15. Cash&Carry na Jabukovcu

Bogat program predstavile organizatorice Veronika Koprivnjak i Sanda Črnelč

Omiljena svibanjska studentska manifestacija, Cash&Carry - Dan otvorenih vrata umjetnosti, ove će godine obilježiti 15 godina postojanja. Cjelodnevna kulturno-likovna, glazbena i promotivno-edukacijska manifestacija održat će se u subotu 11. svibnja 2019. od 10 do 22 sata na prostorima Nastavničkog odsjeka ALU (Jabukovac 10).

Cash&Carry tradicionalno nastaje u organizaciji studenata treće godine preddiplomskog studija Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti koji, uz podršku profesora, kreiraju događanje bogato likovnim, edukacijskim, glazbenim i humanitarnim sadržajima. Budući da ove godine manifestacija započeta 2003. godine slavi mali jubilej, program je posebno posvećen prezentaciji umjetničkog stvaralaštva, projekata i suradnji Akademije.

Posjetitelji će tako imati priliku pogledati čak sedam izložbi i predstavljanja od kojih čak tri imaju humanitarni karakter – Slikarstvo, kiparstvo, grafika i primijenjena grafika (izložba radova studenata 3. godine preddiplomskog studija te 1. i 2. godine diplomskog studija likovne kulture), radovi s maratona crtanja „Otkrića budućnosti“ (19. – 20. siječnja 2019. godine), predstavljanje fanzina „Škola hodanja“, predstavljanje projekta „O konjima i ljudima“, predstavljanje grafičkih mapa za prodaju u humanitarne svrhe, Hommage Ivi Vraneković (1983. – 2011.) te izložba radova studenata Nastavničkog odsjeka za Centar za autizam i udrugu.

U programu se ističe nekoliko kreativnih punktova koji obuhvaćaju performanse i umjetničke intervencije na otvorenom, izložbe alumnija i plakata za C&C te predstavljanja suradnji Akademije s drugim srodnim udrugama i organizacijama (Praktikum, Kratki spoj). Cash&Carry donijet će još jedne u nizu Razgovora na Jabukovcu 10, ovoga puta s Tomislavom Kličkom i Jelenom Pavlinušić (Lauba) pod nazivom „O tržištu umjetnina i drugim nečistim silama“.

Održat će se i dvije radionice za djecu, a od podneva do ponoći cijelu će manifestaciju pratiti glazbeni program s čak devet mladih nezavisnih izvođača i bendova (Marina Elezović, Fart in the Void by Jeboton, Balkalar, Ambasador, The Degs, Halabarec band, Bluvinil, Mr. Albino, Paisley Powder).

Budući da je većina izloženih radova na prodaju, Cash&Carry također funkcionira promocija mladih umjetnika te njihov prvi susret s tržištem, kao i mogućnost da se sami okušaju u organizacijsko-marketinškim stranama budućeg rada u umjetnosti i kulturi.

„Otvaranje Akademije za javnost omogućava uvid u suvremenu hrvatsku umjetničku scenu kroz upoznavanje s mladim umjetnicima na najneposredniji način – u njihovu radnom okruženju.“

 

O organizaciji ovogodišnjeg Cash&Carryja razgovarali smo s Veronikom Koprivnjak i Sandom Črnelč, studenticama treće godine preddiplomskog studija Nastavničkog odsjeka.

Kulturflux: Koliko su trajale pripreme za ovogodišnji Cash&Carry? Kako ste se međusobno podijelili i što je organizacija značila za vašu klasu kao zajednicu?

V i S: Naše pripreme su počele već početkom akademske godine kad smo se okupili zajedno s profesorima i međusobno podijelili  zadatke. Nas 16 smo se podijelili u par grupa, pa je, na primjer, netko je bio zadužen za bendove, netko za hranu, netko za vanjske intervencije i slično. Sanda i ja smo bile zadužene da sve koordiniramo i komuniciramo s medijima, sponzorima, rješavamo papire i slične neizbježne stvari. Kroz cijelu godinu smo radili na cijelom projektu kako bi ispao što bolji, posebno zbog toga što je ovo jubilarna 15. obljetnica. Bilo je jako potrebno sve uskladiti i svi smo trebali raditi kao tim da bi mogli dobiti rezultat na kraju, koji mislim da je ispao jako dobro.

K: Što se posebno sprema za jubilarno 15. izdanje Cash&Carryja?

V i S: Ove godine očekujemo prije svega još veću posjećenost. Iako je u prognozi kiša, jako smo se dobro organizirali i sve pripremili za stage koji će biti u zatvorenom prostoru, dječje radionice, humanitarnu izložbu s još više radova neko prethodnih godina. Ove godine  napokon otvaramo vrata naše kiparske klase gdje posjetitelji mogu vidjeti naše kiparske radove, što do ove godine nije bila praksa. Također, u suradnji s Centrom za autizam u Zagrebu organiziramo malu izložbu likovnih radova učenika i korisnika s poremećajem autističnog spektra i intelektualnim teškoćama, što nas posebno veseli. Prošlih godina je bilo problema jer ljudi nisu znali koga bi pitali za informacije, pa smo se i oko toga pobrinuli te si napravili majice koje smo sami dizajnirali i otisnuli tako da nas posjetitelji mogu u bilo kojem trenutku naći i pitati što ih zanima.

K: Kako je sudjelovati na Cash&Carryju kao promatrač, a kako kao organizator? Imate li posebna očekivanja i nadanja za manifestaciju?

V i S: Kao organizator počneš više cijeniti takve manifestacije jer postaneš svjestan cijelog truda uloženog u projekt, moraš se u potpunosti posvetiti tome, trebaš razmišljati o svakom detalju i predvidjeti svaku moguću situaciju, ali na kraju se sve svede na to da je jedino bitno uživati u svemu i zabaviti se u cijelom procesu. Iako smo svi umorni, veselimo se suboti i nadamo se da će zavladati jedna vesela i lijepa atmosfera na Jabukovcu kao i na svakom Cash&Carryju do sada.


Cash&Carry - Dan otvorenih vrata umjetnosti, 11.5.2019, Nastavnički odsjek ALU (Jabukovac 10), 10-22 sata

Facebook stranica, event i Instagram profil 

Program 15. Cash&Carryja 

Poveznice
Moglo bi te zanimati