Hommage à Picasso

Na inicijativu gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija te u suradnji s Muzejom grada Zagreba i Galerijom Klovićevi dvori, kao i Gradom Zagrebom koji podržava projekt, 13. travnja otvorena je u Muzeju Grada Đurđevca velika izložba Hommage à Picasso. Putujuća izložba Hommage à Picasso, koja je nakon gostovanja u gradovima u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji, stigla u Đurđevac, uz 42 originalna grafička djela Pabla Picassa prikazuje i 71 djelo drugih poznatih umjetnika 20. stoljeća iz privatne zbirke Richarda H. Mayera, Kunstgalerien Böttingerhaus u Bambergu.

Izloženi grafički radovi Picassa, koji uz najbrojnije litografije i drvoreze obuhvaćaju također linoreze, serigrafije, akvatinte te crteže, daju uvid u različita Picassova stvaralačka razdoblja, kao i njegovo umijeće prilagođavanja materijalu u kojem radi. Upravo grafike i ilustrirane knjige predstavljaju značajan dio Picassova opusa. Većina prikazanih radova nastala je tijekom 50-ih i 60-ih godina, ali ima i nekoliko ranijih radova, a tematski se protežu od apstrakcije do portreta. Osim grafičkih radova Picassa, izložba obuhvaća i djela svjetski poznatih umjetnika poput Andyja Warhola, Victora Vasarelyja, Joana Miróa, Josepha Beuysa i drugih velikana brojnih stilskih pravaca prisutnih u slikarstvu 20. stoljeća. Prikazana djela nastala su u sklopu projekta Richarda H. Mayera povodom 90. rođendana Pabla Picassa, jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća. Radovi su izvedeni grafičkim tehnikama, a kroz različite umjetničke i stilske rukopise odaju počast Picassu. Na taj način, kroz više od sto izloženih grafičkih radova, izložba pruža odličan pregled svih važnih stilskih pravaca 20. stoljeća kao što su pop-art, op-art, nadrealizam, informel, apstraktni ekspresionizam i drugi.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2018. godine u radnom vremenu Muzeja od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat. Posjet izložbi Hommage à Picasso izvrsna je prigoda da se kroz multimedijalni Interpretacijski centar Picokijade (ICP) upozna s legendom o Picokima, zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, kao i razgleda tematski park Hrvatska Sahara smješten u neposrednoj blizini. Muzej je smješten u srednjovjekovnoj utvrdi Stari grad, tipa Wasserburgiz 14. stoljeća, a uz muzejski sadržaj pruža i ugostiteljsku ponudu. Kako bi se upotpunio doživljaj izložbe restoran Stari grad u svoj je jelovnik dodao prigodni Picasso meni. Također, po vrlo povoljnoj cijeni, mogu se organizirati grupni posjeti svim navedenim sadržajima. Govori to u prilog značaju ove izložbe za Grad Đurđevac i njegovu zajednicu, a mogao bi biti i poticaj za druga hrvatska mjesta i gradske muzeje kako unaprijediti ponudu i privući posjetitelje.

Fotografija naslovnice preuzeta sa stranica Muzeja
Ostale fotografije: autorica uz ljubazno dopuštenje Muzeja

Hommage a Picasso