Darya Efrat i Jelena Petric u Kambi

U subotu, 28.12. s početkom u 19 sati u galeriji Garaža Kamba u Zagrebu održat će se izložba dviju umjetnica, Jelene Petric (HR) i Darye Efrat (IL).

Tired out je vizualni i fizički participativni performans izraelske umjetnice Darye Efrat, koji propituje spontani trenutak interakcije, konstrukcije i dekonstrukcije u stvaranju vizualnog pejzaža i točke refleksije za promatrače/sudionike performansa, kombinirajući pokret, ples i cirkus u dijalogu između gume i žene. Performans je realiziran u sklopu dvotjedne rezidencije u Zagrebu, fokusirane na prikupljanje, razvoj, preradu i dijeljenje istraživačkog procesa koje je Efrat prikupila u posljednjih godinu dana.

Darya Efrat je multidisciplinarna izvođačica čija praksa uključuje fuziju suvremenog cirkusa, fizičkog kazališta, plesa, vizualne umjetnosti i javne instalacije. Podrijetlom iz Jeruzalema, Efrat je s diplomirala na studiju vizualne umjetnosti i antropologije na Sveučilištu Columbia u New Yorku, nakon čega nastavlja studijem cirkusa, plesa i kazališta u cirkuskoj školi Sandciel u Izraelu (2017.) i INAC-u (Instituto Nacional de artes do circo) u Portugalu (2019.). U 2016. godini sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi u New Yorku gdje je dobila nagradu Curator's Selection, a u 2018. godini sudjeluje je u radovima Saara Azimija i Michala Samame u Izraelu. Darya i dalje aktivno sudjeluje u prikupljanju fizičkih i intelektualnih informacija kako bi nastavila usavršavati svoj osobni performativni jezik.

 

Foto: Headframe Visuals

 

Mulltitemperaturni performans Jelene Petric p.up-k izgrađen je oko sezone zime i blagdana koji su u njoj ugniježđeni i koji ju obilježavaju, koristeći širok spektar materije, obojene svjetlosti električnih žarulja, kao i svjetlosti vatre i tekućine, željeza, dima i stakla, kako bi toplinu blagdanskog duha prelila po posjetiteljima. Zato ovo svijetlo neće konzumirati samo oči publike već i njihovi okusni pupoljci, a sred raskriljenih svjetlosnih dveri hrana će padati s neba praćena zvukom kozmičkih prskalica.

 

Foto: NSK Zagreb

 

Jelena Petric vizualna je umjetnica iz Zagreba, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2019. godine te je sudionica je prve generacije WHW Akademije 2018/19. Izlagala je na 54. Zagrebačkom salonu vizualnih umjetnosti na kojemu je nagrađena Nagradom mladoj umjetnici. Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama i nekoliko samostalnih. U 2019. godini izlagala je u Galeriji Nova na izložbama WHW Akademije, u galeriji VN i Galeriji Matice hrvatske izlagala je samostalno, te u MSU u Zagrebu pri Erste fragmentima15. Članica je udruge Kružok i HDLU-a.

 

Foto: Zvonimir Ferina

 

Program započinje u Ilici 37 u 19 sati, s performansom Darye Efrat u 20 sati i performansom Jelene Petric u 21 sat. Dođite i zagrijte se uz vatru među pokretom i ljudima. Program je realiziran u koprodukciji tvrtke LAB852 i udruge Kružok, a podržan je i sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Rezidencija Darye Efrat podržana je sredstvima programa i-Portunus, podržanog programom Kreativna Europa.

Poveznice
Moglo bi te zanimati