Zagreb dobiva prvi "Antimuzej"

U subotu, 31. listopada, u središtu Zagreba, na adresi Bauerova 19 otvara se Antimuzej. Mjesto je to na kojem će, kako mu i samo ime govori, biti predstavljeni radovi čija je vrijednost zanemarena, neprepoznata ili pripada na same margine umjetnosti.

U opisu muzeja stoji: „Anti-muzej no-muzej podržava svako istinsko nastojanje i samim time otvara mogućnosti za nove procese. Kulturnu zbilju čini inspirativnom, prepoznatljivom i svjesnom ljudi. Anti-muzej no-muzej nastoji podvrći kritici našu kulturnu praksu, postaviti se stvaralački prema istoj, praktički je prevladati, te uspostaviti nove načine djelovanja. Anti-muzej no-muzej je proces koji u sebi sadrži sve one pojave koje nisu obuhvaćene postojećim oblikom svijesti o kulturi i procese koji egzistiraju na marginama kulturnih odrednica, afirmira ih na način koji ih čini prepoznatljivim u svijesti ljudi. Ostvaruje mogućnost da se vidi što oni u biti jesu, kakve atribute sadrže i kakve procese mogu ostvariti i realizirati.“

Ono što je zajedničko svakom pojedinačnom radu, ali i Antimuzeju u cjelini, je otvaranje mjesta za nove poglede, shvaćanja i postojanje.

Otvorenje je posebno i po tome što predstavlja konkretizaciju nikada ostvarene ideje koju je Vladimir Dodig Trokut nosio veliki dio svog života. Posjedovao je zbirku koja je brojala više od 1 500 jedinica bez službene arhive i dokumentacije te smještenu na 35 lokacija diljem Hrvatske. Zbirka je predstavljala jedan od najvećih fundusa suvremene umjetnosti. Otvorenje se može gledati kao sasvim novi početka novog oblika muzeja, ali i kao dovršetak Dodigovog nikada ostvarenog sna.

Antimuzej svoja vrata otvara u 18 sati te će djelovati kao stalni muzejski postav.


IZVOR: http://anti-muzej.com/

Vladimir Dodig Trokut bio je ugledni hrvatsko-svjetski likovni umjetnik, šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist. Tvorac je mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač je prvog svjetskog Anti-muzeja (Anti-muzej je projekt, a ne konvencionalan muzejski koncept). Lider je i osnivač više formalnih i neformalnih grupa: frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, grupa 30, Manifest 72, grupe A, B, C, D, E, grupe Atributivna participacija (suosnivači su Darko Schneider i Harald Szeemann). Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac je novih muzeoloških i umjetničkih praksi u svjetskim razmjerima, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji kao što je pojam Anti-muzeja, Black-it-arta, Black out-arta, Black no-arta, industrijske arheologije i arheologije krvi.

Poveznice
Moglo bi te zanimati