Runda kratkog: Sanja Iveković – Osobni rezovi

Runda kratkog: Sanja Iveković – Osobni rezovi

Kategorija Osvrti | 16/04/2018 108

 

Sanja Iveković 22. ožujka 2018. godine predstavila je retrospektivu svog audiovizualnog rada pod nazivom ‘Runda kratkog: Sanja Iveković – Osobni rezovi’. Slučajno ili ne, retrospektiva je u ovome vidu izložena upravo ove godine, kada se obilježava pedeseta godišnjica studentskih pokreta koji su se razbuktali u europskim gradovima, nezaobilazeći ni centre Jugoslavije. Umjetnica također ističe njihovu presudnu ulogu u pojavljivanju Nove umjetničke prakse i mnogih vanumjetničkih pokreta među koje ubraja i pokret za ženska prava koji je jedan od fokusa njezinog umjetničkog stvaralaštva, kao i ulogu praksisovca Danka Grlića kao svog profesora estetike.

Naime, 1968. godina zapamćena je po studentskim pokretima koji su počeli u Parizu, no za jugoslavenske prilike možda je bitnije osvrnuti se na događaje u Varšavi i Pragu koji su započeli u ljeto 1964. godine kad su dvojica postdiplomanata sastavila akademsku i političku kritiku Narodne Republike Poljske. Kritika se osvrnula na birokratski i autokratski režim koji se oglušio na sve osim partijske elite, sa zaključkom da je jedini spas za poljski narod revolucija utemeljena na slobodnim novinama, radničkim vijećima i na ukidanju političke policije. Odgovor Partije nisu čekali dugo, a došao je u vidu zatvorske kazne za kojom su uslijedile pobune njihovih kolega i profesora koji su redom izbačeni iz iste. Slična se stvar dogodila i u tadašnjoj Čehoslovačkoj na čelu s Antoninom Novotnyjem koji je agresivno počeo braniti „interese države“ započevši suđenja kulturnoj eliti u koju spadaju, među ostalima, Milan Kundera, Jan Prohaska, Pavel Kohut i tako dalje. Iako se pobuna studenata koja je nastala vrlo brzo nije odnosila na postojeću situaciju, već na poboljšanje uvjeta života u studentskim domovima, njihova je parola ‘Više svjetla’ protumačena kao latentni napad na vlast te prosvjed biva ugušen. Tek tada započinju demonstracije protiv represivne vlasti u Pragu.

Na tom tragu prelazimo na prosvjede u Jugoslaviji s napomenom na važnu razliku njihovih uzroka – Jugoslavija je bila svojevrsni hibrid komunizma i liberalnog kapitalizma te su nepovoljne situacije proizlazile iz te, u praksi vrlo teško održive, situacije. Sjeme studentske pobune na ovim prostorima predstavlja činjenica da je privredna reforma provedena 1965. godine došla bez odgovarajuće društvene reforme, to jest rasta mladog obrazovanog kadra bez mogućnosti zaposlenja jer se na pozicijama koje bi trebali zauzeti nalaze stariji, većinski manje obrazovani ili neobrazovani. Izraženo u brojkama, 1968. godine u Jugoslaviji je broj nezaposlenih dosegao 300 000, od kojih je čak polovina bila mlađa od 24 godine.

 

Make Up-Make Down, 1978.; Sweet Violence, 1974. (izvor fotografije)

 

Paralelno sa studentskom pobunom obistinjavao se jedan od najvećih strahova Partije – spajanje intelektualne kritike s proleterskom akcijom; na početku u vidu marksističkog časopisa Praxis, gdje u prvom broju stoji ‘Smatramo da je zadatak marksista pojedinih zemalja da uz opće probleme suvremena svijeta kritički osvjetljavaju probleme svoje vlastite zemlje’. Ovaj humanistički časopis koji se bavi poglavito filozofijom i sociologijom utemeljili su profesori s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu 1964. godine, no u jeku ovih zbivanja ubrzo će se pokazati da mu predznak „marksistički“ ne pomaže u samoodržanju. Praksisovci su se ubrzo našli optuženi kao saveznici beogradskih centralista i staljinista, poglavito Milan Kangrga i Danko Grlić. Slično kao i u Pragu, u Zagrebu se prvi prosvjed ticao upravo uvjeta života studenata, točnije studentske hrane u menzi. Održan je 1959. godine te vrlo brzo ugušen milicijskom intervencijom.

Devet godina poslije, u vrijeme kada je Sanja Iveković bila studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, situacija se nije bitno promijenila. Kada se navedeni problemi povežu s generacijskim jazom između ratne i poratne generacije, situacija se počinje zahuktavati, i to u Beogradu u lipnju 1968. godine kada Anton Marti izvodi svoj projekt nove, za sistem podobne, zabave za mlade. Isti završava žestokom borbom milicije i studenata koja je uključivala zapaljeno vatrogasno vozilo, kamenje i pendreke, a nakon više dana i podršku studentima od strane mnogih profesora sa beogradskog Univerziteta. Međutim, krajnji ishod bio je odbijanje dijaloga od strane vlasti i rečenica ‘Ovu državu dobili smo s krvlju, i bez krvi je ne damo’.

Prosvjed u Zagrebu podrazumijevao je ipak nešto mirnije metode, primjerice blokadu fakulteta i nekoliko gorljivih govora studenata, no isto tako i poprilično miran kraj nakon sveukupno sedam dana prosvjeda. Ipak, oni su ostavili veliki utjecaj na mladu Sanju Iveković koja govori ‘Ne mogu a da se ne prisjetim kako smo okupirali Akademiju, nije to bila velika okupacija, trajala je možda pola dana ili dan, ali svakako je meni to osobno bio događaj koji ne mogu a da ne spomenem (u kontekstu svojega rada)’.  Uzmemo li to kao vrijeme u kojemu je mlada umjetnica stasala i profilirala se, kao i hrvatsko proljeće 1971. godine, ne začuđuje fokus njezinog interesa i tematiziranje problema poput nametnute ideologije, opresivnog medijskog aparata, društvenog šovinizma te konstrukcija ženskog identiteta u takvome vremenu.

 

Sweet Violence, 1974. (izvor fotografije); Sanja Iveković (izvor fotografije)

 

Godine 1974. Sanja osmišljava jedno od svojih najupečatljivijih djela, Sweet Violence (Slatko nasilje), koje je ujedno i jedno od njenih prvih izleta u medij videa. Umjetnica već ovdje načinje jednu od tema kojima se poslije često vraća, a to je štetan učinak medija u tadašnjim okolnostima u Jugoslaviji koji nad ljudima vrši to ‘slatko nasilje’ – zavodljive kadrove koji se nude u svojoj lažno konstruiranoj ljepoti. Umjetnica jednostavnom intervencijom u vidu crnih linija distancira gledatelja od Zagrebačkog Ekonomskog Propagandnog Programa i tom, zapravo posve jednostavnom, intervencijom šalje kristalno jasnu poruku – ‘ovo što vidim nema uporišta u realnosti, ja tome nisam rob’.

U tom se radu spajaju s jedne strane nedostupnosti opreme autorici, to jest nemogućnost montaže ili radikalnijeg zadiranja u sam materijal i s druge strane pronalaženje svojevrsnog smisla upravo u prisvajanju izvornog medijskog materijala (u ovom slučaju Ekonomskog Promotivnog Programa javne televizije). To je jedan od elemenata koji je umjetnica provukla kroz gotovo cijeli svoj opus –aproprijacija medijskog materijala u svojoj izvornosti i manipulacija odnosa gledatelj – ‘proizvođač’. Proizvođač ovdje uvodim kao pojam zbog specifičnosti video medija koji nužno pretpostavlja da je materijal koji gledamo netko proizveo te je materijalizacija njegove volje i ideje nešto na što mi ne možemo utjecati – možemo samo na način na koji tu poruku shvaćamo, što je upravo to slobodno polje u kojem djeluje Sanja Iveković. Video kao novi, u to vrijeme neumjetnički, medij okupirao je mnoge mlade umjetnike koji su u njemu vidjeli priliku da bez zadrške izraze skepsu oko političkih događaja koji ih okružuju i tako je ubrzo postao shvaćen kao svojevrsno političko oružje i kontra vladajućim strukturama. 

‘‘Umjetničko djelo’ ne može se nikada podvrgnuti koordinatama nekog gotovog ‘pogleda na svijet’, budući da samo sobom otvara obzor svake vidljivosti, gdje se tek naziru stajališta i optike svih ‘pogleda na svijet’. Pravi je umjetnik stoga bitno buntovnik, i on se slobodno opredjeljuje za nacionalnu i socijalnu revoluciju. Zato on ima ne samo pravo, nego i dužnost da svojemu vremenu iskreno opali šamar ili da ga svečano blagosilja, i nitko ga u tome ne može spriječiti, ako on sam vjeruje u svoju istinu i ima smjelosti da je doreče.’ riječi su Danila Pejovića, jednog od osnivača spomenutog Praxisa, koji je, usput rečeno, završio proglašen kao anarho-ljevičarski časopis (nakon umirujućeg govora Josipa Broza) te mu se postupno ukidaju sredstva što na kraju vodi i do gašenja časopisa.

Uz kritiku političke scene, Sanja Iveković angažirano se bavila i feminističkom kritikom tako da se odnedavno njezina umjetnost ponekad neopravdano naziva isključivo „feminističkom umjetnošću“. Bez želje da se upuštam u negativne konotacije takvog epiteta, osvrnut ću se na pozitivne – radi se o ogromnom pomaku od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća kada su njezini kolege umjetnici, a i ona sama, bili poprilično slabo upoznati s problemima žene, dok su s druge strane likovni kritičari i povjesničari umjetnosti zaobilazili i ignorirali prije svega rodnu perspektivu. Ipak, gledajući jugoslavenski kontekst i Sanjinu umjetnost, primjećujemo određenu analogiju u vidu vremena – 1978. godine održava se konferencija pod nazivom ‘Drug-ca žena. Žensko pitanje?’  kao prvi feministički skup na našim područjima, a iste godine izlazi i Make Up – Make Down. Umjetnica u radu sama nanosi šminku na lice koje je izvan kadra – pokretima upadljivo sporim i gotovo opreznim, pretvarajući svakodnevni ritual u fetišistički. Njezine su geste intimne i senzualne, čak pomalo i seksualne što se očituje u nježnom trljanju prsta o falusoidne, duguljaste alate za šminkanje i nanošenje istih na lice koje ne vidimo. Portretira svijet koji je subjekt sveo na objekt, objekt nad kojim se sa svih strana vrši pritisak u vidu pojma lijepo, upakiran u modne časopise, ikone ljepote i nerealne standarde koji su postali sve rasprostranjeniji i vidljiviji od pojave televizije.

 

Smrt Josipa Broza Tita 1980. godine i naziranje kraja SFRJ-a označavalo je prekretnicu u životu svakog pojedinca s ovih prostora. Odnos pojedinca i vlasti zamršen je i neodvojiv što je intuitivno osjetila i Sanja Iveković te konkretizirala u radu Personal Cuts – njezino lice prekriveno crnom najlonkom u krupnom kadru koju sama reže škarama otkrivajući sve više svoje lice. Svaki rez popraćen je kratkom sekvencom arhivskih snimaka televizijskog programa, to jest emisije o povijesti Jugoslavije, sve dok na kraju maska ne biva potpuno uništena. U kontekstu u kojem se vrijednosti i događaji preispituju, kada pojedinac može s odmakom shvatiti jednostranost povijesnih informacija koje bijahu selektirane i interpretirane, umjesto otkrivene u svom neokaljanom, činjeničnom stanju, on uzima ‘stvar u svoje ruke’, on reže ono poznato kako bi se oslobodio, doslovno prodisao i krenuo nanovo stvarati i shvaćati svijet oko sebe.

Godinu nakon Personal Cutsa Sanja Iveković u suradnji sa svojim tadašnjim partnerom Daliborom Martinisom radi novi video uradak No End. Suradnja dvoje umjetnika u ovom relativno novom mediju nije rijetkost, pogotovo uzimajući u obzir da ih je u Hrvatskoj na samom početku bilo relativno malo. Prominentniji umjetnici koji su (između ostalog) odabrali analitički video kao medij za svoj kreativno-aktivistički izraz su Boris Bućan, Braco Dimitrijević, Goran Trbuljak i već spomenuti Dalibor Martinis te Sanja Iveković.

Na tragu Derridinog pojma ‘sablastologija’ koji je popularizirao u svojem djelu ‘Sablasti Marxa’, no koji svoje korijene vuče iz teorije dvoje psihoanalitičara, Marie Torok i Karla Abrahama, suprotstavljaju se dva umjetničina ostvarenja, već spomenuti No End iz 1983. i Nevidljive žene u Erste Campusu (Invisible Women of Erste Campus) iz 2016 – 2017. godine.

U radu iz 1983. godine vidimo žensku figuru koja opsesivno pokušava naći način da se odjene, bez prestanka skidajući već obučeno i odabirući neki drugi odjevni predmet. Umjetnici situaciju dovode do apsurda, vrlo jasnog u sceni obuvanja jedne štikle na drugu, a sve se svodi na pokušaje koji s vremenom postaju generički i besmisleni. Mi kao gledatelji ne možemo odrediti nikakav cilj, shvaćamo da se osoba nikada neće obući. U pozadini čujemo glas koji izgovara stihove od kojih je najponavljaniji ‘I don’t know how it ends, because there is no beginning’ koji doprinosi tom, gotovo kaotičnom, ritualu. Iveković i sama navodi preokupacijski motiv koji povezuje s mnogim uradcima – kolektivnu memoriju. Ona se pak očituje u transgeneracijskoj komunikaciji, to jest načinu na koji neotkrivene traume predaka poremećuju živote potomaka, u informacijama koje bivaju prešućene i nedostaju za samospoznaju jedinke koja pripada novoj generaciji, u konkretnom slučaju osobi koja se nikada neće obući jer ne može doći do prešućene informacije, odnosno do smisla. U tom kontekstu uvodim sablastologiju koja potkopava ontologiju, zamjenjujući prioritet bitka figurom sablasti, onime što nije ni prisutno ni odsutno, ni živo ni mrtvo.

Nevidljive žene u Erste Campusu su pak obrnuta pozicija, možda čak i stanje predsablasti, u smislu da tematizira planski zaborav i sustavno potiskivanje, dakle govorimo o razini svjesnog. Društvo je taj potiskivač kojem se umjetnica odupire nedopuštajući nijemost određenog vida ženske egzistencije, konkretno čistačica u Erste Campusu u Beču. Ovaj rad od umjetničinog uobičajenog analitičkog pristupa naginje ka dokumentarističkom i u svojem trajanju od 33 minute prikazuje te ‘nevidljive žene’ koje svoje poslove obavljaju u tišini noći nakon odlaska svih zaposlenika Kampusa. Iveković tišinu razbija krupnim kadrovima tih istih žena, ovaj puta recitirajući poeziju Aide Bagić, barem na trenutak probijajući se na površinu, ostvarujući izravan kontakt s gledateljem.

Sanja Iveković, danas šezdesetdevetogodišnjakinja, i dalje djeluje i radi, a od 2011. godine može se pohvaliti titulom prve hrvatske umjetnice čiji su radovi izloženi u MoMA-i. Uz video umjetnost kojom je stekla slavu, bavi se i performansima, crtežima i fotografijom, u sve utkavši svoj ‘štih’, aktivizam i beskompromisnu kritiku društva. Kao jedna od pionirki takvoga pristupa u ‘novim medijima’ zasigurno je zadužila sljedeće generacije koje će krenuti sličnim putem.

Fotografija naslovnice: Sanja Iveković, Personal cuts, 1982. (izvor fotografije)

108 Komentara

 1. Arnoldo Bankes
  |

  I am truly delighted to read this blog posts which contains tons of useful facts, thanks for providing such statistics.|

 2. Hubert Killay
  |

  Good article. I am experiencing some of these issues as well..|

 3. Von Shutter
  |

  I got this website from my friend who informed me concerning this website and at the moment this time I am visiting this website and reading very informative articles at this place.|

 4. Jolie Sasuille
  |

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always useful to read through articles from other authors and practice something from their web sites. |

 5. Lovella Huffaker
  |

  I’m really inspired along with your writing abilities as smartly as with the format in your weblog. Is this a paid topic or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..|

 6. Jefferson Lamudio
  |

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers but this post is actually a pleasant paragraph, keep it up.|

 7. Jacalyn Hostoffer
  |

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea|

 8. Porsha Bakey
  |

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it|

 9. Jere Dolbeare
  |

  I read this piece of writing completely concerning the comparison of latest and earlier technologies, it’s awesome article.|

 10. Grover Rachi
  |

  Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thank you once again.|

 11. Tamela Scarles
  |

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks|

 12. Lashon Mccourt
  |

  I pay a visit day-to-day some sites and websites to read posts, except this web site offers feature based articles.|

 13. Monroe Luckadoo
  |

  My relatives every time say that I am killing my time here at net, however I know I am getting experience everyday by reading thes pleasant posts.|

 14. Laverna Iacovissi
  |

  I’m very happy to uncover this great site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every part of it and I have you book marked to look at new things in your website.|

 15. Stanton Gearing
  |

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 16. Marisela Grassle
  |

  This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 17. Cheree Houchin
  |

  Ahaa, its good dialogue concerning this post here at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|

 18. Mason Camerena
  |

  Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thank you|

 19. Gilbert Minnix
  |

  Hey There. I found your weblog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.|

 20. Royal Stupar
  |

  I got this web page from my friend who told me about this site and at the moment this time I am browsing this site and reading very informative articles or reviews here.|

 21. Walter Heslep
  |

  If you desire to improve your knowledge only keep visiting this web site and be updated with the newest news update posted here.|

 22. Kathern Heubusch
  |

  Hey there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.|

 23. Julius Kudelka
  |

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out much. I am hoping to offer one thing again and help others like you aided me.|

 24. Sherman Seidel
  |

  Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!|

 25. Pasquale Prophete
  |

  I just like the valuable info you supply to your articles. I will bookmark your blog and check once more right here frequently. I am rather certain I will be told many new stuff right right here! Good luck for the next!|

 26. Jimmie Lyons
  |

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!|

 27. Theo Lowek
  |

  certainly like your website but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality however I will certainly come back again.|

 28. Leigh Hoying
  |

  Hello There. I found your weblog the use of msn. This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful info. Thank you for the post. I will definitely comeback.|

 29. Terence Biehl
  |

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and also the rest of the website is very good.|

 30. Maud Janeway
  |

  Tremendous things here. I’m very happy to see your post. Thank you so much and I am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?|

 31. I added a new list today. I changed how I scrape to get more results. Read my post for more details.

 32. I just added a brand new list. I hope you all are having a great week. I’m trying new methods to find more links. Check out my site to see the results.

 33. I hope you all have a great week. I’ve added a new list. This is the biggest list so far.

 34. Rosalva Timas
  |

  “Best Blogpost! Thanks for one’s marvelous posting! I _genuinely enjoyed”

 35. I hope you all are having a great weekend. I have a new list for you. Read the latest update on how I compiled the list. I’m still surprised by the results.

 36. johnhot48
  |

  StrongArm 6203R Mazda Protege5 Hatchback, Hatch (R) Lift Support, Pack of 1
  https://www.cheapencorner.com/3/7386/

 37. I have really learned newer and more effective things by means of your site. One other thing I’d really like to say is always that newer laptop os’s are likely to allow a lot more memory to be utilized, but they likewise demand more memory space simply to run. If people’s computer cannot handle more memory plus the newest software requires that ram increase, it might be the time to buy a new Personal computer. Thanks

 38. Darrin Ebbers
  |

  Quality articles is the main to invite the people to go to see the site, that’s what this website is providing.|

 39. One thing I would really like to say is before getting more computer memory, consider the machine within which it would be installed. In case the machine is actually running Windows XP, for instance, the particular memory limit is 3.25GB. Setting up above this would merely constitute a waste. Make certain that one’s motherboard can handle this upgrade quantity, as well. Thanks for your blog post.

 40. Thanks for the recommendations you have contributed here. Something important I would like to state is that laptop or computer memory specifications generally increase along with other advances in the technological know-how. For instance, any time new generations of processor chips are made in the market, there is usually an equivalent increase in the dimensions demands of both computer memory as well as hard drive space. This is because the software operated by simply these processors will inevitably surge in power to leverage the new engineering.

 41. Camara Qiana
  |

  Muy bueno el artículo. Lo voy a enviar a a unos amigos. Ahora con el trabajo hecho, me voy a mirar uns camaras online, a ver si veo aguna novia.

 42. Camara Tamika
  |

  Muy bueno el artículo. Lo voy a enviar a un amigo. Ahora con el trabajo hecho, me voy a disfrutar uns camaras webs online, a ver si veo aguna novia.

 43. These days of austerity and relative anxiety about getting debt, some people balk contrary to the idea of using a credit card to make purchase of merchandise as well as pay for any occasion, preferring, instead to rely on a tried and trusted way of making settlement – raw cash. However, in case you have the cash on hand to make the purchase completely, then, paradoxically, that is the best time to be able to use the cards for several factors.

 44. One thing is one of the most popular incentives for making use of your credit card is a cash-back as well as rebate present. Generally, you get 1-5% back in various acquisitions. Depending on the cards, you may get 1% returning on most expenditures, and 5% again on acquisitions made on convenience stores, gas stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

 45. One thing is the fact one of the most frequent incentives for making use of your credit cards is a cash-back as well as rebate supply. Generally, you’re going to get 1-5% back on various purchases. Depending on the card, you may get 1% back again on most expenditures, and 5% back on expenditures made in convenience stores, gas stations, grocery stores and ‘member merchants’.

 46. dating
  |

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am satisfied to exhibit that I’ve a very just right uncanny feeling I found out just what I needed. I so much without a doubt will make sure to do not omit this web site and give it a look on a continuing basis.

 47. Les mots peuvent faire plus mal qu’une blessure.

 48. Microsoft Office or are just looking to refresh your skills for any job or the one you’re already in, you’re in the right spot. Our lessons give a mix of textual content, video, interactives, and issues to practice what get learned, so you can learn the basics and more of Access, Exceed, Outlook, PowerPoint, Publisher, and Word. You’ll also learn tips, tricks, shortcuts, and more to higher use these programs during working hours and life. Let’s get going!

 49. facebook auto liker online

  how to schedule facebook posts

 50. I just updated my site with a new list. I hope you all are having a great week.

 51. Microsoft Office or are just looking to refresh your skills for any job or the one you’re already in, you’re in the right spot. Our lessons give you a mix of text message, video, interactives, and issues to practice what you have learned, so you can learn the basics and more of Access, Exceed, Outlook, PowerPoint, Publisher, and Word. You’ll also learn tips, tricks, shortcuts, and more to higher use these programs during working hours and life. Let’s start!

 52. alicelighthouse
  |

  Every guy out there needs to relax. The best way to relax is by having fun with a cam girl. You can do just that by visiting http://www.camgirl.pw There’s lots of babes who know how to relax and have a good time.

 53. anabellastar
  |

  Today is Friday. That means the weekend will be here before you know it. End the week right by spending some time with a cute girl at http://www.camgirl.pw You’ll definitely have yourself a good time.

 54. Diego Marcellus
  |

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 55. anyarayne
  |

  Every guy out there needs to talk to a hot girl sometimes. There’s just one site that’s full of the hottest babes on the entire internet. That site is http://www.camgirl.pw and it’s going to put a smile on your face. Make sure you spend some of your precious free time there. It’ll be the best decision that you’ve made in quite some time.

 56. Emmy Brand
  |

  ГЂ quelque chose malheur est bon.

 57. want_to_eat
  |

  Real men like to talk to sexy girls. There’s no denying that. Where does a man go to talk to a sexy girl? There’s just one place on the the internet to do that. The hottest girls can be found at http://www.camgirl.pw Have yourself a total blast and meet a few sexy girls. You’ll have a whole lot of fun doing so.

 58. Learning how to trade Bitcoin and other cryptocurrencies may seem difficult. It isn’t. Not when there’s easy to use software that can get the job done. Read all about this software by simply visiting https://www.cryptotrading.download If you can click or tap twice, then you can make money using this software.

 59. I kind of agree with everything said here. There’s just one problem. It doesn’t talk about what’s the best site to join to get laid. That’s the most important part of it all. If you’re wanting to get laid, then this is the site for you https://t.irtyf.com/hkz06n8e68?offer_id=3785&aff_id=29696&nopop=1 You’re going to get some pussy there. Don’t beat off tonight. Get yourself some action. You can beat off tomorrow. Today is your day to get some pussy.

 60. You’ve been searching and searching for cam girls to talk to. All you want to do is chat it up with a sexy girl. You can do just that at http://www.camgirl.pw This site is literally jam packed with hot girls who just want to have a good time.

 61. xsexyboss
  |

  You should set aside time each day to talk to a hot girl. There are plenty of them over at http://www.camgirl.pw You’re really going to have yourself a good time there. It’s wall to wall babes and that’s just the beginning. Check it out and get ready to smile.

 62. I added a new list. As you’ll see it’s bigger than most of them. I hope you all have had a great week!

 63. loollypop24
  |

  You’ve been a busy cowboy lately. Don’t you think it’s time to settle down and relax? You can do just that with the babes over at http://www.camgirl.pw There’s plenty of hot girls over there who know how to treat a cowboy right. Take off your spurs and mosey on into a chat with one of these beauties.

 64. Thanks for the tips you have shared here. Yet another thing I would like to talk about is that personal computer memory requirements generally rise along with other innovations in the know-how. For instance, if new generations of cpus are brought to the market, there’s usually a corresponding increase in the size and style demands of both computer memory along with hard drive space. This is because the program operated by way of these processor chips will inevitably boost in power to make new technologies.

 65. mollyflwers
  |

  Today is one of those days. You’re looking for some fun. The kind of fun that only a cam girl can provide. The best site to find loads of girls on cam is http://www.camgirl.pw The hottest most wildest girls can all be found right there.

 66. Going Here
  |

  I just want to mention I am very new to blogging and absolutely loved your web page. Likely I’m going to bookmark your website . You amazingly come with really good stories. Appreciate it for revealing your blog site.

 67. shakirababy
  |

  You deserve a break. You’ve been working hard this week. All that hard work has stressed you out. The best way to get rid of the stress is by having a little fun with a cam girl. There’s a whole lot of them over at http://www.camgirl.pw The babes are never ending when you visit that site. You’re in for a real treat the very second your eyes catch a glimpse of this.

 68. Good blog post. The things i would like to bring up is that computer memory has to be purchased in case your computer can no longer cope with that which you do with it. One can deploy two good old ram boards having 1GB each, by way of example, but not one of 1GB and one of 2GB. One should always check the maker’s documentation for one’s PC to be certain what type of memory is necessary.

 69. Viralstyle
  |

  cheers for such a brilliant site. Where else could someone get that kind of info written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently working on, and I have been on the watch out for such information.

 70. Katerine
  |

  Total Money Magnetism: The Secret Neuroscience of Millionaires: 7 Ways Millionaires Think Differently (Could You Ever Become A Millionaire?)https://www.cheapencorner.com/

 71. rilakkuma onesie
  |

  I have been surfing online greater than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will be much more helpful than ever before.

 72. ex still loves you
  |

  You actually make it seem really easy with your presentation however I in finding this topic to be really something that I feel I’d never understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I am having a look forward to your subsequent post, I’ll try to get the grasp of it!

 73. best essay writing service

  argumentative essay, best essay writing service, how to write an argumentative essay…

 74. cathleenprecious
  |

  It’s been a busy week for you. What’s the best way to get rid of the stress of a busy week? The best and only way is by spending some time with the beauties over at http://www.camgirl.pw These are the girls who know how to treat a man right.

 75. ryannabanks
  |

  Are you searching for a little fun? If you are, then http://www.camgirl.pw is the best site for just that. You’ll find plenty of hot babes there who love to get down and dirty. That’s exactly what you’re looking for right this very second.

 76. What’s up, I log on to your new stuff like every
  week. Your story-telling style is witty, keep it up!

 77. amberlaray
  |

  A good time is what you’ll have with the girls at http://www.camgirl.pw. This is by far the most exciting site on the entire internet. Don’t think twice about visiting this site. Not if you’re in the mood to have a little kinky fun.

 78. JosephInelt
  |

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]thesis paper[/url]
  resume help services
  igcse biology papers
  gcse course
  creative writing services
  writing opportunities

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]best custom writing[/url]
  gcse latin
  custom writings plagiarism
  common application essay
  best essay writing site
  help on homework

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]essay writing[/url]
  psychology coursework
  resume writer professional
  writer resumes
  montaigne essays
  creating cv

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]thesis statement[/url]
  cie igcse ict
  opinion essay examples
  download resume
  gcse home learning
  business coursework

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]thesis paper[/url]
  columbia university courseworks
  help on essay writing
  type of resume
  services writing
  hero essay

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]custom writing service[/url]
  create a resume online
  narrative essay samples
  coursework columbia
  free persuasive essay
  resumes help

 79. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]type my essay[/url]
  mmu coursework
  expert cv writer
  resume writing skills
  autobiographical essay
  a cv

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]write my essay[/url]
  my parents essay
  gcse exam dates
  peace essay
  my teacher essay
  igcse cambridge results

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]dissertation writer[/url]
  how to start writing a resume
  professional resume builder
  spanish igcse
  expert writing
  essays in urdu

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]thesis paper[/url]
  essay about yourself
  collins igcse
  gcse arabic
  steps in writing a project
  how to create a curriculum vitae in word

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]best custom writing[/url]
  examples of essays
  igcse english literature
  how to make c.v. or curriculum vitae
  essay writing service cheap
  edexcel chemistry igcse

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]best custom writing[/url]
  database coursework
  gcse electronics
  what to write in a curriculum vitae
  what are igcse exams
  contract writers

 80. lizrose90
  |

  Take a good look at http://www.camgirl.pw This is the one site where you can have a lot of fun. The fun you can have here is exactly what you’re looking for. Enjoy yourself and meet some sexy ladies in the process.

 81. JosephInelt
  |

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]writemypapers[/url]
  online writing tutor
  hiring writers
  content writing service
  mit coursework
  a level english

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]custom essay writing[/url]
  order an essay
  my family essay
  igcse singapore
  create a curriculum vitae
  resume writing style

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]thesis paper[/url]
  mba essay editing
  aqa gcse
  research paper writing service reviews
  descriptive essay example
  resume format tips

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]best custom writing[/url]
  narrative essay topics
  cie igcse french
  write good cv
  how is a cv written
  igcse edexcel physics

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]best custom writing[/url]
  how to make professional cv
  art essays
  gcse home study
  igcse english
  custom writing service

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]thesis paper[/url]
  general resumes
  how to essay writing
  writer resumes
  tips for resume writing
  resume editing

 82. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]custom writing service[/url]
  essay writing site
  writing dissertation proposal
  ocr coursework
  science gcse courses
  edexcel igcse chemistry

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]custom essay writing[/url]
  write papers for money
  write essays online
  cv s
  tips on writing a cv
  essay papers online

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]type my essay[/url]
  mba essays
  english gcse online
  igcse examinations
  written term papers
  letter writing

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]thesis paper[/url]
  statistics gcse coursework
  professional resume writing
  review essay
  article writing services
  custom writing service

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]dissertation[/url]
  how to type a professional resume
  find curriculum vitae
  international general certificate of secondary education
  how to write an effective cv
  essays on environment

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]write my paper[/url]
  general essay topics
  gcse geography
  igcse maths tutor
  cambridge igcse english
  how to write a professional curriculum vitae

 83. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]write my paper for me[/url]
  what a cv
  resume career
  web writing services
  writing an essay paper
  cv forms

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]custom writing service[/url]
  free paper writing service
  igcse drama
  format resume writing
  exemplification essay topics
  how to write term paper

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]best custom writing[/url]
  sample autobiography essays
  igcse revision notes
  save water essay
  compiling a cv
  edexcel igcse science

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]argumentative essay[/url]
  igcse textbook
  gcse italian
  online coursework help
  help making a cv
  good resume writing

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]argumentative essay[/url]
  creating a professional cv
  cv letters
  resumes templates
  best essay writers
  writing tutor

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]dissertation writer[/url]
  effective resume writing
  economics igcse revision
  essay writing websites
  igcse books
  resume site

 84. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]argumentative essay[/url]
  my cv
  fast track gcse
  related coursework
  admission essay writing service
  writing first cv

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]write my essay[/url]
  online essay editor
  copy writing services
  essay writer free
  buy coursework
  stem cell research papers

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]argumentative essay[/url]
  the academic writer lisa ede
  executive resume writing services
  critical essay example
  writing career
  executive resume writing

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]thesis statement[/url]
  help in writing
  igcse economics
  find a resume writer
  it resume help
  writing helper

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]dissertation writer[/url]
  get essays written
  igcse business studies
  english essay help
  tips for resume
  essay competition

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]write my essay[/url]
  professional academic writers
  success essay
  igcse private candidate
  how can write essay
  igcse revision books

 85. Are you looking for love in all the wrong places? There’s just one site where you can meet all kinds of local singles. There’s never a shortage of girls at this site. By far the best part is, you can go on a date tonight. Hook up here https://t.irtyc.com/awx9mr337k?aff_id=29696&offer_id=3788&nopop=1 and start the day off right. Before you know it, you’ll be in love and hearing the birds sing once again.

 86. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]dissertation writer[/url]
  gcse japanese
  cover letter for a cv
  define essay
  electronic resumes
  online resume format

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]write my paper[/url]
  ocr science coursework
  essay writing website
  respect essay
  pay for essay
  making a resume

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]dissertation[/url]
  academic writing research
  best essay writing companies
  past paper igcse
  research papers
  common app essay

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]write my paper for me[/url]
  gre essays
  custom report writing
  research paper service
  edexcel chemistry igcse
  writing college essay

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]write my paper for me[/url]
  a level maths
  website content writing services
  essay samples
  drama coursework
  cie igcse history

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]thesis statement[/url]
  cover letter writing service
  writing of curriculum vitae
  need a resume
  example essay
  write me an essay

 87. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]thesis paper[/url]
  cover letters for resumes
  steps to writing
  resume help services
  help me write a resume
  best custom writing service

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]thesis paper[/url]
  reflective essay
  writing resumes tips
  gcse online
  research paper topic ideas
  igcse business

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]custom writing service[/url]
  online writing service
  editing writing services
  cv library
  essay proofreader
  persuasive essay topic

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]essay writing[/url]
  how do we write a cv
  academic writers
  writing helps
  definition of education
  home work for students

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]write my paper[/url]
  xtremepapers igcse
  term paper help
  what is igcse
  write papers
  how to make cv

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]write to them[/url]
  opinion essay examples
  writing essays help
  write your own cv
  igcse exam paper
  learn english

 88. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]custom writing service[/url]
  university essay
  best online writing services
  cambridge igcse results
  igcse o levels
  how to make a cv nz

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]custom essay writing[/url]
  cheap paper writing service
  professional resume templates
  syllabus for igcse
  igcse business
  muet essay

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]dissertation writer[/url]
  essay writing online
  how do you make a cv
  uk essays
  igcse results online
  essay order

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]write my essay[/url]
  breast cancer essay
  write papers online
  what is a resume
  writers work
  custom essay paper

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]writemypapers[/url]
  gcse english language coursework
  a professional curriculum vitae
  essay on diwali
  physics coursework
  example essays

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]write to them[/url]
  writing opportunities uk
  english essay topics
  college paper writing service
  essay on respect
  essay on love

 89. JosephInelt
  |

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]thesis statement[/url]
  dowry system essay
  make a resume online
  writing curriculum vitae
  retake gcse
  all ivy writing services

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]write to them[/url]
  topic of essay
  maths gcse courses
  writing help uk
  physics for igcse
  plagiarism checker custom writing

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]write my essay[/url]
  critical essays
  gcse home study courses
  how to write an effective cv
  editing in writing
  tips for resume

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]dissertation[/url]
  media gcse coursework
  gcse retake
  help with paper
  academic writing essay
  how to retake gcse

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]best custom writing[/url]
  essays written by students
  gmat essay
  writing a professional resume
  gcse choices
  cheap custom

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]write my essay[/url]
  online essay editor
  writing custom
  argumentative essay writing
  as coursework
  online coursework help

 90. Best dating site
  |

  Are you searching for a date? If so, there’s just one place where you should go. https://t.irtyc.com/vb8tffw9ts?aff_id=29696&offer_id=3785&nopop=1 has more horny singles than any other place online. You can go there and hook up immediately. These are the type of singles who like to have some fun in the sack. Get laid today and put a big smile on your face tonight.

 91. Lucien Maccutcheon
  |

  i get an Unable to connect.

 92. JosephInelt
  |

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]thesis statement[/url]
  thesis writer
  type a resume
  creating a professional cv
  plagiarism essay
  mla format essay

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]write my essay[/url]
  write and get paid
  custom term paper writing services
  get paid to write articles
  how can i write a resume
  assignments help

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]best custom writing[/url]
  biology coursework a2
  write my essay custom writing
  web content writers
  essay writing australia
  scholarship essays

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]write my paper[/url]
  tips on writing resume
  write a essay
  custom written research paper
  need essay written
  fast custom essay writing service

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]thesis paper[/url]
  professional writing service
  article writing software
  write resume online
  work for writers
  how to write curriculum vitae

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]custom essay writing service[/url]
  syllabus for igcse
  how to writing a cv
  outlines for research papers
  write my dissertation uk
  get a resume

 93. sexyassistant_
  |

  The weekend is fast approaching. Why not spend it with a sexy cam girl? There’s plenty of them over at http://www.camgirl.pw All of these girls are wanting to have a good time. That’s exactly what you’re looking for too. The most fun you’ll ever have online is right here. Have yourself a good time and meet someone new. That’s what this site is all about.

 94. JosephInelt
  |

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]writemypapers[/url]
  best college paper writing service
  help coursework
  what to write on a cv
  statistics gcse coursework
  cambridge examinations

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]thesis statement[/url]
  international general certificate of secondary education igcse
  cv maker
  uk essay writing service
  first certificate in english cambridge
  bitesize igcse

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]argumentative essay[/url]
  how to write academic essay
  child labor essay
  paper writing service reviews
  igcse maths books
  literary essay

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]type my essay[/url]
  technical writer
  essay on aids
  law essay help
  help writing college essays
  english essay topics

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]type my essay[/url]
  cover letters templates
  check paper for plagiarism for free
  content writers
  resume writing tips 2011
  essay on corruption

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]best custom writing[/url]
  writing an artist cv
  custom college essays
  paper writing
  cv creator
  how to write the resume

 95. Hillomaisteri.com
  |

  Very neat blog article. Want more.

 96. pronoia
  |

  ok, i look it! :)))

 97. missnileyhot
  |

  You’ve got to check out this cam girl’s big natural tits. Those jugs of hers are awesome. The face on this cutie is as sweet as sugar. Don’t worry if she’s not online. There’s plenty more babes at http://www.camgirl.pw It’s only a matter of clicking or tapping until you find the girl of your dreams there.

 98. JosephInelt
  |

  [url=http://griffinhill.com/griffin-hill-training-camp/#comment-6727]essay writing[/url]
  online cv writing
  gcse test
  igcse economics syllabus
  physics igcse notes
  french essay

  [url=http://tarturotary.ee/ev100-kingituselt-langes-saladuseloor/#comment-53]dissertation[/url]
  writing essay help
  essay checker
  cv resume
  aqa ict coursework
  resume for work

  [url=http://heliocentrisacademia.com/2017/10/23/center-of-scientific-research-in-algeria/#comment-43]thesis paper[/url]
  do resume writing services work
  gcse pe coursework
  essay on aids
  igcse ict edexcel
  english igcse syllabus

  [url=http://www.blanco-nino.com/mex-in-the-city-sunday-times/#comment-1435]write my paper[/url]
  help writing a thesis statement
  help with writing resume
  igcse it
  speech essay
  science gcse online

  [url=https://www.4ward4x4.com/defender-rundrohr-seilwindenstossstange/#comment-715]write my paper[/url]
  custome essays
  contract writers
  igcse test papers
  education essay topics
  order custom paper

  [url=https://lovelandcappys.com/cappys-now-in-15-pack-cans-of-foundersbrewing-alldayipa/#comment-6307]essay writing[/url]
  professional letter writing
  best online writing services
  short essay writing
  resume related coursework
  igcse preparation

 99. Just imagine for a second if you could get into the mind of a millionaire. Think of all the things that you could learn. Well, you actually can do just that. A millionaire is giving away all of his secret right on the internet. You don’t even need to leave the house to learn what made him rich. All it takes is visiting http://e31a67zd-ccr7u13el2cflqp0d.hop.clickbank.net He will literally teach you all of the secrets to making money. Don’t you think it’s time that you earned the living that you deserve? Change your life today by simply following the link above. Do it for yourself and everyone that you care about.

 100. Did you know that people make their entire income promoting ClickBank? You too could be one of the many who have quit their job. Affiliate marketing is as old as the internet. It’s not going to go away any time soon. You too can get your piece of the pie. Why shouldn’t you? Do you really like working the job you have? Are you going to be able to do it until you retire? If you’re job requires physical labor, then you know the answer to that question. There’s no way you’re going to be able to do that when you get older. That’s just the truth and no one needs to tell it to you. Right now you could be making money online. Does it require work? You better believe it does. No honest person is ever going to tell you that it’s possible to become a millionaire online without doing any work whatsoever. It’s not possible. That doesn’t mean there isn’t money to be made. There’s plenty of money out there to be made by people just like yourself. Now you know there’s going to be a pitch for a product. You’re right about that. Click on the link http://64efd6-lz41s3rcelbr7s2xl7x.hop.clickbank.net/ and check it out. There’s a video you can watch that will explain everything. It will tell you how to make money using ClickBank. Watch the video and see what you think. You too can be one of the many who earn a living promoting ClickBank. Some people earn a good living and there’s no reason why you can’t.

 101. Are you the type who likes to hangout on social media? Have you ever thought about making it a career? You can help promote their business using social media. This means you can do what you already love doing and make money at it. Does this sound like something you’d like to do? If so, then check out http://d526fc0l5b3nfyfg3bx3sfpbkq.hop.clickbank.net/ You can help people and make some money in the process. You already hang out at social media sites. Why not make a few bucks doing it?

 102. Mine For Free Bytecoin

 103. JosephInelt
  |

  An evening in a theatre essay writing What would be the best way to end bullying in your school essay writing Act act in the living present essay writing Why violent video games is not a cause of aggression essay writing National defense essay writing [url=http://academic365.site/]buy a cover letter[/url]
  Culture and society does culture matter essay writing Oratory or elocution essay writing Life in the village essay writing Failures are the pillars of success essay writing Why violent video games is not a cause of aggression essay writing The united nations organisation essay writing A stitch in time saves nine essay writing Swimming essay writing General election essay writing The evils of industrialism essay writing What has your college given you essay writing Advantages of recycling essay writing Middle class unemployment essay writing A secular state what it means essay writing Science and agriculture essay writing http://academic365.site/ how to get gcse certificates writing thesis paper essay writers uk tips for resumes free lance writing

 104. Best anal sex site
  |

  Are you the kind of guy who loves to watch sexy girls get fucked in the ass? If so, then you need to check out this site https://t.frtyt.com/brwbcvyrr4?aff_id=29696&offer_id=5425&nopop=1 This is the one place where anal sex lovers can get their fix. You’ve never seen asses this tight fucked by cocks this big. Each asshole is super tight and it gets fucked by a huge cock. It’s impossible not to beat off while watching these beauties getting ass fucked.

 105. Neda Vallon
  |

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 106. couple vibrators
  |

  Appreciate you sharing, great blog.Really looking forward to read more. Want more.

 107. giant dildo
  |

  Thanks-a-mundo for the blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

 108. 跨平台數碼營銷
  |

  內容行銷

Ostavite nam komentar