Okrugli stol – Prakse i taktike poticanja mladih umjetnika i kustosa

Okrugli stol – Prakse i taktike poticanja mladih umjetnika i kustosa

Kategorija Najave | 06/05/2018 0

 

U Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 20, 16. svibnja u 19.00 h održat će se okrugli stol na kojem će se tematizirati mogućnosti poticanja mladih umjetnika i kustosa u radu u području umjetnosti i kulture.

Krajem studija ili prilikom završetka formalnog sveučilišnog obrazovanja, mladi budući kustosi i umjetnici trebali bi biti spremni na ogroman skok – od fakulteta direktno do galerije ili atelijera. No, skok se često ne dogodi zbog manjka radnih mjesta predviđenih za kulturne radnike, a oni koji i uspiju dobiti priliku raditi u svojoj struci suočavaju se s raznim teškoćama u kustoskim ili umjetničkim praksama, bilo s javnim i/ili galerijskim natječajima ili tehničkim datostima u adekvatnom opremanju galerijskih prostora za izložbu umjetničkih radova.

S obzirom na komprimirane kurikulume sveučilišnih studija gdje su često i profesorima odriješene ruke od mnogih intervencija u praktičnom znanju studenata, posao vlastitog osposobljavanja u umjetničkom svijetu ostaje na leđima mladih da upotpune svoja sveučilišna znanja i da se bace u lavlju jamu natječajnih obrazaca i izvještaja, tehničkih lista i autorskih ugovora.

Za mlade kustose i umjetnike koji ne mogu pronaći posao u struci često se postavlja pitanje – gdje započeti tražiti posao i kako? Važno je postaviti si i pitanje kako sami započeti potragu za poslom ili kako sami doći do startne točke u kojem će moći organizirati izložbe ili raditi umjetnička djela.

Kada se govori i o stručnom osposobljavanju mladih, tada se često iz razgovora o poticanju mladih umjetnika i kustosa izostavljaju nadležne institucije koje bi trebale imati važnu ulogu u promišljanju o poticanju mladih u stjecanju kompetencija za konkretna zanimanja ili programa s upućivanjem na dobivanje najosnovnijih informacija o zanimanjima s kojima će se kasnije studenti baviti. Stoga, važno je uključiti i sve kulturne institucije kako bi se moglo doći do dijaloga u promišljanju praksi i taktika poticanja mladih umjetnika i kustosa.

Iz tih razloga u okviru portala Kulturflux organiziramo okrugli stol kako bismo promišljali goruće probleme mladih u potrazi za svojim mjestom na likovnoj sceni pa nam se u to ime pridružuju različiti kustosi, umjetnici voditelji galerija i institucija te profesori kako bismo dokučili na koje načine je moguće poticati mlade studente na rad, kojim praksama i taktikama se oni služe u promicanju drugih mladih umjetnika ili kustosa i na koji način oni smatraju da se može riješiti takav jaz između znanja s fakulteta i kompetencija potrebnih za daljnje stručno usavršavanje.

Na okruglom stolu sudjeluju Janka Vukmir (predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost), Lovro Japundžić (kustos Galerije Miroslav Kraljević), Koraljka Kovač Dugandžić (redovna profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta) i Marina Paulenka (umjetnička direktorica Organa Vida).

Moderatorice na okruglom stolu su novinarke portala Kulturflux Buga Kranželić i Mihaela Zajec.

Sve informacije dostupne su i na službenom događaju na Facebook stranici.

 

 

Ostavite nam komentar