BORUT VILD - „Pet lakih komada“

Izložba i razgovor

U srijedu, 27. studenog u 19 sati u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvara se izložba „Pet lakih komada“ beogradskog dizajnera vizualnih komunikacija i sveučilišnog profesora Boruta Vilda. Tijekom otvorenja održat će se razgovor s Borutom Vildom koji će voditi kustosi Marko Golub i Dejan Kršić. 

Izložba je podijeljena u pet sekvenci (Učenje, Politika, Institucija, Čitanje i Drugi) kojima je objašnjen Vildov način razmišljanja te je omogućeno razumijevanje njegova rada. Svaki od tih „lakih komada“ daje uvid u određeni segment njegovog života na području dizajnerskog i edukacijskog djelovanja. Svaka sekvenca sadržava osobni tekst te odabir predmeta i grafika.

Izložba posjetitelje ne upoznaje samo s Borutom Vildom kao grafičkim dizajnerom, nego i s njegovim osobnim karakterom, uvjerenjima, ljubavi prema modernističkoj jednostavnosti te s bogatim vizualnim rječnikom kojim izvrsno barata. Istaknut je i njegov pogled na vizualne kulture koje smatra nečim vitalnim za suvremeni socijalni, politički i kulturni kontekst.

Nismo odgovorni samo za ono što proizvodimo, nego, još više, za ono što vlastitim djelovanjem (ne) propitujemo. – Borut Vild

Izložba se može razgledati do 11. prosinca 2019. godine.


Facebook event link

Borut Vild rođen je 1954. godine u Murskoj Soboti u Sloveniji. Diplomirao je na Katedri grafike Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Jedna je od dominantnih ličnosti u svijetu dizajna na ovom području te je redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. U dosadašnjoj umjetničkoj karijeri imao je 12 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi. Održao je brojna predavanja, bio voditelj mnogih umjetničkih radionica te je sudjelovao u radu mnogih okruglih stolova u zemlji i inozemstvu. Jedan je od osnivača Međunarodne konferencije „Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik“, koja svake godine okuplja najznačajnije autore regionalne, europske i svjetske dizajnerske scene. Za radove je do sada također osvojio nekolicinu nagrada.

Poveznice
Moglo bi te zanimati