Objektivom Ivana Gundića

Objektivom Ivana Gundića

Kategorija Razgovori | 26/06/2018 102

 

 

Ovog smo tjedna porazgovarali s Ivanom Gundićem, studentom diplomskog studija fotografije pri Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Mladi se fotograf kroz zadnjih nekoliko izložbi istaknuo svojim vrsnim konceptualnim promišljanjem problema, ali i medija, a detalje nam je predstavio u intervjuu.

Kada i kako si odlučio upisati Akademiju dramskih umjetnosti? Koliko si se informirao i spremao budući da nemaš završen preddiplomski studij?

Isprva sam upisao političke znanosti jer sam, iskreno, te godine smatrao kako nisam spreman za prijemni za preddiplomski na ADU. Na političkim znanostima sam se našao i pronašao. Također sam tri godine bio demos na Odsjeku snimanja i televizije, bio blizu fotića, radio za novine, cijelo vrijeme fotkao. Kako sam završio preddiplomski, našao sam se u situaciji gdje imam, zbog bolonje, priliku probati upisati ADU. Malo sam se ukoliko raspitao kako izgleda taj prijemni i ostalo, sklepao sam mapu, došao tamo i prošao. I bilo mi nevjerojatno.

Na diplomskoj razini izvode se studiji Fotografije i Snimanja – zašto si se odlučio baš za fotografiju? Koje su prednosti upravo toga medija?

Jednostavan odgovor – ja nemam ama baš nikakav stav da je jedno ili drugo više ili manje vrijedno, nego je više stvar u tome da je fotografija jedini snimateljski smjer na ADU koji ti nudi potpunu kreativnu slobodu. Postoji diplomski fotografije koji je čista konceptuala. Iako ima nekih tehničkih zadataka to je puno manje nego na preddiplomskom. Također mislim da je osnovna razlika u tom pristupu što ti kao snimatelj radiš po ‘narudžbi’ nekog redatelja. Naravno da uneseš svoju kreativnu notu, ali u manjoj mjeri nego u fotografiji gdje si sam sa sobom i samostalno produciraš rad koji je tvoj osobni bez ikakve hijerarhije. Idejni začetak kod fotografije je da krećeš od svoje ideje koju sam realiziraš, dok drugi snimateljski odsjeci trebaju naći ekipu, redatelja, raditi s drugim ljudima i slično.

Dosada si sudjelovao na nekoliko skupnih te pojedinačnih izložbi. Kako se tvoje poimanje izložbi i izlaganja promijenilo kroz praksu? Kako gledaš na komentare i kritiku?

Dosta dugo sam snimao fotke bez ikakve intencije da ih izlažem jer mi nije bilo, kao sad, normalno da ako ideš uopće razmišljati o nekom radu automatski moraš razmišljati i o nekoj prezentaciji istog, kako će on izgledati u izložbenom prostoru i drugo. Jer, prije nego što sam krenuo razmišljati o fotografiji kao vizualnom jeziku za samu komunikaciju tvojih ideja van, bilo mi je to nespojivo – da bi svaka fotka koju snimiš trebala biti u nekom kontekstu kojeg negdje izlažeš jer tako funkcionira umjetnost. Izlagao sam prije svakakve stvari, a sad u zadnje vrijeme to ide puno čišće, ali i lakše u smislu da nisi izgubljen u tisuću različitih ideja nego te se stvarno prisili da radiš na maksimalno dva, tri rada istovremeno.

Nemam nikakav strah prema komentarima, to mi je najdraže što se može dogoditi. Općenito, pogotovo u Hrvatskoj, vlada atmosfere ravnodušnosti prema umjetnosti i smatram da je najgora pozicija ona u kojoj ti sve svoje daješ u neki rad i tebi on puno znači, ali kad dođeš na milost i nemilost kritike isti ne izazove baš nikakvu reakciju. Naravno iz njih uvijek treba izuzet komentare prijatelja i rodbine. Najbolje je kada dođe netko tko zna više od tebe, netko stariji i iskusniji, pa te uzme sa strane i kaže. To je konstruktivna kritika, možeš tu eventualno razmisliti o ovome ili onome. To ti je direktna pomoć, vanjska konzultacija koja je dobrovoljna i dobroćudna.

Posljednja izložba U procesu izvedena je kao plod radionice Umjetničko istraživanje i profesionalna praksa koju je vodila Marina Paulenka. Na čemu je bio fokus radionice te koliko je ona promijenila tvoju ideju prezentacije radova?

Smatram radionicu brutalno korisnom. Bila je izvedena u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi, ali nam je i osvijestila neke stvari za koje uopće ne možeš znati da su tu ako ti direktno netko ne kaže ili pokaže. Ta radionica nas je vodila kroz proces gdje se istovremeno kako produciraš neki radi, trebaš baviti i time da razmišljaš da ti radovi zajedno funkcioniraju i da ih netko vidi i za njih čuje. Marina nas je natjerala (ili smo se ipak sami natjerali) i da napravimo svoj web, napravimo vizitke. Dok nam nije rekla da je to potpuno normalno i da ih moraš imati jer tako svijet funkcionira, smatrao sam to suludim. Najvažnije, pokazala nam je kratke crte cijelog svijeta prijavljivanja na grantove, natječaje, potaknula nas da napišemo univerzalnu biografiju – dosta korisnih stvari koje vjerojatno nikad inače ne bi napravili. Pobrinula se da napravimo te neke stvari koje bi inače gurali sa strane i ostavljali za kraj.

U ciklusu Živim fotografije si odveo u svojevrsnu formu objekata – zašto je to bilo nužno? Možeš li nam detaljnije objasniti koncept rada? Kako je rad bio tehnički izvediv?

Živim je nastao kao ciljano produciran rad za Drava Art Biennale. Ove zadnje godine tema je bila voda i urbanizam, što je meni kao studentu u Zagrebu došlo kao naručeno. Razmišljao sam o toj predizbornoj kampanji i činjenici kako je cijeli grad polijepljen plakatima sa sloganom Živim Zagreb. Kako imam političku pozadinu s bivšeg faksa, primijetio sam Bandića koji gradi tri fontane na koje troši puno novca. One su ušle u internetski diskurs i to sam shvatio kao nešto o čemu bi valjalo ispričati priču. Počeo sam razmišljati kako se ideologija manifestira u javni prostor kroz određeni oblik – to je nekad spomenik, nekad fontana i slično. Taj je objekt materijalizacija vladajuće ideologije u društvu koji uvijek ima jednu osnovnu svrhu, a to je da privlači pozornost na samog sebe. On je podsjetnik kojem društvu pripadaš i s kojim se ljudima identificiraš. Odlučio sam se time pozabaviti i digitalno sam snimao reprodukcije plakata bez ikakvih intervencija. Zatim sam trebao naći način kako da te fotke razvijem u fontanama usred bijelog dana. Znači, morao sam izbjeći korištenje bilo kojeg negativa ili bilo koji proces koji ga uključuje, čak i da ideš direktno raditi kopije nemoguće ih je tamo izvesti. Krenuo sam istraživati alternativne tehnike i došao do toga da digitalno fotografiram plakate, okrećem ih na računalu u negativ, te negative printam na grafo-folije, a grafo-folije kontaktno kopiram na domaći foto-papir kojeg sam sam napravio od akvarel papira (on je inače malo osjetljiv pa ga možeš ‘zapeći’ na suncu). Dodatno mi se taj proces razvijanja u fontanama učinio vizualno zanimljiv i tada sam ga odlučio ukomponirati uz performans. Odlučio sam ga snimiti na tri lokacije: Hrvatske bratske zajednice, Trg kralja Tomislava i Britanac – i prezentirati javno razvijanje gdje je zadnji dio ispiranje s vodom (onom iz fontane). Za tu javnu prezentaciju išao sam dodatno pokazati objekt fontane kao objekt materijalizacije ideologije i tako sam ih odlučio izložiti u pleksi-tankovima koji su bili ispunjeni vodom iz fontana. Kroz prizmu vode se, kao simbola pročišćenja i života, može gledati te kontaktne kopije fragmenata iz plakata. Voda ovdje služi i kao sredstvo uvećavanja pa se očituje svaki, i najmanji znak degradacije.

Detalj s izložbe Živim

Jedan od eksponata s izložbe Živim

 

Kako je slogan bio Živim Zagreb, a kako je kroz vrijeme ostalo samo Živim, zanimljivo je primijetiti da će u idućem izbornom ciklusu na izbore u Zagrebu izaći ljudi koji su se rodili dok je Bandić već bio gradonačelnik. 18 godina mandata ide. Ovo nije politička kritika, ovo nije kritika Bandića, nego samo  treća perspektiva političke stvarnosti u kojoj danas živimo.

Baviš li se inače politikom u fotografiji? Smatraš li ju potrebnom komentirati?

Smatram da je politika pomalo sklizak teren. Ali ako malo promotrimo radove, posebno nekih konceptualaca iz naše regije, pogotovo starijih koji su prošli i Jugu i rat i tranziciju i raspad ekonomskog sistema, vidi se da je to na neki način neizbježno jer nedvojbeno tvori naš identitet kojeg mi danas ovdje dijelimo. Gotovac, Trbuljak, Jerman, Grupa šestorice, Martek… Svi su oni imali tu notu približavanja politici u smislu okretanja parola, svođenja neke društveno političke situacije na apsurd ili svjesnog ismijavanja. Nitko od njih nije išao direktno reći ja zastupam ovo stajalište, ali sam protiv vašeg, nego su samo željeli reći ovo nije moj svijet. To je ta razlika između bavljenja politikom i ispolitizirane umjetnosti. Htjeli su samo reći ovo je moja reakcija na vaš svijet.

Mislim da umjetnost nikad ne bi trebala biti politizirana. Ona se može baviti politikom, ali tu je jako jasna granica između jednog i drugog. Jedno je treća perspektiva i observacija umjetnika kao osobe koja samo gleda na svoju stvarnost i onda je na neki način reproducira kroz svoje radove, a drugo je kada se ideš bijesno baviti ideologijom. Mislim da umjetnici ne bi trebali biti ideolozi u političkom smislu, ali bi trebali kao i na sve ostalo čime smo okruženi – reagirati!

U sklopu izložbe Izvedbene praksu ADU prezentirao si radove koji se bave kazalištem, njegovim prostorom i onime što komunicira. Koliko ti je kazalište inače važno u životu? Kako si se odlučio prikazati upravo njega?

Odgovor je jednostavan. Kazalište je odabrano jer je to bila izložba koju smo izvodi u sklopu Katedre povodom Kazališne revije Akademije dramske umjetnost (KRADU) – manifestacije koja se izvodi svake dvije godine, a gdje se predstavljaju studenti glume. Kolektivno, kao Katedra, odlučili smo da studenti diplomske razine produciraju radove koji problematiziraju kazalište, odnosno da nemaju samo dokumentarnu ulogu. Bio sam u bolnici i nisam mogao realizirati neke druge ideje koje sam imao ranije, već sam imao samo tjedan dana za produciranje toga rada. To je završilo na foto-instalaciji u dva povezana dijela, a najšira tema je bila politizacija kulture i kazališta. Ta tema je vječna, od cenzuriranja Gavellinih plakata s gospama koje se grle, Hasenbegovića u Vijeću HNK-a, demonstracija ispred Frljićevih predstava u Zagrebu, Splitu, Rijeci pa do toga da su neke braniteljske udruge pokušale odgoditi Noć kazališta. To je priča koja se rotira valjda zadnjih 15 godina bez prestanka. Išao sam opet dati taj svoj komentar, treću perspektivu – pristupio sam problemu sa stajališta da bi kultura trebala biti zdravorazumska, iznad prizemnih ideoloških prepucavanja. U Hrvatskoj se događa to da se ti odlaskom na ovu ili na onu predstavu automatski identificiraš s jednom skupinom ili drugom. Time se kultura sama svodi na subkulturu – ljudi se dijele na grupe ovisno o tome koji kulturni sadržaj konzumiraju. Sve što radiš u društvu na neki je način politički čin, i to što mi sad sjedimo za kavom i radimo intervju, a ne koristimo ovo vrijeme za borbu za prava životinja isto je svojevrstan politički čin. Jer sve što napraviš u društvu vuče uzročno-posljedične. Taj je rad završio time da sam stavio jedan render Čehovljeve puške i od toga složio 3D fotoinstalaciju gdje sam tu pušku pribio sa pravim klinom o zid. Drugi dio rada je jedna fotografija praznog kazališnog gledališta koje je fragmentirano pa je od istog složen mozaik, po perspektivi poredanih dijelova iste fotografije. Ta dva rada funkcioniraju pod jednim zajedničkim nazivom Odlazak u kazalište politički je čin kao svojevrsna proklamacija, možda čak i parola. Probijanje sa klinom proizlazi iz rečenice „ako netko u prvom činu kazališne predstave objesi pušku o klin, ona do zadnjeg čina mora opaliti“. Time je on želio reći, u nekoj mojoj interpretaciji, da sve u kazalištu mora biti uzročno-posljedično vezano i ništa ne smije biti suvišno.

 

026

Postav radova Odlazak u kazalište je politički čin 

 

Možeš li se osvrnuti i na uporabu boja u spomenutim radovima?

Prva izvedba radova bila je s paint estetikom špage rendera koja je nacrtana da bude krič roza, da se uključi ta dimenzija autoironije i sprdnje jer je upravo ona boja trasha. Ipak, na kraju je sve završilo na crveno-sivom-crnom jer su to boje ruske avangarde, da se i one uklope u isto stajalište.

Baviš li se rekreativno (ili aktivno) videom? Možeš li nam predstaviti film Crna Katica?

Osim fotografije, često mi dođe i unutarnja želja za kratkim filmom. Za završni rad na političkim znanostima, s dvjema kolegicama – Zlatom Cetinom Terzić i Nikom Mokos, dobili smo zadatak snimiti kratki dokumentarni film. Onda smo tražili temu, počeli istraživati te se slučajno dogodilo da ja, pošto sam iz Koprivnice, znam pozadinsku priču iza crne lokomotive (Crna Katica) koja stoji pokraj Glavnog kolodvora u Zagrebu. Ta je priča dosta crna, ali i nepoznata. Ta je lokomotiva, koja danas stoji kao spomenik Hrvatskim željeznicama na glavnom kolodvoru glavnog grada Hrvatske, ista ona koja je tijekom Nezavisne Države Hrvatske vukla logoraše s kolodvora u Koprivnici do prvog sabornog logora Danica na periferiji grada. Stvar je intrigantnija time što kraj te lokomotive danas stoji jedna ploča na kojoj pišu samo njeni tehnički podaci, međutim nigdje ne piše njena cjelovita povijest. To se na ovoj razini razgovora može činiti kako kakav kiks, ali postoji još intrigantnija stvar oko cijele te priče. Poanta je da je lokomotiva do 1992. stajala kao spomenik na žrtve holokausta u sklopu spomen-područja Sabornog logora Danica i onda je 16. svibnja 1992., usred ratnih zbivanja u Hrvatskoj, ista preko noći (ispod svih radara svih medija i novina) premještena ovdje u Zagreb te je zamijenila drugu lokomotivu. Ta druga lokomotiva je bila jedna od tri parne lokomotive Titovog plavog vlaka. Tu su parnu lokomotivu smjestili u Vukovarsku, a ovu crnu su stavili ovdje bez ikakvog pisanja o tome. Riječ je o jednoj situaciji gdje se, u jeku ratnih zbivanja, događa zamjena simbola, ništa od toga nije pokriveno ni na koji način i događa se ta zamjena koja traje do danas. Da bude još groznije, raspisan je natječaj za rješenje spomenika žrtvama holokausta jer je Zagreb jedini grad u Europi koji nema spomenik decidiran baš žrtvama. Pobijedilo je rješenje kojeg smatram korektnim – brončani koferi naslagani jedan na drugog kao što je to bilo u logorima, ali je paradoks što su ga odlučili smjestiti između Hrvatske pošte i kolodvora, znači 5-10 metara od lokomotive kod koje još uvijek ne stoji njena povijest.

 

crna-katica4

Isječak iz filma Crna katica

 

Čulo se kako spremaš projekt Prolaz za divlje životinje – o čemu je riječ?

Riječ je o završnom radu za 4. godinu koji će biti predstavljen u rujnu zajedno s radom kolege Denisa Butrovca u Galeriji SC. To je više-manje sve što mogu reći.

Više o Ivanu možete saznati na njegovoj stranici.
Naslovna fotografija: Karla Jurić
Ostale fotografije ustupljene od strane umjetnika

102 Komentara

 1. honey select hf
  |

  Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 2. fortnite hack client
  |

  I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 3. beginner dong
  |

  Here is an excellent Weblog You may Uncover Intriguing that we Encourage You

 4. one of our visitors lately proposed the following website

 5. сурчина
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless genuinely worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms also

 6. DIAZEET
  |

  Thanks-a-mundo for the blog post. Cool.

 7. investment
  |

  one of our guests recently advised the following website

 8. Here is a good Weblog You might Obtain Exciting that we Encourage You

 9. free mp3 download
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got a lot more problerms as well

 10. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =). We will have a link alternate contract among us!

 11. кипсек
  |

  below youll come across the link to some web sites that we think you should visit

 12. “All I’m trying to do to make sure my eyes are right and to make sure my technique is right,” Grant said.
  Jordan Schuhe Bestellen [url=http://www.airmaxoutletschweiz.com/Gunstig-Air-Jordan-Schuhe-Schweiz/]Jordan Schuhe Bestellen[/url]

 13. below you will uncover the link to some web-sites that we consider you should visit

 14. Both Manning and Beckham played high school [url=http://www.discountnikeshoes.us.com/]Discount Nike Shoes Online[/url] ball a few miles from the Superdome. Their return home, however, was ruined on the game’s final two plays.
  Air Max 90 Australia Cheap

 15. GIVE IT TO HILL: One major change in Cincinnati’s [url=http://www.chinacheapnfljerseys.us.com/]Cheap Jerseys[/url] offense since the last game has been the emergence of rookie running back Jeremy Hill. He had only four carries at Indy. Since then, he’s become [url=http://www.cheapshoesfromchina.us.com/]Cheap Shoes [url=http://www.wholesaleairjordan.us.com/]Wholesale Air Jordan China[/url] From China Wholesale[/url] the [url=http://www.cheapairmaxonlineireland.com/]Nike Air Max Wholesale Ireland[/url] starter and produced four games with at least 140 yards. If he has a big game this weekend, it’ll take a lot of pressure off Dalton.
  Black China NFL Jerseys

 16. Kleidung
  |

  we prefer to honor several other internet sites on the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 17. Hot chat
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless truly worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms as well

 18. App Game Android
  |

  “Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.”

 19. desi lady
  |

  Here is a good Weblog You may Locate Fascinating that we Encourage You

 20. nipple suckers
  |

  Here are several of the internet sites we suggest for our visitors

 21. prostate massager
  |

  just beneath, are quite a few totally not associated sites to ours, on the other hand, they are certainly really worth going over

 22. g spot vibrator
  |

  one of our visitors a short while ago encouraged the following website

 23. virgin casino
  |

  A big thank you for your article post.Thanks Again. Great.

 24. 안전놀이터
  |

  very handful of web sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out

 25. 로투스홀짝
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless truly worth taking a look, whoa did one particular discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time

 26. below youll obtain the link to some web sites that we believe you must visit

 27. 토토사이트
  |

  we came across a cool web-site that you could possibly get pleasure from. Take a search for those who want

 28. 토토사이트
  |

  usually posts some quite fascinating stuff like this. If youre new to this site

 29. forza horizon 4 keygen
  |

  Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 30. 먹튀검증
  |

  please go to the sites we comply with, including this one particular, because it represents our picks from the web

 31. 안전공원
  |

  always a huge fan of linking to bloggers that I adore but dont get a good deal of link like from

 32. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 33. 토토사이트
  |

  just beneath, are various absolutely not related web-sites to ours, nevertheless, they may be certainly really worth going over

 34. #AbsoluteENT
  |

  below you will locate the link to some websites that we consider you’ll want to visit

 35. #kakes
  |

  The facts mentioned in the post are some of the very best available

 36. Fenster
  |

  please visit the sites we stick to, including this a single, as it represents our picks from the web

 37. academia guardia civil
  |

  Here is a superb Weblog You may Find Fascinating that we Encourage You

 38. just beneath, are various totally not connected sites to ours, nonetheless, they’re surely worth going over

 39. we prefer to honor quite a few other online web-sites around the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 40. 메이저공원
  |

  usually posts some very intriguing stuff like this. If youre new to this site

 41. 안전공원 추천
  |

  usually posts some very fascinating stuff like this. If you are new to this site

 42. general contractor
  |

  “Im thankful for the article.Much thanks again. Fantastic.”

 43. local seo company
  |

  “Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to return the favor.I’m trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!”

 44. mystic ct real estate
  |

  “Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.”

 45. forza horizon 4 crack
  |

  Great write-up, I am regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 46. 토토사이트
  |

  Sites of interest we have a link to

 47. always a major fan of linking to bloggers that I enjoy but dont get lots of link like from

 48. 먹튀검증
  |

  please stop by the internet sites we adhere to, like this one particular, because it represents our picks in the web

 49. “First and foremost, as a punt returner and a kick returner, you have to play smart. So I’m not going to be [url=http://www.wholesalenfljerseysshop.us.com/]Cheap NFL Jerseys[/url] aggressive when I don’t need to,” Murphy said. “I want to show the [url=http://www.chinajerseysshop.us.com/]NFL Jerseys China[/url] coaches they can trust me, get confidence in me to make a smart judgment. If I need to fair catch it, I will. But if I have open space, I will return it.”
  Asics Gel Noosa Tri 9 Australia

 50. 사다리사이트
  |

  usually posts some really intriguing stuff like this. If youre new to this site

 51. 토토사이트
  |

  Here are several of the sites we advise for our visitors

 52. 안전공원
  |

  here are some links to sites that we link to simply because we believe they’re really worth visiting

 53. 먹튀검증
  |

  that is the finish of this post. Right here you will locate some web pages that we believe you will enjoy, just click the links over

 54. best male sex toy
  |

  we came across a cool website that you simply may enjoy. Take a search if you want

 55. More Help
  |

  I just want to mention I am just all new to blogging and truly savored this web-site. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You surely have awesome writings. Bless you for revealing your blog.

 56. 토토사이트
  |

  Here are a few of the websites we suggest for our visitors

 57. 스포츠토토
  |

  one of our guests not too long ago encouraged the following website

 58. 먹튀검증
  |

  Every when in a though we opt for blogs that we read. Listed beneath would be the most current web pages that we decide on

 59. 사다리사이트
  |

  Here is a great Blog You might Come across Interesting that we Encourage You

 60. check below, are some completely unrelated internet sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use

 61. Sites of interest we have a link to

 62. below youll find the link to some web sites that we think you should visit

 63. penis extender
  |

  very couple of web-sites that transpire to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out

 64. anal butt plug
  |

  one of our guests just lately suggested the following website

 65. sofa removal
  |

  Looking forward to reading more. Great article. Keep writing.

 66. vps server
  |

  we came across a cool website that you just may possibly love. Take a appear for those who want

 67. mp3skulls
  |

  that will be the finish of this article. Here you will locate some sites that we feel youll appreciate, just click the hyperlinks over

 68. tint shops in yuma
  |

  A round of applause for your article post.Really looking forward to read more. Great.

 69. here are some hyperlinks to web sites that we link to for the reason that we consider they are really worth visiting

 70. best vape for relaxing
  |

  “Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!”

 71. prostate massager
  |

  below you will uncover the link to some sites that we feel it is best to visit

 72. anal toys
  |

  check below, are some absolutely unrelated sites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use

 73. harry-potter-music-box
  |

  I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Really Great.

 74. best anal toys
  |

  always a big fan of linking to bloggers that I like but do not get quite a bit of link like from

 75. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got a lot more problerms too

 76. Christopher Meany, a senior executive with the joint venture designing and financing the project, said in a statement that construction for the stadium and other development on the nearly 300-acre site will be handled by union [url=http://www.chinacheapnfljerseys.us.com/]Wholesale Jerseys Free Shipping[/url] workers. He also said developers have agreements “regarding labor with … important [url=http://www.tiendacamisetabarca.com/]Camisetas Del Barcelona[/url] local unions.”
  Cheap Air Max Free Shipping

 77. 토토사이트
  |

  just beneath, are many entirely not connected sites to ours, nevertheless, they are surely really worth going over

 78. 먹튀검증
  |

  although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be truly worth a go by means of, so have a look

 79. 안전공원 추천
  |

  Sites of interest we’ve a link to

 80. 네임드사다리
  |

  we came across a cool internet site which you may appreciate. Take a look in the event you want

 81. Cory Wittlinger
  |

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

 82. سكس مترجم
  |

  check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use

 83. I truly appreciate this blog post. Great.

 84. “It’s my goal to hit the same exact ball every time. Whether it’s a PAT or a 47-yard game-winner, I [url=http://www.patriotsonlineteamshop.com/]Patriots Super Bowl 53 Jersey[/url] go into everything with the same attitude. I take my same steps, have the same thought process. I trust that process and try to hit the [url=http://www.cheapsoccerjerseyssale.us.com/]China Soccer Jerseys[/url] ball down the middle.”
  Buy Nike Air Max 270 Australia

 85. LolyCam 18+
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got additional problerms also

 86. 토토사이트
  |

  please go to the web pages we comply with, which includes this 1, because it represents our picks through the web

 87. 사설토토
  |

  that would be the end of this article. Here you will locate some internet sites that we consider you will appreciate, just click the links over

 88. 먹튀검증
  |

  always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a great deal of link enjoy from

 89. 네임드사다리
  |

  that could be the end of this report. Here youll locate some internet sites that we believe youll enjoy, just click the links over

 90. 메이저공원
  |

  Here are some of the sites we suggest for our visitors

 91. 안전공원
  |

  please take a look at the web sites we adhere to, including this one, as it represents our picks through the web

 92. 토토사이트
  |

  we came across a cool internet site that you may take pleasure in. Take a look if you want

 93. 먹튀검증
  |

  Every the moment inside a even though we pick out blogs that we read. Listed beneath are the latest internet sites that we opt for

 94. Adidas Ultra Boost DK
  |

  The 6-7, 360-pound Fabuluje could challenge at right tackle, a problem spot for the Bears. He would need to control his weight, which has fluctuated between 310 and 360.
  Adidas Ultra Boost DK

 95. Chris Johnson was shot in the right shoulder when someone pulled up next to their Jeep and started firing. His friend, Reggie Johnson, was shot in the triceps and thigh. The driver, Dreekius Oricko Johnson, was wounded in the head. None of the men are related.
  Nike Air Max Ireland Sale

 96. tarot telefónico
  |

  Im obliged for the article post.Really thank you! Awesome.

 97. It’s a beautiful country, more people need to recognise that.

 98. usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site

 99. sintesi neoclassica
  |

  Here are some of the web sites we advocate for our visitors

 100. SANTA CLARA, Calif. (AP) 鈥?Colin Kaepernick, dressed in a rare postgame suit with a green tie and sporting spectacles, strolled through Levi’s Stadium with a little more spring in his step.
  Arsenal Koscielny Jersey

 101. SANTA CLARA, Calif. (AP) 鈥?The big plays that have eluded the 49ers most of this season showed up again, with Anquan Boldin and Torrey Smith leading the way against the very Baltimore Ravens team they helped lead to a Super Bowl victory against San Francisco three seasons ago.
  Camiseta Clement Lenglet

 102. tesina sull oriente
  |

  we came across a cool web-site that you simply could appreciate. Take a appear if you want

Ostavite nam komentar