Kako je Nika Radić pretvorila Muzej za umjetnost i obrt u svoj dom

Od 5. studenog do 28. veljače 2016. godine u Muzeju za umjetnost i obrt traje izložba Doma, umjetnice Nike Radić. Izložba je otvorena u sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, a umjetnica u muzejski prostor, kojega je zamislila kao vlastiti kućni prostor, intervenira serijom audio-vizualnih radova. Riječ je o netipičnoj izložbi unutar koje autorica izlaže svoja djela, ali također koristi i eksponate koji su dio stalnog postava muzeja. Fotografski autoportreti umjetnice u prirodnoj veličini postavljeni su u pojedinim prostorijama muzeja, i to na način da sugeriraju umjetničino korištenje eksponatima u obavljanju svakodnevnih radnji. Tako, na primjer, možemo vidjeti odraz umjetnice koja se kupa u ogledalu, umjetnicu u kuhinji ili kako spava, a sve to u prostoru koji nije suvremen, već historijski. Na ovaj način umjetnica vraća izvornu funkciju izloženim predmetima koji su u muzeju izolirani te se posjetiteljima također pruža prilika da shvate funkciju pojedinih eksponata, koja im možda isprva ne bi bila jasna. Također, umjetnica u ovim djelima stavlja naglasak na svakodnevne radnje koje su pojedincima neophodne i čine ih svaki dan, a koje često ne registriraju kao potrošeno vrijeme unutar dana.

Osim autoportreta, umjetnica je za ovu izložbu napravila i audio radove sa zvukovima uličnih nemira i sukoba, koji osobito ističu ispreplitanje javne i privatne svakodnevnice. S jedne strane, pojedinac je unutar svog privatnog prostora izoliran, no, s druge strane, vanjski nemiri kao što su ratovi, sukobi, prosvjedi, itekako utječu na pojedinca i on ne može ostati ravnodušan na zbivanja oko njega. Umjetnica na ovaj način ističe važnost privatnosti za svakog čovjeka, kao i važnost sudjelovanja u zajednici i izbjegavanje izolacije i otuđenja od društvenih problema. Umjetnica preispituje odnos muzejskog prostora i privatnog prostora, ali i odnos umjetnosti i svakodnevnice. Nika Radić svojom intervencijom donekle i začuđuje same posjetitelje, koji muzej smatraju izoliranim prostorom u kojemu se eksponati ne smiju dirati i koristiti te na taj način preispituje same granice izoliranosti muzejskog prostora.

Izložba se može pogledati od utorka do subote od 10 do 19 sati, i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nika Radić rođena je 1968. u Zagrebu. Studirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na Bečkom sveučilištu, Austrija. Snimila je nekoliko video radova, od kojih je neke izložila kao dijelove galerijskih video instalacija. Sudjelovala je na nekoliko video festivala ali pretežno radi kao likovna umjetnica između Zagreba i Beča. Izvor: Hrvatski filmski savez

Moglo bi te zanimati