"STRAŽA EDITIONS" u LEXART skladištu

U LEXART skladištu, 3. travnja u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom Straža Editions u sklopu koje se izlažu grafike Ivana Čižmeka, Brace Dimitrijevića, Mladena Galića, Deana Jokanovića Toumina, Nikice Jurkovića i Roka Šimićeva. Šestoricu autora okuplja grafički dizajner, izdavač i povjesničar umjetnosti Vladimir Straža.

Ta iznimna inicijativa Vladimira Straže, koja se kroz desetljeća sve više gubi u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti – posebice umjetničkoj grafici – unosi snažnu pokretačku dimenziju umjetničke motivacije, stvaranja i okupljanja. Na tragu Mies van der Roheove i Peter Behrensove maksime „Manje je više“, koja je zauvijek definirala modernističku estetiku i etiku umjetničkog djelovanja, grafičke mape pod ovim naslovom okupljaju grafičke listove Mladena Galića, Ivana Čižmeka, Bracu Dimitrijevića, Deana Jokanovića Toumina, Nikicu Jurkovića i Roka Šimićeva. 

Svaki od njih na svojem polju razmišljanja i kontempliranja o opstojnosti, smislu i budućnosti minimalizma (Minimal Art), geometrijske apstrakcije, ali i općenito neoplasticizma, neokonstruktivizma i neo-geo morfoloških varijacija – pa uvjetno i postslikarske apstrakcije – zacrtali su u svojim grafičkim mapama jasnu dionicu koja ih sveobuhvatno definira poput teorijskog manifesta njihova djelovanja.

Iz predgovora Ive Körbler

 

Izložbu je moguće pogledati do 8. travnja od utorka do petka od 14 do 18 sati i subotom od 11 do 15 sati na adresi Frankopanska 22-24 u Zagrebu.