Radionica kustoske prakse u Teatru &TD

Radionica kustoske prakse u Teatru &TD

Kategorija Najave | 06/10/2017 7

 

Tijekom sljedećeg tjedna, od 12. do 15. listopada održat će se radionica Kustoske prakse i kustoski diskurs u izvedbenim umjetnostima umjetnice Virve Sutinen. Izvrsna je to prilika za sve studente povijesti umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i srodnih studija da promisle, rasprave i unaprijede vlastite ideje i projekte. Radionica će pokriti povijesni pregled kustoske prakse u izvedbenim umjetnostima u posljednjih 30 godina, kao i praktične i teorijske sastavnice profesije kustosa.

Bitno je napomenuti da je ovaj edukacijski projekt koncipiran problemski, na način da izbjegava pomalo anakronim, šturim pristupima kuriranju i fokusira se na suvremene teme i pitanja. Među njima su svakako teme svojevrsnog fenomena nezavisnih kustosa koji dosežu celebrity status unutar struke, (nejasnih) granica između kustosa i umjetnika, instrumentalizacije umjetnosti, kao i uloge publike u sveukupnom procesu umjetničkog programiranja te odnosa i odgovornosti kustosa prema recipijentima. Krajnji cilj je, dakako, kroz konstruktivnu diskusiju sa svim sudionicima osmisliti strategije za poboljšanje individualnih kustoskih projekata.

Radionica će se održati od 12. do 15. listopada u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, od 11 do 17 sati (konačni termin u dogovoru s polaznicima). Ulaz je besplatan. Informacije i prijave s kratkim motivacijskim pismom i kontaktima mogu se poslati na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 10. listopada u ponoć. 

Studenti ADU ostvaruju 2 ECTS boda za sudjelovanje!

 

Radionica kustoskih praksi i kustoskog diskursa u izvedbenim umjetnostima realizira se u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien te je dio projekta Edukultura SC koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Virve Sutinen umjetnička je voditeljica jednog od najvećih i najznačajnih plesnih festivala u svijetu, berlinskoga Tanz im Augusta (2014-2017.). Svoje će dugogodišnje iskustvo i znanje podijeliti s hrvatskim producentima, kustosima i studentima. Studirala je na Sveučilištu u Helsinkiju, a diplomirala na New York University – Performance Studies Departmentu 1994. godine. Bila je umjetnička direktorica i glavna menadžerica Dansens HUS Stockholma od 2008. godine. Od 1997. do 2007. godine bila je direktorica Kiasma kazališta i zadužena za programe izvedbenih umjetnosti na Kiasma, Muzeju suvremene umjetnosti u Helsinkiju. Sutinen je, također, bila umjetnička direktorica Moving in November Festivala i Rotation – Dance and Music Film i Video Festivala te je 2000. uz Mikaela Aaltonena, osnivala URB – Urban Festival te Theatre Now Festival s Riittom Aarniokoski. Aktivna je u nekoliko nacionalnih i međunarodnih mreža gdje drži niz počasnih mjesta, od kojih je najpoznatija kao predsjednica IETM (International Contemporary Performing Arts Network) od 2007., i predsjedavajuća u Nordic Culture Point’s mobility and network programme od 2006. godine. Jedna je od osnivača/ica EDN (European Dancehouse Network) i jedna od umjetničkih direktora/ica ENPARTS (European Network of Performing Arts). 

 

7 Komentara

 1. h1z1 kotk cheats
  |

  Hi, glad that i stumble on this in bing. Thanks!

 2. raindrop v2 roblox
  |

  Good, this is what I was looking for in google

 3. legacyofdiscordcheat
  |

  bing took me here. Thanks!

 4. Cheers, great stuff, I like.

 5. war robots hack ios
  |

  stays on topic and states valid points. Thank you.

 6. titanfall 2 aimbot
  |

  I conceive this web site holds some real superb information for everyone : D.

 7. How to
  |

  Enjoyed reading through this, very good stuff, thankyou .

Ostavite nam komentar