Završni poziv

Drugi segment izložbe VGA 01 u galeriji Kazamat u Osijeku

Ej, ej gdje si danas? U Kazamatu, SKC-u ili Široj? Vjerujemo da u kalendaru imaš zabilježen današnji datum kao odlazak na VGA 01 – izložbu koja je nastala u sklopu suradnje KSPUFF-a i VGA-a. Za one koji su vjerno i znatiželjno pratili naše najave, a i one kojima su one potpuno nove, u ovom tekstu ćemo predstaviti drugi dio autora koji će izlagati u galeriji Kazamat, a to su: Petar Vranjković, Lucija Marin, Ivan Botički i Jelena Bogdanić.

Rad Jelene Bogdanić „Plastična tkanina“ spoj je tradicionalnog načina izrade materijala i jednog od aktualnih pitanja suvremenog društva. Uzima motiv tkalačkog stana, zastarjele tehnike ručnog tkanja kroz koju „provlači“ jednokratnu plastiku. Time želi skrenuti pažnju na problem masovne proizvodnje jednokratne plastike i njezine štetne uzroke koje osjeća današnje društvo. Ovim radom autorica ne nudi nikakvo rješenje već upućuje na poznat ekološki problem današnjeg svijeta kojeg, iako smo ga svjesni, često zanemarujemo, a on uvelike ugrožava ljudski, biljni i životinjski svijet.

Petar Vranjković, autor rada „Zapisi“ kojeg ćete moći vidjeti u sve tri galerije, student je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i star je 8.041 dana.

Upotrebom jednostavnih materijala nastaje arte povera „Harmonija sinkroniciteta IV“. Ivan Botički je tijekom triju godina preddiplomskog studija sakupljao različite predmete na koje je slučajno naišao: komad mramora s jedne roštiljade, staklo, drvena daska, komad lima i ogledalo. Igrom premještanja i slaganja autor dovodi te predmete u kompozicijski sklad te sastavlja krajolik opustošenosti, osamljenosti. Time naizgled jednostavnim predmetima daje novo značenje i njihovo postojanje postavlja na višu razinu.

Motiv iz pjesme „Gavran“ Edgara Allana Poea bio je inspiracija za rad „Nikad više“. Primjer čiste skulpture Lucije Marin dočarava trenutak kada gavran slijeće na bistu Atene Palade. Kombinacijom tih dviju figura, gavrana kao simbola zlobnog i ciničnog te Atene kao simbola hrabrog i odanog, stvara se jedan novi prikaz života i smrti. U takvom spoju niti gavran nije više sasvim zao niti je Atena potpuno staložena te je sama skulptura nadahnuta heraklijanskom idejom kako bez pozitivnog nema ni negativnog.

Ovim tekstom završili smo ciklus predstavljanja umjetnika koji će izlagati na izložbi VGA 01 u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a sada je na vama da nam se danas, 22. studenog 2019. godine u 19 sati pridružite na jednoj od lokacija!

Poveznice
Moglo bi te zanimati