Predstavljanje knjige "Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija" Lovorke Magaš Bilandžić u Muzeju za umjetnost i obrt

U srijedu, 5. lipnja 2019. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg Republike Hrvatske 10) održat će se predstavljanje knjige doc. dr. sc. Lovorke Magaš Bilandžić Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija s početkom u 12 sati. O knjizi će govoriti urednik dr. sc. Zvonko Maković, recenzenti dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Frano Dulibić te autorica dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić.

Sergije Glumac (1903.-1964.) hrvatski je grafičar, grafički dizajner, slikar i scenograf. Jedan je od najvažnijih avangardnih umjetnika ovih prostora te je značajno doprinio grafici, ali i različitim likovnim tendencijama poput kubizma, ekspresionizma, nadrealizma i art décoa. Knjiga donosi analizu, interpretaciju i kontekst Glumčevog opusa u kontekstu vremena njegovog djelovanja, ali i nova saznanja o pojavama koje se vežu uz hrvatsku grafiku, grafički dizajn i scenografiju međuratnog i poslijeratnog razdoblja.


Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić rođena je 1981. u Zagrebu. Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost te je doktorirala s temom Sergije Glumac - Život i djelo. Zaposlena je kao docentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za modernu umjetnost i vizualne komunikacije gdje predaje kolegije Umjetnost nakon 1900. te Izvaneuropske kulture i moderna umjetnost. Područje njezina interesa vezano je uz modernu i suvremenu umjetnost, odnosno grafički dizajn, scenografiju, fotografiju, grafiku i povijest izložaba.