Osluškuj zvukove hvarskog akvatorija: UGASI I SLUŠAJ / SWITCH OFF AND LISTEN

S portugalskom umjetnicom ususret Jelsa Art Bijenalu

Ususret Jelsa Art Biennalu 2021. kreativna agencija LAB852 od 6. do 22. kolovoza 2020. godine u Jelsi na otoku Hvaru producira kampanju UGASI I SLUŠAJ (#switchoffandlisten). Kampanja će se održati pod vodstvom portugalske umjetnice Francisce Rocha Gonçalves, a sam projekt nastao je u sklopu europske platforme za kulturu Magic Carpets. Svi zainteresirani pozvani su pridružiti se projektu te s umjetnicom osluškivati zvukove jelšanskog podmorja.


Bioraznolikost mora već je desetljećima pod utjecajem ljudskog djelovanja. Osim mikro i makro otpada, zvučni valovi koji dovode do promjena vibracija i gibanja čestica još su jedan od rezultata ljudske aktivnosti koji ozbiljno ugrožavaju floru i faunu mora. Promjene u ponašanju morskih životinja, njihove migracije, ozljede centara za zvuk i ravnotežu, te u najtežim slučajevima njihova smrt, samo su neke od posljedica zagađenosti mora zvukom od kojih je ekosustav barem nakratko odahnuo za vrijeme prvih mjeseci pandemije koronavirusa.

Kako bi podigla svijest o problemu antropogene buke, istražila zvučne krajolike mora te prije svega ojačala emocionalnu vezu između publike i morskog okoliša, portugalska umjetnica Francisca Rocha Gonçalves s timom istraživača i umjetnika 2019. godine pokrenula je projekt mapiranja područja iznimne bioraznolikosti pod nazivom Ocean Soundscape Awareness Project. Ova svestrana umjetnica iz Porta, koja je završila studije veterine te multimedije interaktivnog dizajna glazbe i zvuka, svojim umjetničkim djelovanjem nastoji pronaći nove glazbene pristupe kojima bi objedinila svoje dvije velike ljubavi: biologiju i glazbu.

Hrvatska publika ove godine ima priliku upoznati Rochu Gonçalves u sklopu kampanje UGASI I SLUŠAJ koju će od 6. do 22. kolovoza provoditi u sklopu umjetničke rezidencije u Jelsi na otoku Hvaru kao najavu nadolazećeg Jelsa Art Biennalea 2021. Okosnica projekta, koji će se odvijati u okolici dvaju napuštenih hotela – „beogradskog“ odmarališta za djecu i mlade u zaljevu Zenčišća te hotela Jadran u Jelsi – sastojat će se od upoznavanja zvukova jelšanskog podmorja, podizanja ekološke svijesti o štetnosti zagađenja bukom te proučavanja korelacija između ekološke održivosti i turizma. Svima zainteresiranima u tome razdoblju bit će omogućeno sudjelovanje u trima edukativno-informativnim aktivnostima:

  • radionice slušanja i snimanja podmorja (6. – 12. 8.) u suradnji s udrugom Lantina na kojima će umjetnica uputiti sudionike u iskustvo slušanja, objasniti načine komuniciranja morskog sustava te omogućiti praktično iskustvo slušanja (prijave na mail: karmen@lab852.com)

  • kreativno-edukativne radionice za djecu (6. – 14. 8.) u suradnji s udrugom Kružok i Veslačkim klubom Jelsa na temu načina na koji zvuk može mijenjati stanje vode te upoznavanja djece s drevnom japanskom tehnikom slikanja na vodi (prijave na: marija@lab852.com)

  • postavljanje umjetničkih instalacija i performansa u javnim prostorima

Sve su radionice besplatne, no zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti se. Zbog preventivnih mjera vezanih za COVID-19 preporučuje se grupna prijava od maksimalno 5 sudionika po brodu te obavezno donošenje vlastitih slušalica.

Projekt producira LAB852 u sklopu međunarodne platforme Magic Carpets, a sufinanciran je sredstvima Europske Unije, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i TZ Jelsa.

Više informacija nalazi se na mrežnim stranicama LAB852.


Magic Carpets platforma je Kreativne Europe koja ujedinjuje 15 europskih kulturnih organizacija. Program mladim umjetnicima omogućuju putovanje u nepoznate zemlje, upoznavanje s lokalnim zajednicama te stvaranje društveno angažirane umjetnosti s lokalnim umjetnicima u svrhu promicanja lokalnih osobitosti, povećanja kulturne dostupnosti te kulturnog aktivizma. Projekt je simbolično dobio ime prema magičnoj spravi, letećem ćilimu iz bajkovitih pripovijetki iz Tisuću i jedne noći čime postaje metafora za kulturu koja ima moć sprijateljiti međusobno nepoznate kulture te razviti osjećaj pripadnosti otvorenoj i multikulturalnoj Europi. Hrvatski umjetnici koji su gostovali u partnerskim organizacijama: Hrvoslava Brkušić (Latitudo SRL, Rim, Italija, 2018.), Ida Blažičko (IdeiasEmergentes, Guimaraes, Portugal, 2018.), Duo TTNP / This Town NeedsPosters (ZK/U, Berlin, Njemačka, 2018.), Ana Dana Beroš (Folkestone Fringe, Folkestone, UK, 2019.) i Ana Kovačić (Kaunas Biennial, Kaunas, Litva, 2019.). Platforma je ove godine stupila u treću godinu svojega održavanja.
LAB852 kreativna je agencija iz Zagreba osnovana 2011. godine s ciljem pružanja usluga savjetovanja, upravljanja, proizvodnje i promocije u području kulture. Agencija se zalaže za proširivanje vidika, podržava održivi razvoj te je dostupna svima. Provodi programe u ruralnim krajevima i zapostavljenim gradskim četvrtima, pristupajući publici koja najčešće ostaje izvan obuhvata suvremene kulturne produkcije. Neke od manifestacija u organizaciji LAB852: Jelsa Art Biennial, Ethno Hvar Festival, Donau Festival, European Music Incubator, Festival željezara itd. Umjetnici koji su gostovali u LAB852: Maj Horn (DK, 2018), Paulina Almeida (PT, 2018.), Matthias Krinzinger (AT, 2019.), Gemma Riggs (UK, 2019.) te Francisca Rocha Gonçalves (PT, 2020.).

Autorica fotografija: Karmen Krasić Kožul; Vizual: Josip Drdić

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati