Poziv za sudjelovanje na radionici i susretu Wiki + Vidljive

Poziv za sudjelovanje na radionici i susretu Wiki + Vidljive
Subota, 25. svibnja 2024.
11:00 – 15:00 sati, Centar za ženske studije – Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8

U sklopu susreta Wikimedia MeetUP (Art+Feminism) @VIDLJIVE u partnerstvu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu s Wikimedija incijativama OpenGLAM i HrW, uz podršku Zaklade Wikimedija, regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje, u subotu, 25. svibnja 2024., od 11 do 15 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, održat će se radionica edukacije pripreme i pisanja članaka za platformu Wikipedija s fokusom na suvremene umjetnice okupljene na putujućoj izložbi Vidljive do sada predstavljenoj u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Sudionice će se kroz rad sa stručnjacima imati priliku upoznati s pristupom obradi određenoj temi te direktnom objavom sadržaja čime će doprinijeti radu na vidljivosti umjetnica iz umjetničkih zbirki hrvatskih muzeja. Polaznice će predložiti uređivanje ili novi unos na Wikipediji, a te će unose zajednički uređivati ​​wikimedijalke i znanstvenice.

Postotak žena umjetnica na hrvatskoj Wikipediji nešto je veći od 16 %, slično kao i postotak umjetnica u zbirkama hrvatskih muzeja. Ovakvom međuinstitucionalnom suradnjom te komunikacijom s javnošću, povećava se vidljivost doprinosa umjetnica razvoju domaće umjetničke scene od 1960-ih godina do danas.

Nije potrebno posebno predznanje, već entuzijazam i/ili radoznalost za početak izvođenja praktičnih aktivnosti i otvorenost k suradnji između muzeja okupljenih oko projekta Vidljive, wikimedijalki, profesionalki i entuzijastkinja koja će se realizirati kroz međusobno učenje o medijima, tehnologiji i uređivanju i publiciranju sadržaja. Na radionici je potrebno imati svoj laptop radi efikasnosti rada. Zainteresirane sudionice bez laptopa mogu nam se javiti kako bismo osigurale potrebnu opremu. Sve polaznice dobit će potvrdu o sudjelovanju.

Radionicu će voditi Sanja Bachrach Krištofić, Marko Kovačić, Mia Lovrec i MSU wikimedijalac u rezidenciji Željko Blaće. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na e-mail adresu ivazavrskina@gmail.com i GLAM@mi2.hr do utorka, 21. svibnja 2024., i da nam se pridruže u radu! Prije prijave potrebno je otvoriti korisnički račun na EN.Wikipedia.org uz upute youtube.com/watch?v=1lYEZhUCJVA te nam poslati podatak o tome pod kojim korisničkim imenom će raditi kako bi se izbjegle poteškoće u provođenju radionice.

Popis umjetnica: Maša Barišić, Jasenka Bulj, Jadranka Fatur, Martina Grlić, Ana Hušman, Helena Janečić, Paulina Jazvić, Lana Ključarić, Jelena Kovačević, Martina Kramer, Margareta Lekić, Kristina Marić, Martina Mezak, Ines Matijević Cakić, Ana Mušćet, Ana Petrović, Ana Sladetić Šabić, Marijana Stanić, Vlatka Škoro, Ksenija Turčić

Poveznice
Moglo bi te zanimati