Grupna izložba "Demiurg" u Hali V. Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu

U petak, 12. srpnja 2019. godine u 19 i 30 sati otvara se grupna izložba 'Demiurg' u Hali V. Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Izlagači su studenti ALU-a u Zagrebu (Mia Matijević, Franjka Prša, Mia Belamarić, Petra Šabić, Mihael Bađun, Elia Friganović, Josip Rončević, Karlo Klen, Sven Žinić, Dora Kuzmić), UMAS-a u Splitu (Davor Drčelić) te jedan autor s diplomom iz područja psihologije (Naonar). Koncept izložbe osmislila je Hana Katanić, studentica odsjeka Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba je realizirana kao rezultat kustoskog natječaja "Samo jednom prvi put" (III. ciklus) Galerije Pikto.

Središnji koncept izložbe temelji se na ideji Demiurga, pojma koji u Platonovoj filozofiji označava akt stvaranja, čisti stvaralački impuls koji uređuje kaotičnu materiju ulijevajući im principe iz svijeta ideja. Na taj način Demiurg iz kaosa stvara čitav uređeni kozmos. Sličan princip stvaranja prolaze i umjetnici koji se služe materijalima kao što su boja, drvo, kamen i gips te vođeni unutarnjim stvaralačkim impulsom od kaotičnih materijala izrađuju smislenu cjelinu. Oni preuzimaju ulogu medijatora između idejnog i fizičkog svijeta. Izjednačavajući umjetnika sa stvaralačkim impulsom otkrivamo razne pristupe, načine, viđenja, stavove te procese koji zajedno igraju veliku ulogu u kreiranju uvijek različitih rezultata – jedinstvenih umjetničkih djela. Preko umjetničkog djela promatrači dolaze do ideje koja je sadržana u materiji. Time se zatvara krug spoznaje i stvaranja, te zaokružuje u cjeloviti umjetnički kozmos.

Svaki ciklus praćen je izjavom o radu kojom umjetnici progovaraju o svom načinu stvaranja te objašnjavaju procese kojima komuniciraju ideje preko svoji djela. Cilj izložbe je predstaviti mlade autore preko njihovog načina rada te im omogućiti priliku da se na taj način predstave publici. Mediji izložbe variraju od slikarskih i kiparskih djela do instalacija i video projekcija. Time se predstavlja raznovrsnost medija i ideja te spektar načina na koji umjetnici biraju predstaviti svoje ideje.