Razgovor s Biserkom Rauter Plančić o Jordanovom Putu na obje strane

Razgovor s Biserkom Rauter Plančić o Jordanovom Putu na obje strane

Kategorija Razgovori | 09/06/2018 92

 

Prije svega, čast mi je predstaviti gospođu Biserku Rauter Plančić, ravnateljicu Moderne galerije u Zagrebu i glavnu osobu za suradnju na ovogodišnjoj izložbi Put na obje strane (u originalu Der Weg auf beiden Seiten) s Panorama Museumom u Bad Frankenhausenu. Izložba velikog hrvatskog slikara Vasilija Jordana nalazi se u respektabilnom tirinškom muzeju te je otvorena od 10. ožujka ove godine, a zatvara se uskoro, 10. lipnja. Izbor od devedesetak radova i koncepciju izložbe zajedno s povjesničarkom umjetnosti, prof. Rauter Plančić potpisuje povjesničar umjetnosti dr. sc. Gerd Lindner.

Vasilije Jordan jedan je od najzanimljivijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, veoma poznat zahvaljujući originalnoj figuraciji, bogatoj sjećanjem i muzikalnošću, simbolima i izvanvremenskim evokacijama’, navodi vrsni likovni kritičar Giorgio Segato u monografiji iz 2009. godine u nakladi AGM-a. ‘Jedan je od umjetnika koji su u suvremeno doba, ostavljajući siguran i izuzetno osoban i sugestivan pečat, anticipirali potrebu za osjetilnim sjećanjem koje je na određen način sposobno nadomjestiti gubitak prouzročen epohom brzina, zvučnog nereda, atmosferskih i ambijentalnih zagađenja, ideoloških i vjerskih kriza’ te ne treba začuditi da je zaintrigirao njemačkog kustosa i povjesničara umjetnosti dr. sc. Gerda Lindnera. Lindner je ravnatelj muzeja posvećenog jednoj od najvećih suvremenih slika, ulju na platnu njemačkog slikara Wernera Tübkea (dimenzija 14 × 123 metara), panorami posvećenoj seljačkim ustancima Tiringije prikazanoj kroz prizmu prolaska vremena i godišnjih doba. Izuzetno zanimljiva i jedinstvena slika, ispod koje je djela imao priliku izlagati naš veliki slikar.

Panorama Museum nalazi se blizu gradića Bad Frankenhausena; Rauter Plančić navodi kako ‘s vrha brda na kojem se smjestio muzej pogled puca na četvrtinu Tiringije, a velika bijela rotonda izvrstan je primjer interpolacije u prirodu i tirinška prostranstva.’ Dakle, mnogo će stvari utjecati na uspjeh i poveći odaziv njemačke i inozemne publike na izložbi našeg umjetnika u ovom jedinstvenom izložbenom prostoru.

Biciklisti, ulje na platnu (1978.)

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biciklisti, ulje na platnu, 1978.; foto: Sonja Bakota

 

Možete li opisati početak i tijek suradnje s Panorama Museumom i gospodinom Gerdom Lindnerom? Koliko su dugo pripreme trajale? Odakle su brojna djela pristigla? Koja je bila uloga Moderne galerije u tom procesu?

Pripreme su bile dugotrajne zahvaljujući pedantnosti i predanosti kustosa i upravitelja Panorama Museuma, gospodina Lindnera, i autora same izložbe Vasilija Jordana. Zahvaljujući njegovoj pedantnosti, pripreme su trajale punu godinu. Kako je došlo do suradnje? Odgovor je jednostavan. Unatoč velikom angažmanu Moderne galerije u promicanju vidljivosti suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika i njihovom plasmanu na međunarodnoj, a prvenstveno europskoj kulturnoj sceni, sav uložen trud ponekad ne urodi željenim plodom. No do ove je suradnje došlo gotovo isključivo preko inicijative g. Lindnera: on je prilikom jednog putovanja u Zagreb, prije dvije godine, primijetio, u izlogu jednog antikvarijata monografiju slikara Vasilija Jordana. Ona ga je jako zainteresirala, te je ušao i zanimao se za druga monografska izdanja posvećena njemu, bilo na kojem jeziku, pa je tako naišao na francusku verziju izdanu u nakladi Globusa. Kako i inače sustavno proučava, istražuje i piše o nadrealizmu, i to o onom srednjem valu poslije Drugog svjetskog rata, s naglaskom na magičnom realizmu, silno ga je zaintrigirao Jordanov rad, koji je hrvatski doajen i ‘prva violina’ u tom smislu. Po povratku u Njemačku, Lindner je kopao i tražio kako bi naposljetku posredstvom hrvatske ambasade u Berlinu konačno došao do više informacija i slikarove adrese. Obratio se pismima samom Jordanu, kojem je u svibnju 2017. uputio poziv za samostalnu izložbu u svom muzeju. Kako sam osobno s gospodinom Bešlićem bila koautorica Jordanove retrospektive u Modernoj galeriji održanoj prije 8 godina, gospodin i gospođa Jordan, također afirmirana slikarica te kao stalni oslonac i pomoć u korespondenciji, obratili su se Modernoj galeriji sa željom i upitom kako bismo pomogli prikupiti građu.Naravno da smo s oduševljenjem prihvatili zanimanje g. Lindnera i njegovog muzeja za projekt ovakve vrste, koji se lagano može (po obuhvatnosti izložbe) nazvati retrospektivom. Za njega je Moderna galerija pridonijela najvećim brojem djela iz svog fundusa, a ostatak je dospio iz dviju privatnih zbirki, one umjetnikove te zbirke Bože Biškupića; sveukupno je u Njemačku poslano 89 ulja na platnu, a preostalih 6 radova crteži su olovkom, tušem ili kredom, u kojim je tehnikama Jordan vrstan majstor.

 

Entropija, ulje na platnu (1974.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studija, ulje na kartonu, 1956.; foto: Sonja Bakota

 

Kakav ste dojam stekli na otvorenju, je li publika upoznata s hrvatskim umjetnicima? S obzirom na to da se bliži zatvaranje Jordanove izložbe, kakav je bio odaziv? Jeste li zadovoljni ostvarenim projektom u cijelosti?

Na samom otvorenju, odaziv je bio krasan. Da bismo čitateljima malo približili okolnosti ove izložbe, valja reći da je Bad Frankenhausen jedno malo mjesto i pitala sam se na početku kakav će biti odaziv publike. No po dolasku na otvorenje i boravku u tom mjestu u srcu Tiringije primijetila sam brojne turiste, hostele pune stalnih gostiju koji dolaze zbog slanih kupki i lječilišta koja se u okolici nalaze. Naravno da su željni novih kulturnih događaja i sadržaja pokraj toga što su desetljećima pasionirani posjetioci njihova najvećeg ponosa, slike velikih razmjera njemačkog suvremenog slikara iz Panorama Museuma. Na moj upit g. Lindneru koliki broj posjetioca predmnijeva, on mi je odgovorio da muzej računa na poveći broj ljudi; jer fama volat, vijesti o novom događaju u muzeju posvećenom slavnoj slici brzo se šire preko Berlina i drugih velikih gradova koji su i sami kulturna središta. I doista, sad kad smo pri kraju izložbe, izvještaj govori da je bilo više od 10 000 posjetioca Jordanove izložbe.

 

Suradnja s umjetnikom početke bilježi još davne 1973. godine, kad je ostvarena Jordanova prva monografska izložba u Modernoj Galeriji. Retrospektiva 2010./2011. godine imala je uistinu velik odjek kod suvremene publike i kritičara. Je li se i koliko ta suradnja autora i galerije promijenila? Što biste mogli izdvojiti kao posebno u okviru te suradnje?

Slikara Jordana poznajem doista dugo i na razne načine smo surađivali, i na mom prijašnjem radnom mjestu kao kustosa galerije Klovićevi dvori. Tu sam se susretala s Jordanom, tu smo radili brojne manje studijske izložbe, birali smo radove za veće tematske izložbe i slično. Zatim slijedi monografska izložba g. Jordana 1973. godine u Modernoj galeriji u naponu njegove snage, nakon svih talijanskih uspjeha i uoči drugih uspjeha u Francuskoj i Belgiji gdje će ostaviti važan trag i utjecaj, a koja je zadivila domaću publiku te nakon koje je u posjed Galerije dospio niz remek-djela, ulja na platnu od kojih se tri danas nalaze u našem stalnom postavu. Kad sam prije 9 godina dospjela na čelo Moderne galerije i u želji da malo oživim postav i djelovanje Galerije, da postane vidljivija na likovnoj izložbenoj sceni grada Zagreba i Hrvatske uopće, pokrenula sam jedan niz retrospektiva i povremenih izložbi. Tijekom ljeta treba strancima kojih je svakim danom sve više pokazati suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost, zbog čega bismo zadržali stalni postav, a domaću publiku valja razveseliti u drugoj, zimskoj polovici godine povremenim izložbama doajena i neupitnih velikana novije hrvatske baštine od sredine 19. stoljeća do danas. One su probudile i reaktivirale Modernu galeriju, a u sklopu tog niza koji uključuje Račića, Kraljevića, Vulasa, javlja se i Jordan, čije je izložbe 2010. i monografije iz 2011. temeljni autor bio povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, koji je za opsežnu monografiju napisao i veliki predgovor. To je bilo u svrhu zapečaćenja traga koji je naš slikar ostavio na hrvatskoj likovnoj sceni 20. i 21. stoljeća. Tako je ostvaren cilj koji smo si zadali, a to je da predstavimo kroz godine razvitak njegove autentične, originalne, jedinstvene poetike magičnog (nad)realizma u hrvatskom kontekstu. Izložba je imala velik uspjeh kod publike i kritike što je u meni, a vjerujem i u samom slikaru, izazvalo veliko zadovoljstvo.

IMG_5497

Detalj s izložbe, foto: Sonja Bakota

 

Koja je važnost i posebnost izložbe Put na obje strane za hrvatsku međunarodnu suradnju u suvremenom kulturnom kontekstu?

U kontekstu naših napora da istaknemo, afirmiramo, pokažemo da hrvatska likovna umjetnost, i kiparstvo koje je jednako moćno kao slikarstvo, pa i medaljerstvo, bude više primijećeno na europskoj karti, inicijativa g. Lindnera igrala je nevjerojatno veliku ulogu. Rekla bih da hrabre i marljive prati i sreća. Naravno da je Jordanovo stvaralaštvo privuklo Lindnerovo zanimanje, s njim je hrvatska likovna scena doživjela svojevrsne vrhunce, a ova izložba i njezina posjećenost to u najmanju ruku potvrđuju. Ostao je velik trag nakon izložbe u vidu velikog, bogato ilustriranog kataloga na njemačkom jeziku, s puno novih i starih tekstova – onaj našeg ravnatelja Panorama Museuma je takoreći ponovno lansirao osobu i djelo Jordana u kontekstu europske suvremene umjetnosti. Venecijanski bijenale, festivali i druge smotre imaju za zadaću da streme avangardi i otvaraju neke druge putove – muzejima je pak osnovna zadaća da sačuvaju najveće vrijednosti svoga i prošlog vremena, umjetnosti producirane u njihovom vremenu, i da ne eksperimentiraju novim, već afirmiraju postojeće i provjerene, prvorazredne vrijednosti koje bi se u suprotnom kroz nekoliko generacija lagano zaboravile.

Upravo to i radi Panorama Museum ovom izložbom, na još jedan izuzetan način odaje počast važnom hrvatskom slikaru. ‘Poetsko istraživanje Vasilija Jordana uvijek je pripadalo paralelnom vremenu u koje sklanja svoju senzibilnost, svoj mirni i retrospektivni pogled bogat nostalgijama, uspomenama, snovima, anakronim željama i izvanplanskim viđenjima’ i možda je Jordanovo poetsko istraživanje to što nedostaje publici danas, a na što je izložba Put na obje strane tako uspješno podsjetila.

 

92 Komentara

 1. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 2. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 3. Hello there. I discovered your web site by way of Google at the same time as looking for a similar subject, your website came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 4. Hey there. I found your site by the use of Google while searching for a similar matter, your web site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 5. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 6. Jasa Pembuatan Website
  |

  Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 7. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 8. Bahan Kaos
  |

  Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 9. Domino QQ
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 10. tempat wisata
  |

  Hi there. I discovered your website by way of Google even as searching for a comparable topic, your web site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 11. taper fade haircut
  |

  Hey there. I discovered your site via Google while looking for a similar subject, your web site got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 12. iphonegiveaways.win
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 13. cara ternak lele
  |

  Hi there. I discovered your website by means of Google at the same time as looking for a comparable topic, your website came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 14. treklagu
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 15. mp3ampuh.com
  |

  Hey there. I found your blog by means of Google while looking for a related subject, your site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 16. Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 17. lagu 76
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 18. budidaya ikan nila
  |

  Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 19. agen sbobetnesia
  |

  Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 20. ngo jobs in kenya
  |

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 21. Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 22. Travel Malang Surabaya
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 23. Pesqq
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 24. arti kata
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 25. rumput sintetis
  |

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 26. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 27. furniture jepara jati
  |

  Hello there. I found your site by way of Google whilst looking for a related matter, your website got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 28. jual kursi rotan
  |

  Hey there. I found your site by means of Google even as looking for a related subject, your web site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 29. epiclopedia.id
  |

  Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 30. NinjaDominoQQ
  |

  Hello there. I discovered your web site by way of Google at the same time as looking for a comparable topic, your website got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 31. Piranti-travel.com
  |

  Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 32. Duniadrakor.com
  |

  Hi there. I found your web site by way of Google while looking for a related topic, your web site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 33. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 34. Toko-bungaku
  |

  Awesome post. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 35. kantordewa.com
  |

  Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 36. Go88ikan
  |

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. apa arti kbbi
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 38. Judi Online
  |

  Hey there. I found your web site by means of Google even as looking for a comparable subject, your site came up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 39. Food Pyramid
  |

  Hello.This article was really motivating, particularly since I was looking for thoughts on this matter last Friday.

 40. Renovation Costs
  |

  I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 41. Bokep Asia
  |

  Hello there. I discovered your website by means of Google whilst looking for a related matter, your website came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 42. tech anget
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 43. Piala88.com
  |

  Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 44. Nonton Bokep
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 45. Bathroom Remodel
  |

  I must express my love for your generosity in support of individuals that really need guidance on the area. Your special commitment to getting the solution up and down had become amazingly interesting and has in most cases enabled many people much like me to attain their ambitions. Your important information means a whole lot to me and even further to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 46. Latest Fashion Dresses
  |

  I’m just writing to let you be aware of of the notable encounter my wife’s child encountered studying your webblog. She mastered a wide variety of pieces, not to mention what it’s like to have an amazing helping mindset to have a number of people smoothly have an understanding of a variety of problematic matters. You undoubtedly surpassed our expectations. I appreciate you for showing these interesting, trusted, revealing and in addition easy thoughts on this topic to Tanya.

 47. Renovation House
  |

  I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 48. DominoQQ Terpercaya
  |

  Hi there. I found your website by the use of Google even as looking for a similar topic, your web site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 49. It’s [url=http://www.wholesalejerseysnflonline.us.com/]Wholesale Jerseys China[/url] no wonder that Manning was grilled Wednesday about overcoming such a tough loss. He was asked if he talked [url=http://www.manchesterunitedfanshopuk.com/]Manchester United Jersey Online Uk[/url] to his brother, Peyton, for advice. Had he communicated with dad, Archie? How did he feel? What were his emotions?
  Cheap Under Armour Shoes China [url=http://www.cheapshoesfromchina.us.com/Under-Armour-Cheap-China/]Cheap Under Armour Shoes China[/url]

 50. Situs Judi Online
  |

  Hi there. I discovered your blog by the use of Google while searching for a similar subject, your website came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 51. Situs Judi Online
  |

  Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 52. Bokep Indo
  |

  Hi there. I discovered your blog by means of Google at the same time as searching for a similar subject, your website came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 53. Bokep Barat
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 54. Bokep Jepang
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Renovation
  |

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 56. Hvac Service
  |

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 57. Home Service Meaning
  |

  Great work! This is the type of info that should be shared across the internet. Disgrace on the search engines for now not positioning this submit upper! Come on over and talk over with my website . Thanks =)

 58. Awesome write-up. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 59. Property For Sale
  |

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

 60. Daftar Judi Poker 99
  |

  Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 61. Home Service Plans
  |

  I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i am glad to convey that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to do not overlook this web site and give it a look on a relentless basis.

 62. Home Warranty
  |

  Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 63. Homeserve
  |

  Hello there, I found your web site by means of Google whilst searching for a comparable subject, your site came up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 64. Hvac Service
  |

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 65. Paket tour Thailand
  |

  Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 66. bola78sbobetonline
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 67. go88betjokergaming
  |

  Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 68. tembakikango88bet
  |

  Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 69. Awesome post. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 70. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 71. Go88betsbobetonline
  |

  Hello there. I found your web site by means of Google while looking for a comparable subject, your website got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 72. Statutory
  |

  You actually make it appear so easy with your presentation however I find this topic to be actually one thing that I think I’d never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward in your next put up, I¡¦ll try to get the hang of it!

 73. royalqq99
  |

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 74. Satelit qq
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 75. dewa poker
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 76. Home Service Plans
  |

  Keep working ,remarkable job!

 77. model gamis 2019
  |

  Hey there. I found your web site by means of Google even as looking for a related topic, your website came up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 78. Poker online
  |

  Hi there. I found your site via Google whilst searching for a comparable matter, your website got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 79. judi ceme online
  |

  Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 80. Loker Bogor
  |

  Hello there. I discovered your blog by the use of Google even as looking for a related matter, your site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 81. Loker Kota Serang
  |

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 82. […] MinimalisRazgovor s Biserkom Rauter Plančić o Jordanovom Putu na obje strane, Sumber Gambar : kulturflux.com.hr Begitu memutuskan apa terbaik untuk selera dan gaya, browsing melalui gambar lemari siap membantu […]

 83. cairqq
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 84. minyak kutus kutus
  |

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 85. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 86. minyak kutus
  |

  Hello there. I discovered your blog by means of Google at the same time as searching for a related topic, your website got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 87. […] MinimalisRazgovor s Biserkom Rauter Plančić o Jordanovom Putu na obje strane, Sumber Gambar : kulturflux.com.hr Mungkin, yang mengelokkan penting untuk diingat, ketika memilih meja dapur segar Anda adalah biaya. […]

 88. Mobdro
  |

  Hello there. I found your website by means of Google whilst looking for a similar topic, your website came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 89. Hotstar
  |

  Awesome post. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 90. denah rumah minimalis
  |

  Hey there. I discovered your blog by the use of Google whilst searching for a similar subject, your web site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 91. bolahok88
  |

  Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 92. pesmovie.com
  |

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

Ostavite nam komentar