Kulturflux traži lektore/ice!

Portal Kulturflux u potrazi je za studentima i studenticama kroatistike koji bi lektorirali tekstove naših novinara i novinarki o likovnoj umjetnosti i kulturi.

Portal je zamišljen kao platforma za razvijanje kritičkog mišljenja o likovnosti i usavršavanje pisanog izražavanja. Tekstovi koje produciraju naši novinari, studenti povijesti umjetnosti, pripadaju različitim novinarskim vrstama i žanrovima – to su osvrti, prikazi, kritike, najave, intervjui, stručni i drugi radovi.

Cjelokupno djelovanje portala, od rada na tekstovima do projektnih aktivnosti, u potpunosti je organizirano kao sustav međusobnog učenja i dijeljenja iskustva. To podrazumijeva izmjenjivanje povratnih informacija na tekstove, ideje i načine rada, te gradnju argumentiranog dijaloga unutar studentske zajednice. Stoga nam je iznimno bitno da svi tekstovi namijenjeni objavi na portalu prolaze uredničku redakciju i lekturu, kako bismo još kao studenti zajedničkim naporima stvorili i njegovali određeni standard.

Rad lektora, kao i svih drugih uloga na portalu, u potpunosti je zasnovan na volonterskoj osnovi. Budući da portal uvijek ima više lektora, opterećenje nikada nije intenzivno, te se uglavnom svodi na lekturu 1-2 članka mjesečno. Broj članaka ovisi o produktivnosti novinara, koji također nemaju normu, nego pišu prema vlastitom nahođenju i mogućnostima (aktivnost portala uvijek je smanjena za vrijeme ispitnih rokova). Prilikom provođenja određenih projekata, poput Vizitke ili Početnice likovne kritike, stvara se veći broj članaka te je povećana potreba za lekturom, premda ona ni tada ne doseže znatno veće razmjere. Pritom je ključna međusobna kolegijalnost – preuzimanje tekstova kada pojedini lektor sam nema veliko opterećenje sa studijem ili drugim obavezama te usklađivanje s drugim lektorima. Kako je portal digitalni medij koji žustro odgovara na društvena događanja, bitno je s lekturom biti pravodoban, kako bi se na vrijeme najavilo otvorenje kakve izložbe ili objavio osvrt dok je ona još otvorena.

Premda je rad lektora volonterski, oni su uvijek dio tima Kulturfluxa koji je pozvan sudjelovati u svim događanjima portala. Tako smo u travnju ove godine s našim višegodišnjim lektoricama održali lektorsku radionicu, namijenjenu specifično novinarima u kulturi, te temeljenu na njihovim iskustvima rada na portalu. Također, lektore ne izostavljamo ni kada smo nagrađivani, tako da su naše lektorice prošle jeseni s novinarima i uredništvom nagrađene Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2019./2020.

Svi za suradnju zainteresirani kroatisti i kroatistice s upitima i prijavama mogu se javiti na adresu urednistvo.kflux@gmail.com s naznakom „Prijava za lektora“ do 12. rujna 2021. godine. Veselimo se novim suradnicima i plodnoj akademskoj godini! [Zbog velikog broja prijavljenih, ROK za prijavu SKRAĆEN je do 5. rujna]

Poveznice
Moglo bi te zanimati