Poziv za izlaganje – Međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji Izvan dokumentarnog

Poziv za izlaganje – Međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji Izvan dokumentarnog

Kategorija Najave | 14/04/2017 1

 

Međunarodni festival fotografije Organ Vida zbog dosadašnjih se uspjeha nestrpljivo očekuje, a tome doprinosi i jedna novost. Ovogodišnji festival, deveti po redu, za tematsku okosnicu ima pojam Novog građanina, koji će se, osim u mediju fotografije, nastojati propitati i diskurzivno. Iz toga se razloga po prvi puta organizira objedinjeni diskurzivni program nazvan Izvan dokumentarnog (Beyond the Documentary).

 

Iz teksta poziva za izlaganje:

‘U kontekstu politike transformacije i promišljanja identitetske neodređenosti Novi građanin prelazi vlastite granice i izmiče fiksnom konceptu, stoga nam je zanimljiv kao početna točka za formiranje diskurzivnog programa. Promišljamo kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju. Zanima nas gledište koje izvan dokumentarnog prepoznaje uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, koje se distancira od iluzije o mimetičnsti slike i fokusira na nemogućnosti reprezentacije slike, koje je inovativno i emancipirano, u dosluhu s vremenom, po potrebi konfliktno i ambivalentno. Postavljamo pitanje dosega i značaja etičkog obrata i etički dobre umjetnosti (Ranciere) koja pomiče granice predstavljivog, ali se jednako tako i odriče vizualnosti kada je suočena s nemogućnošću reprezentacije. Na sličan način promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost post-dokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito. Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled. Želimo osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća.’

 

Fotografska udruga Organ Vida poziva sve istraživače, znanstvenike, umjetnike, fotografe te ostale zainteresirane da svoja izlaganja prijave u obliku proširenih izlagačkih formi, istraživačkih radova, umjetničkih radova, osvrta i prezentacija. Konferencija će se održati 9. rujna 2017. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osim odabranih izlaganja, program će se sastojati i od predavanja gostiju festivala.

Rok za prijavu sažetaka (do 300 riječi) je 15. svibnja 2017. godine do ponoći. Prijave se šalju na conference@organvida.com.

Za bilo kakva pitanja udruzi Organ Vida možete se obratiti preko iste e-mail adrese.

Više o konferenciji saznajte ovdje.

 

Organizacija Fotografska udruga Organ Vida, 2017.

Koordinatorice konferencije Lea Vene i Marija Borovičkić

Partner Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Fotografija naslovnice

Jedan Komentar

  1. What’s up it’s me, I am also visiting this web site daily,
    this site is in fact good and the viewers are in fact sharing
    fastidious thoughts.

Ostavite nam komentar