"Priča konca" u Galeriji Živi Atelje DK

Od ideje do realizacije u dizajnu tekstila

U četvrtak 13. lipnja u 19 sati u Galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110) održat će se otvorenje izložbe "Priča Konca" koja je nastala kroz suradnju studenata diplomskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu i studenata diplomskog studija Tekstilno - tehnološkog fakulteta.

Cilj suradnje je približiti proces nastanka tekstila i prikazati njegovu širu primjenu te na taj način doprinijeti valorizaciji spomenute grane umjetnosti. Svoja rješenja prikazat će studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta, pod mentorstvom prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić. Svaki od izlagača predstavit će vlastitu interpretaciju japanske tehnike sashiko (tehnika vezenja) kroz izradu tekstilnih minijatura. Uz gotove uzorke tekstila, svaki će student pripremiti i sketchbook koji daje uvid u prve pokušaje, inspiraciju i poigravanje motivima koji su doveli do konačnog rada. Budući da je naglasak stavljen na proces nastanka tekstila, izlošci će biti popraćeni kratkim filmom i fotografijama snimljenima za vrijeme semestra. Izložbu je moguće posjetiti do 16. lipnja, a za vrijeme njena trajanja svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati na radionici vezenja koju će voditi studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta i predstavnice programa Živog Ateljea DK Žene Ženama.

Na izložbi izlažu Bošnjak Ivona, Horvat Tea, Jakovljević Lucija, Josić Petra, Jugovac Barbara, Marić Ana, Mikulić Ivana, Mišić Viktoria, Padavić Ivana i Sinovčić Anđela, a kustosice izložbe su Rajčić Lora, Zaplatić Silvia Roberta i Završki Ivana.

"Ovom izložbom željele bismo oslikati put od ideje do realizacije projekta čiji mali dio predstavljaju izložene tekstilne minijature. Od samoga pristupa materijalu, razmišljanja o tehnici i mogućnostima koje tehnika nudi, skiciranja, neuspjelih pokušaja, uspješnih rješenja i konačno kasnijih primjena materijala, student prolazi različite faze o kojima, promatrajući konačno rješenje, rijetko razmišljamo. 

Ručno izvezene tekstilne minijature, iako različite, nastale su kao odgovor na japansku tehniku sashiko i predstavljaju slobodno istraživanje studenata četvrte godine Tekstilno-tehnološkog fakulteta, smjera "Dizajn tekstila“. Iako se radi o drevnoj japanskoj tehnici veza koja podrazumijeva ograničenja u odabiru boje ili motiva, studenti su u ovome semestru zadatku pristupili potpuno slobodno, polazeći od različitih područja interesa. Tako uočavamo arhitekturu, geometriju, prirodu ili popularnu kulturu kao ishodišta nekih studentskih istraživanja, ali i zaokret od tradicionalne kombinacije plave i bijele boje karakteristične za sashiko tehniku, prema individualnom odabiru boja.

Svaku minijaturu prati i sketchbook koji bilježi poigravanje motivima, pogreške i  konačan rezultat. Predstavljena rješenja odražavaju različite pristupe jednoj temi i dokaz su brojnih mogućnosti čak i u naizgled strogoj tehnici koja zahtijeva disciplinu i preciznost." (iz Predgovora)


facebook event izložbe

Poveznice
Moglo bi te zanimati