Časopis Kontrapost - poziv za studentske radove

Smeće u umjetničkom i kulturno-povijesnom diskurzu

Uredništvo časopisa Kontrapost raspisalo je natječaj za studentske tekstove i umjetničke radove za novo, trinaesto izdanje.

Tema ovogodišnjeg broja je Smeće u umjetničkom i kulturno-povijesnom diskurzu. Studenti povijesti umjetnosti te srodnih društveno-humanističkih i umjetničkih smjerova pozvani su na slanje autorskih tekstova koji obrađuju temu smeća, ili autorskih tekstova slobodne tematike.

Uredništvo aktualnog broja, koje čine Buga Kranželić, Sara Milić, Hana Modrić te Maja Poznić, odabralo je ovaj temat kako bi se preispitala valorizacija umjetničke produkcije u suvremenom trenutku koji, posebice putem Interneta, omogućuje posve slobodno dijeljenje kreativnog sadržaja. Tema smeća tako ukazuje na svu odbačenu umjetnost, u povijesnom i suvremenom kontekstu, kao i razloge za njezino odbacivanje (politička nepodobnost, status obrazovanja, malograđanski karakter i dr.). S obzirom na promjenjiv i složen odnos prema vrijednostima, nastanak intencionalne umjetnosti kiča, šunda i lošeg ukusa također je jedan od fenomena današnje umjetničke produkcije, kao i postmoderno kolažiranje, „recikliranje“ povijesnih ideja i pristupa te problematika originalnosti. Pojmu kiča može se pristupiti kako iz teorijske, kulturalne paradigme, tako i iz svakodnevne prakse, poput statusa kiča unutar masovnog turizma i spomeničke baštine. Nadalje, tema broja konotira i aktualnu ekološku problematiku koja je čest motiv u stvaralaštvu suvremenih umjetnika, te medije kojima se izražava (skulptura, dizajn, land art, aktivistički performans i dr.).

Uz radove koji se odnose na temu broja, Kontrapost pruža mogućnost objavljivanja i autorskih tekstova slobodnih tema. Pozivaju se studenti da šalju svoje seminarske radove, prikaze vlastitih istraživanja, analize pojedinih područja povjesno-umjetničkog djelovanja te prijevode tekstova iz literature obaveznih kolegija.

Otvoren je i poziv za reprodukcije umjetničkih radova koje će se pronaći u časopisu, a na slanje su pozvani studenti umjetničkih akademija, dizajna, arhitekture te drugih studija i smjerova likovnog oblikovanja. Za novi vizualni identitet Kontraposta zaslužne su Monika Vodopija i Tana Jeić, studentice diplomskog studija dizajna.

Autori trebaju poslati kratak opis teme ili koncepta umjetničkog rada na e-mail adresu kontrapost.pum@gmail.com ili putem inboxa Facebook stranice Kontraposta do 20. lipnja 2020. godine. Rok za slanje gotovih radova je 1. rujna 2020. godine.


Više informacija možete pronaći na FB stranici i mrežnim stranicama Kontraposta.

Poveznice
Moglo bi te zanimati