Javni istup struke uz temu GUP-a Zagreba

U ponedjeljak, 8. srpnja 2019. godine u 12:30 sati u Društvu arhitekata Zagreb održati će se javni istup stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma: Izmjene i dopune GUP-a Grada Zagreba, a prethoditi će sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba najavljenoj za srijedu, 10. srpnja, na kojoj je u dnevnom redu i donošenje Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Glavne teme istupa problematizirat će "Zagrebački Manhattan“, novodefiniranog u GUP-u kao prostor UPU-a "Novi novi Zagreb“ na Velesajmu i Hipodromu, projekt "Nacionalni stadion“ te zaštita spomenika kulture i zaštita vrijednog krajobraza. Također će prezentirati neslaganja s procedurom donošenja ovih Izmjena i dopuna prostornog plana kroz umanjenje participacije struke i javnosti, u donošenju plana i u budućim planiranjima razvoja grada kroz provedbu arhitektonskih i urbanističkih natječaja za javne, društvene i infrastrukturne potrebe.

Podsjećamo, struka je u travnju poslala i otvoreno pismo Gradu Zagrebu jer najavljeni planovi zaobilaze zakonski predviđenu proceduru, a sa stručne strane su sporni. Projekti za "Zagrebački Manhattan“ negiraju dosadašnje aktivnosti na promišljanju uređenja prostora Zagrebačkog velesajma, a projekt se predstavlja bez da je prethodno javno prezentiran koncept i procedure prema kojima bi se projekt realizirao.

 „Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu donijeli su zaključak kojim, pozdravljajući nove investicije i razvoj Grada, smatraju da Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova.“

 


Facebook event

Prve skice Zagrebačkog Manhattana

Otvoreno pismo o "Gradu u gradu"

Otvoreno pismo uz nacrt GUP-a Zagreba

Poveznice
Moglo bi te zanimati