Hvarske ljetne dane ispunit će prvo Jelsa Art Bijenale

Festival suvremene umjetnosti među otočkom zajednicom

Otok Hvar postat će poprište prvog Jelsa Art Bijenala na kojem će preko trideset hrvatskih i međunarodnih umjetnika od 1. srpnja do 2. kolovoza 2021. godine predstaviti svoje refleksije na aktualni trenutak i krovni koncept bijenala.

Uz španjolski kolektiv Luzinterruptus, portugalski Openfield Creative Lab te mnoge druge umjetnike, kustose i istraživače, u program se na razne načine aktivno uključuje lokalna zajednica i publika. S obzirom na to da je većina radova izvedena u javnom prostoru, u vremenu radikalnih promjena i ograničenih mogućnosti javnih događanja, JAB2021 je jedinstvena prilika za sve kulturne sladokusce.

Pripreme događanja započele su prije dvije godine kada je, uz malu financijsku podršku Turističke zajednice Jelsa i koprodukcijskog partnera Improvise&Organize/AgitLab iz Portugala, testiran projekt u formatu međunarodne umjetničke rezidencije. Već tada su osnovu prezentacije činili projekti u javnom prostoru, performativne šetnje i radionice na otvorenom – rijetki umjetnički formati koji su se pokazali otpornima na pandemijske izazove. U međuvremenu su se JAB-u pridružili brojni programski i produkcijski partneri, koji su svojom podrškom omogućili realizaciju projekta.

Bogati program upotpunjuju dvije izložbe smještene u prostorima važnim za jelšansku zajednicu, a koji su trenutno izvan upotrebe: Ambulanti – napuštenoj zgradi bivšeg Doma zdravlja i Hotelu Jadran. Izložba u Ambulanti bavi se temom zdravlja iz proširene perspektive, pa će se tako ondje moći razgledati participativne i interaktivne radove umjetnika u čijem su fokusu mentalno zdravlje, odnos čovjeka i okoliša, uloga socijalne interakcije u zdravlju pojedinca i grupe, ali i pitanje dostupnosti zdravstvenih usluga na hrvatskim otocima. S druge strane, izložba u Hotelu Jadran bavi se problemom plastike u morima. Uz svjetlosnu instalaciju kolektiva Luzinterruptus na fasadi hotela, u hotelskom lobiju moći će se razgledati tematska edukativna izložba udruge Sunce iz Splita.

Hotel Jadran (Marija Kamber)

Posebna poslastica programa je svjetlosna instalacija Kaleidotree kolektiva Openfield Creative Laba koja će biti postavljena u Starogradskom polju (Ager/Hora), vrijednom lokalitetu prirodne i kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Instalacijom se želi skrenuti pozornost na lokaciju koja baštini tisućljeća europske povijesti i kulture te potaknuti umjetnička istraživanja i promišljanja publike o vezi kulture i prirode.

Odnosom umjetnosti i znanosti bavi se radionica nizozemskog kolektiva Moon Gallery koji će mlade umjetnike u rezidenciji voditi u oblikovanju i prezentaciji ideja koje su vrijedne slanja na Mjesec. U tome će im pomoći partneri s Geodetskog fakulteta Zagreb i Opservatorija Hvar, a u prostorima potonjeg bit će održano nekoliko istraživačkih posjeta te predavanja koja će za umjetnike i javnost u Jelsi održati stručni suradnici Moon Gallery projekta, između ostalih prof. Bernard Foing, astrofizičar kojeg u znanstvenim krugovima nazivaju ocem prve europske misije na Mjesec.

Opservatorij Hvar (Marija Kamber, Jelena Micić)

Radionice lova na satelite, radionice slušanja podmorja i dječje radionice slijetanja na Saturn, uz ostala brojna pop-up događanja performativnog karaktera, učinit će ovo događanje u kontroliranim uvjetima proslavom zahvalnosti za sve ono što prečesto uzimamo zdravo za gotovo – civilizacijska dostignuća poput umjetnosti i kulture ili pak zelena polja i zvjezdano nebo.


Više informacija potražite na mrežnim stranicama Jelsa Art Bijenala te Facebook događaju festivala.
Poveznice
Moglo bi te zanimati