Otvorenje 35. salona mladih – Millennial

U srijedu, 21. listopada 2020. godine, otvara se središnja izložba 35. salona mladih pod nazivom Millennial, čiju koncepciju potpisuje kustosica Nika Šimičić. Najveća nacionalna izložba za umjetnike do 35 godina otvara svoja vrata javnosti u 19 sati, a njihova inventivna djela moći će se pogledati do 6. prosinca ove godine. Samo otvorenje odvijat će se na otvorenom prostoru, ispred Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, gdje će glazbenica i performativna umjetnica Sara Renar održati Koncert za bend i kameru, kojim upravo u duhu generacije Y problematizira aktualno stanje društva.

Salon mladih u Domu HDLU od 1968. godine okuplja mlade, perspektivne umjetnike i pruža institucionaliziranu platformu za njihovo predstavljanje široj publici. Kao manifestacija usmjerena isključivo prema mlađim generacijama, Salon mladih zasigurno zauzima vodeće mjesto u medijskoj i društvenoj promociji njihova rada, kvaliteti odabranih umjetnika i impozantnosti prostorā koji im se svake dvije godine prepuštaju.

Ovogodišnje izdanje Salona mladih posebno je zbog neizvjesnih uvjeta planiranja i realizacije, kao i zbog odabira konkretne teme koja povezuje uistinu brojne i raznovrsne umjetnike. U prostorima Galerije Bačva, Galerije Prsten i Galerije Proširenih medija svoja djela u najrazličitijim tehnikama izložit će čak 58 umjetnika. Slikarska, kiparska i grafička ostvarenja, video i audio instalacije, kao i raznovrsni objekti i kompozicije ispunit će prostore triju galerija stvarajući ponekad kaotično originalnu dinamiku. Ono što povezuje sve umjetnike jest pripadnost istoj generaciji, generaciji milenijalaca koju čine pojedinci rođeni od ranih 80-ih do kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako se generacijska teorija Williama Straussa i Neila Howea odnosi na prijelaze naraštaja u SAD-u, mladi do 35. godine i na ovim su prostorima odrastali i žive uz vlastite specifičnosti. Premda se radi o još jednom načinu homogeniziranja društva i stavljanja istog u kalupe, jednostavno je neporecivo da je traženje pripadnosti većoj cjelini inherentno svakom pojedincu. Zanimljivo je razmišljati o široj zajednici s kojom dijelimo određene karakteristike, kao što su gledanje iste televizijske serije kroz djetinjstvo, uživanje u istim slatkišima ili odrastanje uz istu glazbu i modne trendove.

U sklopu manifestacije 35. salona mladih značajno je i proširenje u druge galerijske prostore. Izložba Situacija pod kustoskim vodstvom Anite Ruso od 12. studenog predstavit će radove 29 umjetnika u galerijama Forum i Canvas, dok će izložbu Venientes, u zamisli i organizaciji Jagora Bučana i posvećenu diplomantima zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, biti moguće pogledati od 10. studenog u Galeriji Šira.

Na zajedničkim se osobinama pripadnika generacije Y temelji i bogati popratni program ovogodišnjeg Salona. Osim institucionaliziranja i kontekstualiziranja graffiti i tattoo umjetnosti, prostori Meštrovićevog paviljona otvaraju vrata posjetiteljima izložbe i za radionice izrade biljnih terarija, popravka bicikala ili za satove joge u nesvakidašnjem galerijskom ambijentu. Program Salona uključivat će i razgovore s umjetnicima, teoretičarima i novinarima koji će biti izvedeni uz primjerene epidemiološke mjere, a koje će publika moći pratiti uz prethodnu najavu.


Više o povijesti Salona, popratnom programu, umjetnicima i kustoskim konceptima saznajte na mrežnim stranicama Salona mladih, njihovom Facebook i Instagram profilu.
Fotografija naslovnice
Poveznice
Moglo bi te zanimati