Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Kategorija Osvrti | 16/02/2017 31

 

Jučer je u prostorima Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske u Preradovićevoj 44 održana tribina pod nazivom Kako štitimo arhitekturu modernizma?, na kojoj su govornici nastojali ne samo odgovoriti na postavljeno pitanje, nego i apostrofirati alarmantnu situaciju u kojoj se poslijeratna arhitektura u Hrvatskoj na gotovo sramotan način izostavlja iz domene arhitektonske baštine te se, kao što smo tome nažalost svjedočili na primjeru kuće Matulja izazvavši burne reakcije stručne i šire javnosti, sustavno uništava i briše sukladno željama investitora, a u izravnom sukobu sa stavom struke i statusom zaštićenog kulturnog dobra.

Slučaj Matulja nije jedini, ali je jedan od recentnijih primjera postupanja koje bi se moglo okarakterizirati kao svojevrsna metodologija rušenja nepokretnih dobara u pravnom vakuumu između preventivne i trajne zaštite. Naime, kako su jučer temeljem vlastitog terenskog rada upozorile dr. sc. Martina Ivanuš i dr. sc. Zrinka Paladino, perfidni mehanizmi kojima se arhitektura visoke umjetničke i kulturne vrijednosti naprosto poništava ne zaustavljaju se samo na pronalasku procjepa u trajanju zakonske zaštite, nego se nerijetko očituju i u svjesnom djelovanju kojim se ubrzava deterioracija objekata kako bi se oni urušili praktički sami od sebe.

U prepunoj dvorani DPUH-a, raspravljali su govornici iz nekoliko znanstvenih područja odnosno institucija, a pod moderatorskom palicom Saše Šimprage i Lidije Butković-Mićin iz voditeljskog tima projekta Motel Trogir, na čiju je inicijativu tribina organizirana i u suradnji s Odborom za baštinu i prostor DPUH-a. Na samom početku mr.sc. Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture RH predstavila je proceduru upisa određenog dobra u Registar, naglasivši da poslijeratna arhitektura čini tek jedan posto od ukupnog broja građevina na listama Registra kulturnih dobara. Iako ovakva situacija nije specifična samo za Hrvatsku, u danom kontekstu možemo je dijelom tumačiti i kao proizvod političkih prevrata 90-ih godina 20. stoljeća, na što je u svom kratkom, ali nadahnutom izlaganju podsjetio i profesor Marko Špikić. Nastojeći ocrtati shvaćanje koncepta moderniteta u povijesti i teoriji konzervacije kroz 20. stoljeće, osvrnuo se i na proces deklarativnog odricanja od arhitekture iz razdoblja socijalizma koja biva simbolički kontaminirana slijedom djelovanja politika pamćenja kakve su nastupile tijekom i nakon Domovinskog rata.

No problem nedostatne razine zaštite ne odnosi se samo na konstrukciju i vanjski plašt građevine, nego i njenu nutrinu, interijer i opremu interijera, o čemu je govorila dr. sc. Iva Ceraj, kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture. Referirajući se na prošlogodišnji slučaj ozbiljne ugroženosti Murtićevog mozaika u bivšoj zgradi Pošte na riječkom Korzu (koji je ‘spašen’ zahvaljujući isključivo entuzijazmu i incijativi potpisnika peticije protiv uništavanja mozaika), Ceraj je predstavila vlastiti iscrpan rad na pripremi dokumentacije za zaštitu interijera zgrade Radničkog narodnog sveučilišta Moša Pijade, današnjeg Pučkog otvorenog učilišta, u cijelosti projekta Bernarda Bernardija. Kao najkrhkiji dio jedne građevnog organizma, interijer i mobilijar podložniji su raznim neovlaštenim izmjenama, dopunama i uništavanju od strane vlasnika nego vanjština građevine, premda su u načelima modernističkog oblikovanja ukorijenjeni kao sastavni dio arhitektonskog projekta.

Pitanje koje se nametnulo  jest kako promijeniti situaciju u kojoj neetičko postupanje sa kulturnim dobrima može poprimiti katastrofalne razmjere? Premda u čl. 11 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izričito stoji kako se „na dobro koje je preventivno zaštićeno primjenjuje [se] ovaj Zakon i svi propisi koji se odnose na kulturna dobra.“, čini se da se preventivna zaštita shvaća kao odveć paušalna kategorija kojom se često lakomisleno manipulira. Prema istom Zakonu, ona ograničena na trajanje od 3 godine (s izuzetkom arheoloških i podvodnih arheoloških lokaliteta u slučaju kojih je predviđen rok od 6 godina), što ostavlja vrijeme ‘praznog hoda’ između isteka preventivne zaštite i registracije kulturnog dobra, a posljedično otvara prostor za nesankcioniranu destrukciju. Stoga je formiranje sustava specifičnih pravila za postupanje s kulturnim dobrima nužnost, a u trenutnoj situaciji produženje trajanja preventivne zaštite opcija je kojoj se priklonio velik broj sudionika tribine.

Također, nije naodmet još jednom istaknuti potrebu kvalitetne prostorne politike (koja sama po sebi u domaćim okvirima često izaziva zgražanje; no to je zasebna tema o kojoj bi se moglo opsežno diskutirati). Dobro prostorno planiranje u velikoj mjeri može regulirati nepotrebne i štetne postupke rušenja, ali i supstituiranja ove arhitekture megalomanskim građevinama koje često ne poštuju mjerilo prostora u koji su interpolirane i mogu znatno naškoditi vizuri i urbanom identitetu kvarta, naselja ili grada. Na to je upozorila i dr. sc. Željka Čorak na primjeru hotelske arhitekture mjesta Mlini pored Dubrovnika.

Premda su izmjene u zakonu potrebne, činjenica je da one mogu zaživjeti samo ukoliko se dodatno podigne svijest o ovom akutnom problemu. Zainteresirana javnost je najbolji korektiv za kontinuiranu devastaciju novijeg kulturnog naslijeđa. Informiranje građana o vrijednosti baštine, ne samo povijesnoj i umjetničkoj, nego i onoj društvenoj, te potencijalima koji imaju za novu namjenu, prvi je korak ka njihovoj valorizaciji i primjeni načela zaštite kulturnih dobara u praksi. Motel Trogir projekt je pokrenut s upravo tim ciljem, a istraživački tim se kroz posljednjih dvije godine isprofilirao u jedan od najagilnijih aktera na našoj kulturnoj sceni koji se neumorno trudi motivirati građane diljem Hrvatske da zauzmu negativan stav prema zapuštanju i uništavanju nekih od sjajnih ostvarenja hrvatskog modernizma.

Sinoćnja rasprava respektabilan je primjer dijaloga potaknutog istinskim entuzijazmom i brigom za opstanak poslijeratne arhitekture. Pokazala je također i da je izvjesni jaz između djelatnika državnih institucija i pripadnika građanskih inicijativa moguće premostiti, te da je struka spremna prigrliti aktivizam koji joj se u recentnije vrijeme često odriče. Naša je stručna ali i građanska odgovornost da ih u tome podržimo, i u budućnosti nastojimo spriječiti poništavanje mišljenja struke i, u krajnjoj liniji, glasa građana. 

Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova. Njihovu aktivnost možete pratiti na web i Facebook stranici projekta.

naslovna fotografija: Neli Ružić, Stolen Future (2015.)

 

31 Komentara

 1. Anibal Roncskevitz
  |

  Some times its a pain in the ass to read what website owners wrote but this site is rattling user friendly! .

 2. manicure
  |

  Useful information. Fortunate me I found your site by accident, and I’m
  stunned why this coincidence didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

 3. borvestinkral
  |

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 4. borvestinkral
  |

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 5. real madrid tröja
  |

  Thanks a lot for sharing this neat web site.
  real madrid tröja http://www.tailorandkelle.com/Real-Madrid-fotbollstroja-p-359848.cfm

 6. chelsea
  |

  [url=http://imprinting.co.il/UserProfile/tabid/686/userId/124587/Default.aspx]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://olymp.edurm.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RaulEdge5]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.compuaim.com/groups/fodboldtoj-til-born-tajedinbu-braydenzo-vdrcharit/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.argondc.com/space-uid-244561.html]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://rlsbb.ru/lemuria-lost-in-space-plaza/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://affinitymagazine.us/2017/03/25/companies-are-boycotting-youtube-after-their-ads-ran-an-offensive-video/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://washingtonstatesociety.org/events/potlatch/washington-state-university/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.mitratraderindonesia.com/members/gradybarnum999/profile/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://metropolitan-project.com/2017/05/08/maglietta-calcio-chancegil-karripenn-anthonyth/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://michaelfraietta.com/2011/10/using-twitter-to-find-foursquare-connections/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://mizunobubrooks.com/blog_travesso/index.php?itemid=827]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://fly-technology.net/Feedok/tecnologia/2017/04/30/guardianes-de-la-galaxia-vol-2-es-todo-lo-gratificante-que-podria-ser/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://shook.se/UserProfile/tabid/84/userId/2825/Default.aspx]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://flba90.com/home.php?mod=space&uid=614992&do=profile&from=space]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.avivarural.es/?attachment_id=339]Soncics %keyword% Soncics[/url]

 7. dortmund
  |

  liverpool vs switzerland [url=http://www.corporate-politics.net/blog-e41866-Barca-borte-p-aring-manchester-united-drakt-barn-Espanyol-i-den-katalanske.html]http://www.corporate-politics.net/blog-e41866-Barca-borte-p-aring-manchester-united-drakt-barn-Espanyol-i-den-katalanske.html[/url]

  sweden vs barcelona [url=http://theunitypoint.org/members/dyanfoelsche22/activity/1095537/]http://theunitypoint.org/members/dyanfoelsche22/activity/1095537/[/url]

  west ham united vs denmark [url=http://gamingrp.com/forums/viewtopic.php?t=57468]http://gamingrp.com/forums/viewtopic.php?t=57468[/url]

  schalke 04 vs ivory coast [url=http://spiritualsaathi.com/groups/lazio-fodboldtroje-thorstenc/]http://spiritualsaathi.com/groups/lazio-fodboldtroje-thorstenc/[/url]

  austria vs seattle sounders [url=http://www.mulliganfurnitureworks.com/UserProfile/tabid/769/userId/697767/Default.aspx]http://www.mulliganfurnitureworks.com/UserProfile/tabid/769/userId/697767/Default.aspx[/url]

  netherlands vs ac milan [url=http://www.indievideoschool.com/personal-projects-key-career/]http://www.indievideoschool.com/personal-projects-key-career/[/url]

  barcelona vs colombia [url=http://jacqueline39.allmyblog.com/15-falle-real-madrid-drakt-kortermet-etter-en-overbevisende.html]http://jacqueline39.allmyblog.com/15-falle-real-madrid-drakt-kortermet-etter-en-overbevisende.html[/url]

  spain vs russia [url=http://www.slidellpatiocovers.com/ActivityFeed/MyProfile/tabid/428/UserId/84853/Default.aspx]http://www.slidellpatiocovers.com/ActivityFeed/MyProfile/tabid/428/UserId/84853/Default.aspx[/url]

  chile vs chile [url=http://about-iphone6.ru/aksessuaryi-dlya-iphone]http://about-iphone6.ru/aksessuaryi-dlya-iphone[/url]

  brazil vs manchester city [url=http://www.travelstyle.gr/tourkia-giati-pane-oloi0kousadasi-ta-panta-gia-ton-must-proorismo/]http://www.travelstyle.gr/tourkia-giati-pane-oloi0kousadasi-ta-panta-gia-ton-must-proorismo/[/url]

  los angeles galaxy vs manchester united [url=http://foiredechalons.blogs.lunion.fr/2017/05/17/renaud-dimanche-10-septembre-2017/]http://foiredechalons.blogs.lunion.fr/2017/05/17/renaud-dimanche-10-septembre-2017/[/url]

  argentina vs arsenal [url=http://affinitymagazine.us/2017/03/25/companies-are-boycotting-youtube-after-their-ads-ran-an-offensive-video/]http://affinitymagazine.us/2017/03/25/companies-are-boycotting-youtube-after-their-ads-ran-an-offensive-video/[/url]

  arsenal vs olympique lyonnais [url=http://sumut.kemenag.go.id/halkomentar–1590.html]http://sumut.kemenag.go.id/halkomentar–1590.html[/url]

  roma vs germany [url=http://www.polynomdivision.eu/index.php?mod=users&action=view&id=539963]http://www.polynomdivision.eu/index.php?mod=users&action=view&id=539963[/url]

  italy vs chelsea [url=http://triggerspace.net/groups/ajax-fotbollstroja-vlumarylo-vfl-wolfsburg-fotbollstroja/]http://triggerspace.net/groups/ajax-fotbollstroja-vlumarylo-vfl-wolfsburg-fotbollstroja/[/url]

 8. cáo trắng
  |

  I believe everything wrote was actually very reasonable. But, consider this, suppose you typed a catchier post title? I ain’t saying your information isn’t good, but what if you added something to possibly grab people’s attention? I mean BLOG_TITLE is a little plain. You could peek at Yahoo’s front page and watch how they create article titles to grab people interested. You might add a related video or a pic or two to get readers excited about what you’ve written. Just my opinion, it would make your website a little bit more interesting.|

 9. RalphDam
  |

  cialis generika sicher online kaufen

  buy cialis online

  prix du cialis pharmacie france

  [url=http://cialisxrm.com/]cialis generic[/url]

 10. Laruniova
  |

  Cheapeast Zentel Store Free Consultation [url=http://cialtobuy.com ]online pharmacy[/url] Clomid A Achat
  Viagra Pillen Wirkung
  Propecia A Diez Dias cialis Purchasing Propecia Xenical

 11. Williams
  |

  they’re incredibly hot

 12. Laruniova
  |

  Sildenafil Citrate 100mg Tab [url=http://cialtobuy.com ]cialis[/url] Viagra Prix 50 Mg

 13. Laruniova
  |

  Amoxicillin For Upper Resp Infections Viagra Kaufen Netz [url=http://cheapvia100mg.com]viagra[/url] Tadalis Sx Soft Buy The Purple Pharmacy Web Site Prednisone Online With No Script

 14. Laruniova
  |

  Real On Line Stendra Quick Shipping Secure Cialis Forma Farmaceutica [url=http://cheapcheapvia.com]online pharmacy[/url] Viagra Sans En Avoir Besoin

 15. musically followers
  |

  you have got an ideal blog right here! would you like to make some invite posts on my blog?
  musically followers

 16. book publishing
  |

  A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you develop into experience, would you thoughts updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this weblog submit!
  book publishing

 17. Great, bing took me stright here. thanks btw for post. Cheers!

 18. Credai Homes
  |

  I’m impressed, I must say. Actually not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is one thing that not enough persons are speaking intelligently about. I am very completely satisfied that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.
  Credai Homes

 19. fanmerch store
  |

  The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, however I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair if you happen to werent too busy in search of attention.
  fanmerch store

 20. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to seek out anyone with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s wanted on the net, somebody with just a little originality. useful job for bringing something new to the web!
  Hostgator Black Friday 2017 Sale

 21. shadowfight2hackmod
  |

  After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you may take away me from that service? Thanks!
  shadowfight2hackmod

 22. This helps. Thanks!

 23. Bitcoin Super Rewards
  |

  Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any method you may remove me from that service? Thanks!
  Bitcoin Super Rewards

 24. An attention-grabbing discussion is price comment. I feel that you should write extra on this subject, it won’t be a taboo topic however generally people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 25. Our site
  |

  After examine a few of the blog posts in your web site now, and I truly like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and might be checking again soon. Pls try my website as effectively and let me know what you think.
  Our site

 26. lacné ploty
  |

  you’ve got a fantastic blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?
  lacné ploty

 27. Scan Images
  |

  That is the suitable weblog for anybody who desires to find out about this topic. You understand so much its nearly arduous to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!
  Scan Images

 28. Spot on with this write-up, I actually suppose this website needs way more consideration. I’ll in all probability be again to learn way more, thanks for that info.
  marketing expert Blazho Gjorgiev

 29. Free web submission
  |

  This actually answered my drawback, thank you!
  Free web submission

 30. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. …
  taurus man aquarius female love compatibility

 31. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx
  how do you make a libra man fall in love with you

Ostavite nam komentar