Primijenjena u Močvari #2

Dizajn urbanog namještaja

U nedjelju, 1. svibnja, u Močvari je otvorena izložba Primijenjena u Močvari #2: dizajn urbanog namještaja.

Izložba je organizirana u sklopu dugoročne suradnje između Kluba Močvara i UBU-a (Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD). Cilj suradnje je osvijestiti učenike i pružiti im mogućnosti za rad u organizaciji događaja na nezavisnoj kulturno-umjetničkoj sceni. Nakon uspješne prve suradnje 2015. godine, kada su učenici Grafičkog odjela ŠPUD-a oblikovali plakate za događanja u Klubu Močvara koji su bili prihvaćeni s pohvalama svih posjetitelja, organiziran je i drugi projekt ove godine povodom Močvarina 17. rođendana, Pogonizacije i kampanje ‘Zagreb, otvoreni grad?’ (Platforma Upgrade), koji se odnosi na dizajn urbanog namještaja u sklopu intervencije za potrebe vanjskih prostora Močvare, a svoje ideje predstavili su i učenici Odjela unutrašnje arhitekture ŠPUD-a.

Na izložbi su predstavljena idealna rješenja učenika – skice, crteži i vizije, obješeni jedan do drugoga na konopima na zidove u dvorištu Močvare. Neke skice prati i tekst koji objašnjava ideju, materijal i način na koji je izvedena realizacija projekta. S druge strane, neke su skice predstavljene bez popratnoga teksta. Također, postoje i skice praćene pisanim slobodnim asocijacijama na predstavljeni projekt.

Predstavljene su različite ideje, međutim najviše je onih koji se koncentriraju na idealna rješenja stolova, stolaca i parkirališta za bicikle.

Jedno od zanimljivih rješenja vezanja bicikla predstavila je Paula Prebeg koja je parkiralište zamislila u obliku drvene rupičaste ploče ojačane metalom sa stražnje strane što bi onemogućilo piljenje ploče u slučaju krađe. Kroz rupe bi bilo moguće provući lanac i zavezati bicikl u donjoj zoni, međutim zahvaljujući drvenim šipkama koje bi bile postavljene u gornjoj zonibicikl bi bilo moguće objesiti i osigurati lokotom. Na taj bi se način iskoristio cijeli prostor ploče, a izbjegle bi se i komplikacije izvlačenja bicikla iz gužve drugih bicikala.

Učenica Margareta Erak, inspirirana neredom nakon proslava, predstavila je projekt Stol/ Sitni otpad. Osmislila je stol mrežaste konstrukcije koja bi omogućila propuštanje sitnog otpada poput raznih tekućina, čikova i sličnog, u pričvršćeni dvodijelni koš za smeće ispod stolaGlavni dio koša bio bi pričvršćen za ploču stola, a onaj zamjenjivi bio bi pričvršćen za postavljeni glavni dio koša te bi se na taj način smeće jednostavno skupljalo, a vreće mijenjale novima, što je praktično rješenje koje olakšava i ubrzava proces čišćenja.

Uz dva spomenuta, zmijoliko parkiralište za bicikleStolac / Sve u jedan, klupe, koševi za smeće, samo su neke od razrađenih ideja, osmišljenih kako bi se obogatio vanjski prostor Močvare.

Iako se tematski radovi pretjerano ne razlikuju, svaka ideja je različita i originalna te spaja originalnost s funkcionalnošću. Budući da svaki rad predstavlja razvoj pojedine ideje, zanimljivo je vidjeti način na koji mladi umjetnici razmišljaju i problematiziraju odnos predmet – prostor te ono funkcionalno pretvaraju u privlačno i zanimljivo.

Na otvorenju su također održane različite radionice poput radionice izrade zmajeva ili kuhanja, što je atmosferu učinilo opuštenijom, a posjetiteljima omogućilo da nešto novo nauče i okuse.

Izložbu su organizirali Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, Klub Močvara / Udruženje za razvoj kulture ‘URK’ Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Platforma Upgrade, a ostaje otvorenom do 8. svibnja. Izložbu će pratiti i radionica izrade modularnog urbanog namještaja. Mentori i pomagači sudionicima radionica bit će učenici s Odjela unutrašnje arhitekture ŠPUD-a. Radionici će se pridružiti i učenici Tekstilnog i Grafičkog odjela.

Fotografija: Ivana Završki

Moglo bi te zanimati