3500 vrećica za Jadran na Jelsa Art Bijenalu

Madridski umjetnički kolektiv u potrazi za plastičnim vrećicama

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi Luzinterruptus, svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, kako bi na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavio monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazao na rastući problem zagađenja mora plastikom.

Unutar projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije. Naime, u narednih mjesec dana do samog postavljanja instalacije potrebno je sakupiti 3500 plastičnih vrećica. U akciji sudjeluju učeničke inicijative otoka Hvara, a svi zainteresirani mogu pomoći tako da isprazne plastične vrećice iz svojih špajzi i zamijene ih za platnene, a nakon instalacije vrećice će se pravilno zbrinuti. Svakom sudioniku koji prikupi minimalno 50 vrećica dostavit će se na kućnu adresu jedna platnena, a najuspješniji sakupljači (100+) bit će nagrađeni i majicom. Zainteresirani se mogu javiti na adresu: jabiennial@gmail.com.

Luzinterruptus, Plastic We Live With, Bordeaux, Francuska, 2017.

Uzimajući u obzir temu bijenala koja propituje odnos prirode i čovjeka te učinak vremena, Jelsa Art Bijenale se osvrnuo na trajanje razgradnje otpada: plastične vrećice novijeg dizajna od gustog polietilena razgrađuju se 20 godina, one starijeg sastava oko 1000 godina, a plastične bočice do 500 godina, uz neizostavan trag petrokemijskih kemikalija, koje nisu biorazgradive.

U trenutku izglasavanja novog Zakona o gospodarenju otpadom, kojim se predviđa potpuna zabrana tankih plastičnih vrećica, potrebno je dodatno naglasiti velike probleme koje plastika može izazvati u morskim staništima te osnažiti proaktivno zajedničko djelovanje u smjeru potpune obustave korištenja vrsti otpada kojima su potrebne tisuće godina da nestanu.

Luzinterruptus je umjetnički kolektiv iz Madrida koji provodi intervencije u javnim prostorima kako bi dao komentar ili uputio kritiku na neke od gorućih tema u javnom diskursu. Mnoge njihove intervencije izvedene su u gerila maniri, u vrlo kratkom trajanju. Zbog provokativnosti svoga rada djeluju pod kolektivnim / anonimnim identitetom. Kolektiv je realizirao intervencije diljem svijeta na prominentnim lokacijama u javnom prostoru, poput Trafalgar Squarea u Londonu ili Plaza Vaticano u Buenos Airesu.

Luzinterruptus, Isla Plastica, Trafalgar Square, London, 2016.

U sklopu Jelsa Art Bijenala Luzinterruptus će rekreirati svoj rad „Plastika s kojom živimo“ na fasadi Hotela Jadran, zbog snažne metaforičke veze s problematikom na koju se želi skrenuti pozornost – kako u imenu hotela, tako i u primijeni načela ponovne upotrebe i recikliranja. Hotel Jadran prvi je jelšanski hotel; svoja je vrata otvorio 1911. godine, s čime se službeno obilježava početak jelšanskog turizma. Hotel je već 20 godina izvan upotrebe, no njegov je vlasnik dao dopuštenje za umjetničku intervenciju putem koje će se tijekom bijenala fasada zgrade pretvoriti u kolektivno umjetničko djelo koje odašilje snažnu poruku o potrebi za odgovornijim oblicima turizma u čijem razvoju podjednako sudjeluju zajednica i posjetitelji. U lobiju hotela ekološka udruga Sunce iz Splita prezentirat će tematsku edukativnu izložbu.

Postavljanje instalacije odvijat će se od 1. do 9. srpnja 2021. godine kada će uz pomoć svih zainteresiranih sudionika Hotel Jadran zasvijetliti u punom sjaju.

Luzinterruptus, Death by Plastic, 2016.

Više informacija potražite na mrežnim stranicama Jelsa Art BijenalaFacebook stranicidogađaju festivala te Instagram profilu.
Poveznice
Moglo bi te zanimati