Umjetnici kao etnografi?

Umjetnici kao etnografi?

Kategorija Najave | 24/10/2017 4

 

U srijedu, 25. listopada u 15 sati u konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se zanimljiva tribina ‘Umjetnici kao etnografi? Etnografski obrat u suvremenoj umjetničkoj produkciji’. U formi artist talk-a predstavit će se umjetnička istraživanja unutar recentnih radova dvojice mladih autora, fotografa Nevena Petrovića i slikara Stipana Tadića. Moderatorica je Maja Flajsig.  

Kao polazište tribine poslužio je esej Hala Fostera ‘Artist as ethnographer?’ iz 1996. godine u kojem se preispituju mogućnosti etnografskog subjekta i metodologije koja se, otvarajući polje interdisciplinarnosti postmodernog obrata, upisuje u umjetničko stvaralaštvo. Budući da umjetnost pripada ekspandiranom polju kulture kojeg antropologija istražuje, granice među disciplinama postaju sve fluidnije. Tome svjedoči i umjetnička produkcija tijekom čitavog 20. stoljeća: od nadrealističkog pokreta, art brut-a, apstraktnog ekspresionizma, umjetnosti 60-ih i 70-ih godina do minimalističkog rada utjelovljenog u konceptualnoj umjetnosti, performansu i site-specific radovima. Izlaskom iz galerija i muzeja, umjetnost svoju diskurzivnu mrežu otkriva u drugim disciplinama, institucijama i zajednicama.

Etnologija i kulturna antropologija jednako se koristi alatom slikovnog od samih začetaka discipline. Razvitkom grane vizualne antropologije, etnologija i kulturna antropologija 80-ih godina doživljava senzorni obrat: odmiče se od narativa i teksta kao tradicionalnog istraživačkog i medijskog temelja te se na taj način približava osjetilnim i materijalnim praksama suvremene umjetnosti.

Motiv za organiziranje tribine je i kontekst hrvatske umjetničke i antropološke produkcije. Posljednjih su godina poznati brojni primjeri preklapanja praksi koji se ostvaruju unutar projekata Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, kao i velikim izložbama, primjerice ‘Kako živi narod’ multimedijalne umjetnice Kristine Leko.

Kroz fotografski ciklus ‘Kulisa’ Nevena Petrovića i slikarski ciklus ‘Motivi iz okolice’ Stipana Tadića cilj tribine je potaknuti razmišljanja o umjetničkom, odnosno etnografskom istraživanju, metodologiji i terenu s kojim se umjetnici susreću kao sudjelujući promatrači. Odlaskom na rurbano područje, promatrajući mijene tradicionalnog i suvremenog te pritom istražujući nemjesta, autori potenciraju teorijske silnice antropologije koje naposljetku zaokružuju njihov rad.

Tribina se održava u okviru studentske konferencije Roaming Anthropology 8.

Neven Petrović rođen je u Požegi 1982. godine. Završio je preddiplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te diplomski studij fotografije na Katedri za fotografiju Akademije. Svoj rad je izlagao u Požegi, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Rovinju, Beogradu, Amsterdamu, Tokiju, Nikoziji, Beču te drugim gradovima. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, a četiri je puta selektiran za T-HT nagrada@MSU (2013., 2015., 2016., 2017.). Pobjednik je ESSL Art Award 2015., te je izlagao u sklopu izložbe Diversity of Voices u ESSL muzeju. Jedan je od osnivača udruge Kolektor u Zagrebu te redovni član ULUPUH-a i HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. Godine 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom ‘Medika’ od 2011. godine. Od 2013. godine je član Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe ‘Antisalon’ te potpredsjednik ‘Udruge Ilirskog zmaja’. Dobitnik je nekoliko nagrada (Najbolji mladi umjetnik-HDLU 2014., Santorini Bijenale 2012., Salon Mladih 2010.) te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

4 Komentara

 1. freeplay money hack }
  |

  Awesome, this is what I was looking for in google

 2. Good Morning, glad that i found on this in yahoo. Thanks!

 3. I was looking at some of your articles on this site and I believe this internet site is really instructive! Keep on posting .

 4. Tell me how videos
  |

  Great, this is what I was searching for in bing

Ostavite nam komentar