Izložba Maše Seničić "Zlatna obala"

U utorak, 27. listopada, u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, otvara se izložba Maše Seničić „Zlatna obala“.

Izložba se temelji na studijama sjećanja okupljenih oko Hotela Inex, crnogorskog turističkog kompleksa u Sutomoru. Autorica polazi od vlastitih sjećanja na dane provedene unutar hotelskog kompleksa te oko njih razvija multimedijalni i transdisciplinarni projekt.

Autorica predstavlja kronologiju života hotela koji obuhvaća razdoblje od 1970. do 2013. godine. Unutar postavljenog muzeološkog narativa objedinjuje stalnu napetost između pamćenja i povijesti te dihotomiju između javno dostupnog sadržaja koji se ogleda u službenim dokumentima, ponudama i javnim novinskim člancima, kao i privatne arhive ljudskih sjećanja.

Iz predgovora izložbe: "…paradigmatski primer turističkog objekta mišljenog da bude destinacija visokog kvaliteta: od bungalova među brojnim planski zasađenim vrstama biljaka, preko restorana na krovu i bazena sa morskom vodom, pa sve do kuglane, bioskopa i proslava Novih godina na kojima je sviralo po tri benda istovremeno. Naknadno se ovaj hotel, kao i brojni drugi sličnog kapaciteta i ambicija, razvijao i propadao paralelno sa društveno-političkim okolnostima. Nakon preživljenog zemljotresa 1979. godine na neuzdrmanim temeljima, “Zlatna obala” će nakon raspada Jugoslavije sasvim izgubiti na grandioznosti, a unutrašnji rad hotela na poboljšanju sopstvenih mogućnosti postaće sve ređi. Tokom 90-ih bazen je zatvoren, a gosti hotela umesto dobrostojećih zapadnoevropskih turista postaju isključivo porodice iz jugoistočne Evrope."

Kroz izložbu će biti prikazano rođenje, život i umiranje jednog od "najluksuznijih rizorta Mediterana" te njegovo dozivanje i gašenje u sjećanju na doslovnoj i figurativnoj razini.


Izložba je nastala kao rezultat suradnje udruge Sf:ius i Maše Seničić.

Otvorenje izložbe održat će se u 19 sati, a pogledati ju možete do 31. listopada.

Autorska vodstva izložbom bit će organizirana 28., 29., i 30. listopada (srijeda, četvrtak i petak) u 18 te u subotu, 31. listopada, u 12 sati. S obzirom na epidemiološku situaciju, broj posjetitelja na vodstvima bit će ograničen pa molimo sve zainteresirane da se za sudjelovanje prijave na e-mail adresu sfius@sfius.org

Radno vrijeme GMK: utorak – petak 15 – 20 h
                                   subota 10 – 15 h

Scenaristica, pjesnikinja i novinarka Maša Seničić Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu te na istom fakultetu trenutno pohađa doktorski studij iz područja teorije filma i medija. Surađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, prije svega u polju filma kao autorica i suradnica, a zatim u kazalištu i na radiju. Piše prozu i poeziju koja je objavljivana u domaćim i regionalnim časopisima, zbornicima i online publikacijama. Bavi se studijama sjećanja i digitalnom humanistikom.

SF:ius | Socijalni rub: zanimljive neispričane priče neprofitna je udruga osnovana s ciljem istraživanja, analiziranja i davanja glasa zanimljivim neispričanim pričama sa socijalnog ruba koristeći interdisciplinarnu metodologiju koja uključuje, ali se ne ograničava na umjetnost i političku analizu. Svrha SF:ius-a je promoviranje i unaprjeđenje ravnopravnosti, egalitarne distribucije moći, jednakih mogućnosti, održivih budućnosti, socijalne pravde i inovativnih rješenja društvenih tenzija.

Fotografija naslovnice

Poveznice
Moglo bi te zanimati