Kako je Hans oslikao zidove vlastitim korijenima

Predstavljamo vam mladog akademskog umjetnika Zvonimira Haramiju Hansa kroz njegovu prošlogodišnju izložbu, ROOTS, održanu 18. prosinca u koprivničkoj AK galeriji.

Galerija se nalazi u prostoru bivše vojarne u Koprivnici, a unutar nje desetak umjetnika, uključujući Hansa, ima vlastiti prostor za rad u obliku ateljea. Izložbe se ondje održavaju protekle dvije godine, a medijski sežu od fotografija do performansa. Njihova inicijalna ideja jest:

OKUPITI, 
IZLAGATI I
PROMOVIRATI
UMJETNIKE
suvremenog, multimedijalnog pristupa

Udruga Atelieri Koprivnica osnovana je 2012. godine kada je Grad Koprivnica dao na korištenje jednu od zgrada (objekt broj 20) u kompleksu bivše vojarne, sadašnjeg Kampusa, koprivničkim umjetnicima i umjetnicama.

U sklopu Ateliera Koprivnica 2013. osnovana je AK galerija koja se nalazi u radnom prostoru Vlatka Vinceka. Program je 2013. osmislio Vlatko Vincek, voditelj galerije. 2014. osmišljavanje programa preuzeo je kustoski dvojac (Maša Zamaljačanec i Tanja Špoljar), a od 2015. godine kustosko-dizajnerski tim koji čine Bojan Koštić, Tanja Špoljar i Petra Travinić. Ova je galerija postala (trenutno) jedini vaninstitucionalni prostor za izlaganje suvremene umjetničke prakse u Koprivnici. Do sada je u njoj realizirano 20-ak izložbi i multimedijalnih događanja (Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar, Igor Kuduz, Vlasta Delimar, Ana Zubak, Ines Kotarac, Milan Božić, Vitar Drinković, Zvonimir Haramija Hans, Dani otvorenih vrata, koncerti Moskau, Vlasta Popić i dr.)’ (Tanja Špoljar)

Galeriju AK možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Izložba ROOTS sastojala se od crteža nastalih u protekle dvije do tri godine i jedne prostorne instalacije – sobe potpuno oslikane granama i korijenjem, s jednim prozorom kroz koji se, kao logičan slijed murala, vidi ogoljeno stablo osvijetljeno reflektorima. Haramija ističe da je upravo to povezivanje unutarnjeg i vanjskog, odnosno stvarnog i oslikanog prostora, smjer kojime želi ići u svojim radovima. Dio instalacije činila je glazba Brune Antolića. Upravo ova instalacija bila je središnji rad izložbe, noseći njeno ime – Roots.

‘Korijen je poput sidra koje se čvrsto drži za Majku (Zemlju). Stvara simbiotski odnos sa zemljom, uzimajući iz nje različite hranjive tvari i vodu. Korijen drveta može se protezati čudesnim dužinama – poput grana – uvijek traže više. Ovo je metafora našeg unutarnjeg korijenskog sustava vjerovanja i duhovnosti. Moramo duboko kopati i čvrsto se ukorijeniti u strukturirani sustav blagotvornih vjerovanja. Samo tako možemo osigurati mobilnost prema gore. Bitna je osobina korijena ta što ga se ne može vidjeti. Nalazi se (uglavnom) pod zemljom. Na sličan je način naš duhovni napredak skriven golom oku. Naši razvoji snaga nastaju ispod površnih slojeva. Štoviše, naš je sustav vjerovanja poput korjenova sustava drveta – on je svet, šutljiv i sidri nas kroz život.’ (Avia Venefica)

Zvonimir Haramija Hans diplomirao je 2007. godine u grafičkoj klasi prof. Šiška na nastavničkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.  Bavi se tradicionalnim likovnim medijima i tehnikama kao što su crtež, kolaž, slikarstvo, oslikavanje murala, ali isto tako i računalnom grafikom, fotomontažom, animacijom te izradom animiranih glazbenih video spotova u suradnji s drugim kreativcima. Trenutno živi i radi u Koprivnici.

Hansov rad možete pratiti na njegovoj web stranici i Facebook page-u.

Fotografija naslovnice Zvonimir Haramija Hans: Blackula, Lizard, Drago

Moglo bi te zanimati