Ježurka Ježić svoju je kućicu preselio na Bundek

Povodom obilježavanja 70. rođendana „Ježeve kućice“, nakladnička kuća „Naša djeca“ u suradnji s HEP-om, osmislila je projekt oslikavanja trafostanice na Bundeku prizorima iz popularne slikovnice koju je napisao Branko Ćopić, a ilustrirao akademski slikar Vilko Gliha Selan. Mlada umjetnica Lora Elezović, angažirana na projektu, tako je sredinom listopada počela „oživljavati“ poznate prizore na većim dimenzijama, a prvi je na redu bio onaj naslovni, koji prolaznici danas mogu vidjeti na prednjoj strani trafostanice.

Uz spomenutu prednju stranu, narednih će tjedana Lora oslikati i preostale tri strane. Odabrani prizori ježa koji šeće po šumi, lisice i ježa za ručkom te pohod vuka, medvjeda i lisice na ježevu kuću, sažimaju priču te nas u jednoj šetnji vraćaju u djetinjstvo. Lora je projekt započela prije tri tjedna, a priznaje kako joj je prvi mural zbog mnoštva detalja oduzeo mnogo više vremena no što je planirala. Iako je riječ o posve drugačijem zadatku, s jedne strane zbog dimenzija podloge, a s druge, zbog položaja tijela i perspektive, umjetnica prije samog oslikavanja nije radila posebne pripreme poput, primjerice, skice preko koje bi kasnije prešla bojom. Ipak, bilo je potrebno promisliti o izvedbi pa je uz skenirane prizore iz slikovnice, Lora fotomontirala oslik na trafostanicu kako bi kasnije znala procijeniti na koji način organizirati pojedine elemente s obzirom na dijelove zida koje nije moguće mijenjati, poput znaka upozorenja za visoki napon ili metalnih vrata. Tako veliki format, na kojemu dosad nije imala prilike raditi, te tema oslika, predstavili su izazov koji je vrlo rado prihvatila.

Inače, Lorine radove upravo i prepoznajemo po detaljnome pristupu i motivu životinja kojima nastoji potaknuti razmišljanje o određenoj temi pa u tome možemo prepoznati poveznicu s ovim projektom. Lora je, baš kao i mnogi drugi, odrasla uz ovu popularnu priču o skromnom i hrabrom ježu. Zanimljivo je dodati da je autorica djetinjstvo provela u Kanadi, a podsjetimo, vrlo uspješni animirani film „Ježeva kuća“, redateljice Eve Cvijanović iz 2017. godine, nastao je u koprodukciji s National Film Board of Canada, čime Ježurka Ježić postaje putnik koji iz topline vlastita doma posjećuje i povezuje i druge priče. Osim zbog toga što je riječ o poveznici s djetinjstvom, Loru ovaj projekt posebno veseli jer bi jednoga dana voljela ilustrirati i izdati vlastitu slikovnicu.

Daljnje oslikavanje trafostanice odvijat će se sukladno vremenskim prilikama, a umjetnica se nada da će biti još lijepih i suhih dana kako bi mogla što prije završiti svoj rad. Dakle, ako se nađete u blizini Bundeka u jutarnjim satima pa najkasnije do 15 sati, jer tada još ima dovoljno svjetla, Loru Elezović možete „uhvatiti“ u radu i vidjeti kako nastaju murali s prepoznatljivim ilustracijama koje razveseljavaju sve generacije prolaznika.

Poveznice
Moglo bi te zanimati