Poziv na sudjelovanje: Čije je što? - Edukacijski program

Udruga 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost upućuje poziv mladima do 25 godina starosti na sudjelovanje na novom projektu sufinanciranom iz sredstava Europskog socijalnog fonda pod nazivom Umjetnost i kultura online “Čije je što?”.

Projekt se sastoji od niza besplatnih online radionica i diskusija s osam suvremenih likovnih umjetnika i jednim ciklusom dokumentarnog filma. Cilj projekta je približiti mladima diljem Hrvatske suvremenu društveno angažiranu i novomedijsku umjetnost kojom će im se probuditi kritička svijest za društvene teme kojima se bave umjetnici-voditelji radionica. Sve aktivnosti uključuju participativan pristup kako bi se mladima što bolje približile metode i teme konceptualne i novomedijske suvremene umjetnosti te unaprijedile njihove intelektualne i kreativne vještine.

Umjetnička praksa devet umjetnika-voditelja Siniše Labrovića, Vanje Babića, Tina Dožića, Luane Lojić, Katerine Duda, Mirjane Vodopija, Pauline Jazvić, Bojana Mrđenovića i Dine Pokrajac obilježena je radom u različitim medijima, no zajednička nit vodilja sviju jest društvena angažiranost i kritičnost. Njihovi radovi reflektiraju temu pripadnosti (Čije je što?) fokusirajući se na nekoliko koncepata: pitanje građanskog statusa, nacionalno pitanje i pitanje teritorija, etičko pitanje – religijsko, kulturno, političko te konačno, pitanje brige i njege.

Online edukacijski program u trajanju od listopada 2022. do veljače 2023. godine sastojat će se od niza diskusija i radionica umjetnika s mladima. One će se događati ili kao dio proizvodnje umjetničkog djela (gdje će sudionici biti aktivno uključeni u umjetnički rad te zajedno s umjetnikom proizvoditi dijelove tog rada) ili kao popratne diskusije i radionice uz izložbe na kojima će imati priliku upoznati umjetnost kroz 'oči' samog umjetnika. Na taj način će u intenzivnoj interakciji kroz verbalno ili likovno izražavanje imati priliku reflektirati na goruće društvene teme koje određeni rad interpretira.

Ciljana skupina ovog projekta su mladi do 25 godina diljem Hrvatske, s posebnim naglaskom na mlade u Kutini te južnoj Istri budući da dva umjetnička rada direktno propituju aktualne teme na ova dva područja. Stoga će tamošnji mladi biti direktno uključeni u razvoj i nastanak umjetničkih istraživanja koja prethode izradi ovih radova.
Mladi iz različitih dijelova Hrvatske su pozvani da sudjeluju i u svim ostalim aktivnostima kako bi im se pružila mogućnost da se virtualno upoznaju sa svojim vršnjacima te smanji njihov osjećaj socijalne isključenosti.

Za više informacija javite se na e-mail adresu: galerija906090@gmail.com / www.udruga906090.orgTermini održavanja radionica u sklopu projekta Umjetnost i kultura online – Čije je što? Udruge 90-60-90:

Siniša Labrović: 15. i 16. listopada od 18 do 19.30 sati
Vanja Babić: 21., 22. i 23. listopada od 15 do 17 sati
Tin Dožić: 2.,3. i 4. studenog od 18 do 20 sati
Bojan Mrđenović: 14., 21. i 28. studenog, 5. i 12. prosinca od 19 do 20 sati
Luana Lojić: 6.,7. i 8. prosinca od 18 do 20 sati
Mirjana Vodopija: 13.,14.,15., i 16. prosinca od 18 do 20 sati
Dina Pokrajac: 17. i 22. prosinca, 12. siječnja i 9. veljače od 17 do 19 sati
Katerina Duda: 3.,4.,5.,6. i 7. siječnja 2023. od 11 do 13 sati
Paulina Jazvić: 17.,18. i 24. siječnja 2023. od 11 do 13 sati

Prijave za radionice su otvorene. Polaznici su u mogućnosti odabrati jedan od termina održavanja radionice.
Za radionicu Siniše Labrovića prijave se zaprimaju do 13.10., a za radionicu Vanje Babića do 19.10.

Prijavu je potrebno poslati na adresu galerija906090@gmail.com s naznačenim datumom sudjelovanja.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge 90-60-90. Za više o EU fondovima doznajte na: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Poveznice
Moglo bi te zanimati