Posebna pažnja pridana je i  estetici instrumenata i njihovom koloritu, a osobito se ističe jedan odjeljak s oblikovanim rukama u kojima se nalaze žice za produkciju zvuka. Umjetnik dodatno aktivira publiku igrom svjetla sinkroniziranog sa zvukom stvorenim od pojedinih instrumenata.

Ono što dolazi do izražaja prilikom performansa jest svakako angažman samog umjetnika koji istovremeno kontrolira nekoliko uređaja za pokretanje instalacije, te time publika dobiva uvid u kompleksnost dobivanja samoga zvuka. Iako je fokusiran na kontroliranje uređaja, umjetnik pridaje pažnju i stvaranju ugodne atmosfere koja bi potaknula publiku da se opusti i zapleše uz glazbu, što mu je u Zagrebu pošlo za rukom s nekolicinom pojedinaca u publici.

Umjetnik svojim performansom i instalacijom daje doprinos sve aktualnijim raspravama o umjetnoj inteligenciji, robotima i eventualnoj ulozi koju će oni imati u našem društvu. Ključan je svakako spoj tradicionalnog i suvremenog zvuka, čime se zapravo stavlja naglasak na to da tradicionalne oblike ne treba zanemariti, bez obzira na modernu tehnologiju koja nam se danas nudi.

Oni koji nisu uspjeli prisustvovati performansu, interaktivnu instalaciju mogu razgledati i isprobati 11. i 12.3.2016. od 17:00 do 20:00 h, dok će se razgovor s umjetnikom održati 11.3.2016. u 19 h.

Foto: Greta Mohr Pavlin