Metal u rukama učenika Odjela za dizajn metala ŠPUD-a

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, 11. veljače 2016. godine, otvorena je izložba radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Izabrani su radovi učenika prethodnih desetak generacija nastali u okviru nastave Odjela za dizajn metala. Učenički radovi nisu složeni kronološki već tematski, ovisno o namjeni izrađenih predmeta. Tematske cjeline koje se ističu su uporabni predmeti, nakit, dekorativne skulpturalne kompozicije i prostorne slike, a unutar tih cjelina predmeti su dodatno grupirani.

Učenike povezuje služenje tradicionalnim metalima, kao što su mjed i bakar, ali također i spoj tradicije i suvremenog oblikovanja. Neki od učenika svoje radove koloriziraju, apstrahiraju, geometriziraju ili suprotstavljaju tradicionalne i egzotične materijale. Iako je kod nekih radova vidljiva referenca na umjetnike kao što su Picasso ili Giacometti, svi učenici pokazuju određenu zrelost i razvoj vlastitog stila.

Jedan od učenika kao polaznu točku uzima Picassov kolaž Tri svirača koji onda pretvara u trodimenzionalnu skulpturu od metala, u potpunosti apstrahirajući tijela likova te oblikujući glave i izraze lica prema vlastitoj ideji, dok se na Picassa oslanja isključivo u oblikovanju glazbenih instrumenata. Kod jedne izložene ogrlice vidljiva je inspiriranost istočnjačkim kulturama, no autor daje svoj osobni pečat poigravajući se motivom i bojama te izradom laganijeg, modernog lančića na kojemu je i privjesak. Neki učenici stvaraju svakodnevne uporabne predmete, kao što su čajnik ili jedaći pribor, no reinterpretiraju ih koristeći neuobičajene materijale i poigravajući se netipičnim ornamentima. Također, kod određenih skulpturalnih kompozicija do izražaja ne dolazi samo estetska kvaliteta, već i taktilnost materijala koja se postiže njihovim kombiniranjem.

Izložba svjedoči o kvaliteti nastave na Odjelu s naglaskom na poštivanju tradicionalnih načina oblikovanja i na njegovanju individualnog stila učenika. Istaknuta je i važna uloga profesora na Odjelu u afirmiranju učenika od kojih će neki zasigurno postati ključni akteri umjetničke scene. Osim toga, ova izložba podsjeća nas da tradicija obrade metala, koja je u današnje vrijeme pomalo zapostavljena, itekako može doprinijeti stvaranju estetski privlačnih, ali i funkcionalnih svakodnevnih predmeta.

Autorice izložbe su Ariana Koprčina i Nada Škrlin, a izložba je otvorena do 6. ožujka 2016. godine.

Moglo bi te zanimati