Art festival Disclosure u Pogonu Jedinstvo

Umjetnički festival u organizaciji mlade udruge ProjektOr bavi se poimanjima prostora

Novi umjetnički festival Disclosure svoja će vrata otvoriti u petak, 20. kolovoza 2021. godine, u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Osim žirirane izložbe koja propituje mijene prostora i nas unutar njega, tri dana festivala ponudit će razne razgovore i panele, radionice, te šarolik glazbeni program.

Iza cijelog festivala stoji Udruga ProjektOr, koju su po završetku studija osnovale tri mlade umjetnice – Valerija Djanješić, Jelena Kovačev i Helena Rubčić. Djevojke smo upitali kako su se odlučile na pokretanje udruge, a zatim i ovog festivala: „Vrlo intuitivno zapravo. Udrugu smo osnovale smo s ciljem promicanja mladih neafirmiranih umjetnika i stvaranja kulturnih sadržaja, kako za nas kulturnjake, tako i za ostalu publiku, težeći pritom da se krug ljudi zainteresiranih za likovnu umjetnost nastavi širiti. S tom mišlju nastalo je prvo izdanje festivala Disclosure“, rekla nam je Valerija.

Žirirana izložba koja okuplja deset mladih umjetnika otvara se u petak u 19 sati, čime ujedno započinje festivalski program. Radovi koje predstavlja propituju različite vidove prostora: oni mogu biti utočišta – prostori u kojima tražimo smisao, bijeg od stvarnosti, ritualnost, neke nove i bolje svjetove, mogu biti prostori stvaranja, kao i sveprisutni virtualni prostori, koji umnažaju slike naše stvarnosti, te autoreferencijalni prostori. Ove, ali i druge poglede na prostornost donijet će nam recentni radovi Tamare Bilankov, Teute Gatolin, Tomislava Hršaka, Kristine Marić, Ivane Pašut, Ane Petrović, Petra Popijača, Tanje Škrgatić, Rine Vukobratović i Lucije Žuti. Izložbu će također biti moguće pogledati u subotu i nedjelju od 10 do 22 sata, te će se oba dana u 13 sati održavati vodstvo s kustosicom.

Osim izložbe, otvorenje festivala donosi i audiovizualnu izvedbu Filipa Pacaka, naziva Collateral, koja započinje u 21 sat. Slijedi DJ program kolektiva Illes Balears u kojem će se moću uživati na Močvarinoj terasi, gdje će se svakoga dana festivala održavati popratni glazbeni program. U subotu od 20 sati ondje svira Nizozemac Zea, dok u nedjelju u 20.30 sati festival zatvara duo Martin Ladika i Leo Hrs.

Diskurzivni program festivala čine paneli i razgovor s umjetnicima koji će se odvijati tijekom vikenda, te prenositi uživo putem ProjektOrove Facebook stranice. Na panelu Potencijali prostora, u subotu u 19 sati, Marija Kamber (Garaža Kamba, LAB852, Zagreb) i Kristina Tešija (Culture Hub Croatia, Split) razgovarat će o vlastitom iskustvu oživljavanja napuštenih i nekorištenih prostora u kulturno-umjetničkim projektima. U nedjelju u 17.30 sati, u panelu naslovljenom Transformacija prostora, umjetnice Mia Maraković i Anđela Zanki razgovarat će o prostoru za stvaranje i njegovim mijenama. Konačno, prije samog zatvaranja festivala i dodjele nagrade, u nedjelju u 19 sati moći će se poslušati razgovor kustosice Petre Galović s izlagačima.

Radionički dio programa, sada već popunjen, uključuje dvije likovne i dvije tehničke radionice. (Ne)vidljivo naziv je radionice umjetnice Eve Herceg, na kojoj eksperimentira s tehnikom frotaža i suminagashija istražujući okolinu Savskog nasipa, dok kroz radionicu Orga(ni)zam – Prostor čežnje umjetnica Marianna Nardini razvija multimedijski projekt vezan uz komunikaciju putem Instagrama. Dvije tehničke radionice, pod vodstvom Filipa Pacaka, usmjerene su na zvuk i rasvjetu u umjetničkom stvaranju, kako bi se polaznike upoznalo s osnovama njihova oblikovanja i uporabe.

Kako su neposredno protekla iskustva promijenila naš doživljaj prostora, kako smo se sami promijenili, a kako prostori u kojima obitavamo, te što imamo reći i pokazati jedni o drugima – možete saznati na festivalu koji otvara prostorne razgovore te rastvara prostore same.


Više o cjelokupnom programu art festivala Disclosure, najavljenom izložbenom, izvedbenom, diskurzivnom i glazbenom dijelu, potražite na njegovom Facebook događaju te Facebook i Instagram stranicama Udruge ProjektOr.
Poveznice
Moglo bi te zanimati