"Nadogradnja" - izložba Klasje Habjan

Klasja Habjan (1993.) umjetnica je čiji su radovi nazvani “Nadogradnja” izloženi na ceradi Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Riječ je o grafičkim intervencijama na fotografijama Sanje Bistričić Sriće koje prikazuju trenutno derutno stanje paviljona.

Iako intervencija na fotografijama nije novost, Klasja joj je pristupila unosom veselih likova ljudi, životinja i objekata koji metafizički borave u njemu budući da je nedostupan posjetiteljima. Klasjin je stil minimalistički, plošan i uglavnom monokroman i navodi kako ju je inspirirao Boris Bućan kao majstor plakata i strip-umjetnik Danijel Žeželj.

Dizajn je minimalan, ilustracije stilski variraju i često se koristi kolažiranjem, crtanjem tušem i valjkom (monotipi). Muzej je već neko vrijeme u građevinskim radovima, ali Klasjina intervencija ,,unosi život u neživi prostor“ fikcijom, kako sama kaže.

U kaosu građevinskih radova pokušava stvoriti sklad i time oplemeniti ovo zdanje vrijedne kulturne baštine. Tako maštom ulazimo u prostor i sami možemo intervenirati fizički – nadocrtavajući elemente u fotografiju – ili misaono.

Održavat će se radionice za osnovnoškolce potaknute ovom izložbom. Djeci će se dati fotografije u koje će sami moći ucrtati likove iz mašte.

Poveznice
Moglo bi te zanimati