Što se krije iza priče o zecu Josipa Drdića?

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo različitih javnih umjetničkih intervencija u prostoru grada, gdje su nam pažnju privukli i sve češći zečevi koji iskaču s fasada muzeja. Što je zajedničko zečevima i zašto ih je baš Lauba udomila, otkrijte u utorak, 27. listopada 2020., na otvorenju samostalne izložbe Josipa Drdića Mrtvi kut (Rip Angle) s početkom u 19 sati. Rad je ostvaren u suradnji s Bugom Kranželić i Leonardom Lukincem.

Prepoznatljivost Josipovih radova krije se u simbolici zeca koja prati ideju slavnog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa, a to su sloboda čovjeka i participativna umjetnost. Josip koristi simbol zeca kao kreativni odraz mašte vlastitog stvaralaštva, stavljajući ga pritom u različite medijske tehnike kojima propituje društveni kontekst svakodnevice. Specifičnost Josipovog rada je, između ostalog, u korištenju javne intervencije u prostoru, u stencil formi, gdje simbol zeca spaja prostore vizualnog identiteta dok skače od jednog mjesta do drugog. Funkcija njegove pozicije je vizualno-prostorna igra u oku promatrača koja ga navodi na sagledavanje iz drugog kuta, odnosno, perspektive. Postav radova u izložbenom prostoru Laube prati audio-vizualna dokumentacija autorove javne intervencije u prostoru ostvarene u suradnji s Bugom Kranželić, čiju popratnu glazbu potpisuje Leonard lukinac, instalacije s motivima zečeva različitih formata i dvije umjetničke knjige (Artist book) koje Josip koristi kao medij predstavljanja svojevrsne igre zeca, slobode i bezgranične mašte. Iz kojeg mrtvog kuta će iskočiti zec, otkrijte sutra u Laubi.

Uz izložbu mladog studenta Josipa Drdića, Lauba izlaže i nekolicinu radova iz kolekcije pa će se tako u izložbenom prostoru naći radovi i jednih od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije, a to su: SofijaSilvia (Silvia Potočki), Stipan Tadić, Zlatan Vehabović, Ivana Franke, Lala Raščić, Nika Radić, Marija Ujević Galetović, PUMA 34, Ivan Fijolić, Eugen Feller, Anto Jerković, Alem Korkut, Boris Demur, Nikola Ukić i Lovro Artuković.

Izložba je u Laubi – Kući za ljude i umjetnost otvorena do 4. studenog 2020.


Više informacija o izložbi Josipa Drdića možete pronaći na poveznici: Josip Drdić: Mrtvi kut (Rip Angle)
Poveznice
Moglo bi te zanimati