Poziv za sudjelovanje na seminaru o participacijskoj umjetnosti i umjetnosti u zajednici

Otvoreni likovni pogon poziva mlade umjetnike i umjetnice do 35 godina da se prijave za sudjelovanje na seminaru o participacijskoj umjetnosti i umjetnosti u zajednici koji će se održati početkom travnja ove godine u Zagrebu. Na seminaru će se polaznici_ce uvesti u osnovne pojmove i metodologiju rada s lokalnom zajednicom pri osmišljavanju i realizaciji umjetničkog rada te se stručno usavršiti u ovom području. Odabrani će se umjetnici_ce i/ili umjetnički timovi, uz potporu i posredovanje voditeljice programa Maše Štrbac, povezati s lokalnim stanovništvom u Gajnicama i Gornjem Stenjevcu, dvama naseljima u najzapadnijoj gradskoj četvrti Podsused-Vrapče. Sljedećih mjeseci radit će sa zainteresiranim grupama građana_ki na osmišljavanju i pripremi umjetničkog rada koji će biti izveden krajem godine u javnom prostoru u naselju. Tema rada proizaći će iz zajedničkih susreta umjetnika_ca s građanstvom. Osigurana su sredstva za produkciju rada/ova do visine od 6.000 HRK.

Seminar je dio programa Laboratorij Gajnice kojeg vodi Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, uz umjetničko savjetovanje Kristine Leko, ak. slikarice i multimedijske umjetnice, docentice za umjetnost u javnom prostoru i umjetnost u zajednici na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. One će na seminaru zajedno raditi s umjetnicima_cama. Nositelj programa je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, a provodi se uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH.

Na seminar se može prijaviti individualno ili u grupi. Posebno se potiče prijava umjetnika_ca koji žive u zapadnom dijelu Zagreba, ali i onih koji su u Zagreb doselili iz drugih sredina, odnosno iz drugih mjesta ili gradova u Hrvatskoj. Mogu se prijaviti umjetnici_ce iz različitih disciplina, studenti_ce kao i mladi profesionalci_ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržava se i prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove_ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti). Na seminaru je otvoreno šest mjesta.

Rok za prijavu je petak, 20. ožujka 2020., a detaljne upute za prijavu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Laboratorija Gajnice. Eventualna pitanja u vezi Poziva mogu se uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org ili na telefon 097 643 9713 (Maša Štrbac) do 18. ožujka. Prijavljeni_e će o rezultatima biti obaviješteni e-poštom do 25. ožujka 2020.


Laboratorij Gajnice obrazovni je laboratorij za kvalifikaciju umjetnika i umjetnica u socijalnom i javnom prostoru usmjeren na razvijanje potencijala umjetnosti u zajednici. Nositelj programa je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, a odvija se uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH.
Poveznice
Moglo bi te zanimati