DUAL "Zapisi za svakoga i ni za koga": JELENA PERIĆ i ANTO JERKOVIĆ u LEXART skladištu

U LEXART skladištu, 18. travnja u 19 sati, otvara se u sklopu ciklusa DUAL izložba Jelene Perić i Ante Jerkovića pod nazivom Zapisi za svakoga i ni za koga. Cilj je ciklusa DUAL predstaviti izložbu dva suprotstavljena umjetnika ili umjetnice novije i starije generacije.

Dual je značenjski, grafički, fizički, mentalno, strukturalno i simbolički pluralan. Dubiozan, ali moguć. Jedinstven, horizontalan i vertikalan. Dual je dovoljno jak alibi za kreativni susret.

Poziv na Dual bio je izazov - kako spasiti umjetničko djelovanje mrtvog umjetnika s kojim si nekoć živio i radio? Uvijek su nam bili važni prostor i vrijeme. Tako i sad razmišljam o prostoru u kojem ću intervenirati. Nastojeći ga prilagoditi i definirati vizualno i sadržajno, posegnula sam za Antinim tekstualnim intervencijama birajući ih nasumično. Izabrani su tekstovi ispisani pomoću ručno rađenih šablona koje su dio Antine ostavštine. Suhim ultramarin pigmentom, sasvim nježno, jedva vidljivo na zidu, naziru se tekstovi.

Pulsno-kodna modulacijaꜘ zvučnog zapisa prati podnožje zidova galerije. Zvučni je zapis snimljen prilikom uspona na Medvednicu po snijegu 28. veljače 2023. godine u trajanju od 4’ 9’’ i on je pandan Antinoj akciji Nebo u kojoj je pozvao prijatelje na šetnju do Cmroka i da na časak podignu glavu i posvete nekoliko trenutaka fascinaciji neba.

ꜘPulsno-kodna modulacija proces je pretvaranja analognog signala u digitalni.


Jelena Perić rođena je 19. ožujka 1962. godine. Diplomirala je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1984. godine. Od 1984. do 1986. godine suradnica je Slikarske majstorske radionice HAZU u Zagrebu. Od 1984. godine članica je HDLU-a. Od 1986. do 2019. godine članica je ZUH-a. Živi i radi u Zagrebu na adresi Ilica 26.    

Anto Jerković (2.5.1958. Tuzla – 16.7.2005. Zagreb). Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine.

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati