DUAL BARTOL GALOVIC i VITO TRBULJAK “vrlina/porok + razmisljanja kao internet, a ne kao kvadrat”

U LEXART skladištu, 9. travnja u 19 sati, otvara se u sklopu ciklusa DUAL izložba Bartola Galovića i Vite Trbuljaka pod nazivom vrlina/porok + Razmišljanja kao internet, a ne kao kvadrat. Cilj je ciklusa DUAL predstaviti izložbu dva suprotstavljena umjetnika ili umjetnice novije i starije generacije.

Dual je značenjski, grafički, fizički, mentalno, strukturalno i simbolički pluralan. Dubiozan, ali moguć. Jedinstven, horizontalan i vertikalan. Dual je dovoljno jak alibi za kreativni susret.

 

Bartol Galović

vrlina/porok

 

Vito Trbuljak

Razmišljanja kao internet, a ne kao kvadrat

 

U današnjem vrtlogu informacija i neprestane digitalne povezanosti, pronalaženje jasnoće i smisla postaje sve izazovnije. Moja praksa istražuje upravo tu dinamiku, nudeći refleksiju o načinima oslobađanja od digitalne buke.

 

Inspiraciju pronalazim u obilju informacija i slika dostupnih na internetu. Odabirem materijale koji me privlače i izdvajam boje koje me posebno vesele. Transformiram pronađene fotografije, reducirajući ih na četiri ključne boje i oblikujući ih u jednostavne pravokutne geometrijske forme.

 

Iako počinjem s određenim formatom, tijekom procesa oslobađam se tih ograničenja. Radovi su u početku samo digitalne snimke zaslona, koje zatim pretvaram u printove za izložbu. Geometrijski oblici samo su vizualni podsjetnik da ono što vidimo online možda nije uvijek stvarno. U cjelini, ovaj postupak koristi geometrijsku apstrakciju kao komentar na preopterećenost digitalnim svijetom i naše traženje smisla unutar njega.

 

Danas se javlja težnja da umjetnost mora biti tehnološki sofisticirana, a primjer za to je i sve češća upotreba umjetne inteligencije. U ovom radu pokušavam upravo suprotno − kroz redukciju, transformaciju i apstrakciju, u doba digitalne kakofonije, težim pronaći prostor i vrijeme za refleksiju.


 


 

Bartol Galović rođen je u Zagrebu 19. srpnja 2000. godine, a odrastao je u Sesvetama. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer Grafički dizajn. Sudjelovao je na grupnoj izložbi Vrijeme u Bunkeru u Samoboru 2018, ujedno i prvoj grupnoj izložbi van školskog programa. Sudjelovao je 2019. godine na ERASMUS+ projektu u Litvi u sklopu programa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, što je rezultiralo grupnom izložbom u Kaunasu. Iste godine po završetku srednje škole upisao je Akademiju likovnih umjetnosti, smjer Grafika. Svoju prvu samostalnu izložbu realizirao je 2021. godine u sklopu Laubinog projekta Šalji dalje. Sudjelovao je na projektu Lica Heroja koja je rezultirala grupnom izložbom u Apoteci u Vodnjanu. U listopadu 2021. godine postavio je i otvorio samostalnu izložbu u Galeriji Siva pod nazivom ćoravi mazohist. Sudjelovao je i na 36. Salonu mladih, 9. Trijenalu hrvatskog akvarela, Erste fragmentima 19 te Ohoho Festivalu u AKC Medika 2022. godine. Sudjelovao je između ostalog i 2022. godine na projektu Otpadoidi, javnoj instalaciji u Đurđevcu, 2022./2023. godine na putujućoj grupnoj izložbi Humor, na ALU Perspektivi 2 u HDLU-u 2023. te je početkom 2024. godine realizirao samostalnu izložbu male noćne slike u Kolekcionart galeriji.

 

 

Vito Trbuljak rođen je 1997. u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a 2021. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije, smjer Novi mediji, pod mentorstvom profesorice Ane Hušman. U svojoj umjetničkoj praksi fokusiran je na instalaciju i video umjetnost. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2023. godine. Svoje je radove između ostalog izlagao u galerijama PM, Prsten i Greta na grupnim izložbama, a samostalne je radove izlagao na izložbama u galerijama Karas, Ligatura i Prozori.

Poveznice
Moglo bi te zanimati