Obavijest o održavanju simpozija „Srednjovjekovni umjetnički spomenici Dalmacije – nekad i danas“

„Srednjovjekovni umjetnički spomenici Dalmacije – nekad i danas“

10. – 12. svibnja 2024.

Zadar, Split, Trogir, Šibenik

 

Prije par je tjedana KSPUFF (Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu) organizirao simpozij čija je tematika bila nacionalna srednjovjekovna umjetnička baština. Naziv simpozija više govori o njegovoj tematici, budući da je on svoje temelje preuzeo od jednog od prvih pregleda srednjovjekovne umjetnosti. Radi se o knjizi Rudolfa Eitelbergera, koja ove godine prigodno slavi 140 godišnjicu objave drugog proširenog izdanja. Ta se obljetnica se u raznim izlaganjima različito interpretirala, a većinom su ona uključivala obradu historiografije spomenika, popisivanje konzervatorskih zahvata ili iznošenje (od Eitelbergerovog vremena novog) znanja koje je u 19. stoljeću bilo potpuno nepoznato.

Navedena lista gradova u naslovu odaje terensku prirodu simpozija. Za vrijeme njegovog su odvijanja programom određena i uobičajena izlaganja u dvoranama i izlaganja pred samim spomenicima.

Pritom su obrađeni spomenici Zadra (katedrala sv. Stošije i njezin zvonik, crkva sv. Donata, crkva sv. Krševana, reljefi crkve sv. Lovre i sv. Nediljice, škrinja sv. Šimuna)

Splita (katedrala sv. Dujma, njezin zvonik i interijer, Dioklecijanov akvedukt, sarkofag s prikazom prijelaza Izraelaca preko Crvenog mora)

Trogira (katedrala sv. Lovre: njezin interijer, zvonik, krstionica, kapela sv. Ivana te crkva koja je prethodila katedrali)

i Šibenika (katedrala sv. Jakova).

Osim ovih spomenika održana su i predavanja o samom Eitebergeru u kontekstu njegovog vremena, o proučavanju hrvatske srednjovjekove epigrafije te o metodologiji proučavanja dislociranih kamenih ulomaka.

Knjižica sažetaka tekstova simpozija dostupna je ovdje.

Na simpoziju je sudjelovalo čak 20 studenata, većini je to bilo prvo izlaganje te vrste. Pritom su uključeni i studenti raznih godina Odsjeka za povijest umjetnosti FFZG-a, kao i student Odsjeka za povijest istog fakulteta te studentica Odjela za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru.

Paralelno uz održavanje simpozija provodio se i srodni projekt "Jeka srednjeg vijeka - crtice o baštini" koji podrazumijeva snimanje kratkih dokumentarno-edukativnih filmova o istim spomenicima. Nastao je kao posljedica istraživanja za izlaganja pri čemu je namjera stvaranje razumljivog pregleda umjetničke baštine za širu publiku. Rad na ovogodišnjoj kampanji tog projekta nastavit će se u sljedećih nekoliko mjeseci, a prezentacija rezultata planirana je na jesen.

Mentor simpozija izvanredni je profesor Odsjeka za povijest umjetnosti dr. sc. Franko Ćorić. Organizator je Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a organizacijski odbor čine studenti diplomskog i preddiplomskog studija Ivan Komar i Ana Leko. Simpozij je financiran sredstvima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a omogućili su ga Odjel za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru i  Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Za vizualni identitet i prijelom knjižice sažetaka zaslužna je Dora Mihinjač.

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati