Caffe bar Škrabatorij

Mjesto realizacije kreativnih ideja

Crno-bijelom interijeru Caffe bara Škrabatorij (Trg Katarine Zrinske 3) svaka se dva tjedna pridružuje različit spektar boja. Novo ruho Škrabatorija stvaraju mladi umjetnici, a do sada su u procesu njegova stvaranja sudjelovali Pietro Boban, Karlo Pavičić, Ivan Oštarčević, Marko Merćap i Tea Jurišić. Svaki je od njih predstavio različite teme koje su izmijenile kafić i njegove posjetitelje.

Datum 29.siječanj pokazao se kao prekretnica u daljnjem radu kafića jer su tada umjetnici s Akademije likovnih umjetnosti održali pretpremijeru ovogodišnjeg Cash & Carry festivala. Nakon završetka izložbe, interes mladih za izlaganjem u Škrabatoriju nesprestano se povećava. Za prilagodbu prostora u izložbeni, zaslužni su umjetnici, uz svesrdnu pomoć i podršku Nikoline Radinić i Davora Sertića. Nakon preuzimanja vodstva, javila se ideja za stvaranjem ovakvog prostora, kao suprotnost scenarijima koje obično pratimo u kafićima. U početku su Nikolina i Davor pozivali svoje bliske prijatelje ili poznanike, ali ubrzo su im se počeli javljati izlagači osobno. Pokazali su izrazitu želju za pružanjem prilike i mjesta izlaganja mladima, koji bi inače na teže načine dolazili do izložbenih prostora. Umjetnici odlučuju o izloženim slikama ili fotografijama, a oni su i organizatori otvorenja. Imaju slobodne ruke, dokle god su njihove ideje tehnički izvedive. Umjetnici  su tako prisutni prilikom otvorenja, a često i tijekom trajanja izložbe te je moguće s njima razgovarati i raspravljati o slikama ili fotografijama. Omogućeno im je  izlaganje u „galerijskom“ prostoru u kojem će umjetnost uistinu postati dostupna svima. Na ovaj način oni zajednički stvaraju koncept galerije-kafića koji je ubrzo prepoznat među raznolikom, a ne samo umjetničkom publikom. Kafić posjećuju i oni koji su zainteresirani isključivo za izložbu, ali eksponati bude zanimanje i onih koji su odabrali Škrabatorij kao svakodnevno mjesto za ispijanje kave. Potonje posebice ide na ruku onima koji smatraju kako nemaju dovoljno vremena za konzumiranje kulture, pa to mogu učiniti u Škrabatoriju za vrijeme bilo koje pauze ili druženja, čemu pogoduje i sama lokacija. Preko ugodne atmosfere kafića umjetnost ulazi u njihove svjetove, bez njihove potpune svijesti o tome.

Foto: ljubaznošću Škrabatorija

Ususret ovogodišnjem jubilarnom dvadesetom festivalu Cest is d’Best u Škrabatoriju je 5. svibnja organizirana izložba čije je otvorenje popraćeno bendom iznenađenja, a poznati su zvukovi odjekivali tim dijelom Gornjeg grada. Što se tiče samog festivala, on okuplja izlagače sa svih kontinenata, iz ukupno petnaestak zemalja, koji stvaraju na područjima likovne i glazbene umjetnosti. Na festivalu, uz etablirane umjetnike, izlažu i mladi, što je ideja koja povezuje Škrabatorij i festival. Oba imaju za cilj proširiti umjetnost i kulturu popraćenu zabavnim sadržajima. Ova izložba rezultat je natječaja koji se u sklopu festivala održava unazad šest godina. Svake godine građani su pozvani poslati svoje fotografije koje, po njiihovom mišljenju, najbolje ilustriraju festival. Razvija se oko četrdeset fotografija, a među njima se odabiru tri najbolje, koje su često i nagrađivane. Šarenilo ovog uličnog festivala preneseno je u unutrašnjost kafića koji  sada krase najbolji trenutci proteklih godina. Ukupno je izloženo četrnaest fotografija, a svaku od njih odlikuje razigranost i slavljenje života, čemu je festival i posvećen. Prikazani su sudionici i izlagači; najčešće je riječ o performansima, ali pojedine fotografije prikazuju publiku. Izložba je zamišljena kao putujuća, a prethodno je izlagana u Knjižnicama grada Zagreba i u Kinu Europa.

Foto: ljubaznošću Zlatana Jaganjca, direktora Cest is d’Besta

Nikolina i Davor otkrili su nam neke od svih planova za budućnost. Dana 15. svibnja obilježit će se devedeset godina postojanja Radija Zagreb, koji će tim povodom organizirati različite manifestacije po Gornjem gradu. Jedna od točaka gdje će se provoditi program je i Škrabatorij u kojem će se održati zanimljiv događaj. Naime, desetak umjetnika uživo će slikati te će njihove potpuno nove slike biti izložene istog dana. Nakon te izložbe, u kafiću će gostovati mladi umjetnik Dominik Vuković koji će predstaviti svoj diplomski rad.

Također, ovim se putem pozivaju svi kreativci da se jave sa svojim idejama, ukoliko smatraju da mogu pridonijeti programu. Njihove ideje ne moraju biti isključivo likovnog karaktera, u pitanju može biti i prikazivanje kratkih filmova ili nešto slično. Sigurni smo kako nas u budućnosti očekuje niz jedinstvenih događaja uz živahnu i ugodnu atmosferu koja ondje vlada svakodnevno. Mogli bismo reći kako Škrabatorij postaje galerija-kafić, time i  pravo mjesto za  druženje publike s umjetnicima i razmjenu ideja, ali i za međusobno upoznavanje između njih.